Kolkosta pikku-wc:stä tunnelmalliseksi keitaaksi
Katso miten remontti toteutettiin ja mitä se maksoi

Ennen remonttia pieni wc oli hyvin valaistu, mutta tila oli tylsä. Sisustuksellisia asioita ei oltu mietitty. Toisesta remontista oli jäänyt rimapaneelia sopiva määrä, joten wc:n ilmettä päätettiin uudistaa niiden avulla. Kun seinäpintaan tuotiin lisää materiaalia, avautui mahdollisuus lisätä tilaan epäsuoraa valaistusta vajaaksi jätetyn paneelin reunoilta.

Lue miten pienestä ja kolkosta wc-tilasta saatiin kaikkia miellyttävä kokonaisuus. Suunnittelu, toteutus sekä kaikki led-nauhat, muuntajat, ohjaimet sekä valopeili ovat LedStoren omaa osaamista ja valikoimaa.

Epäsuoralla led-nauhavalaistuksella lisätään yleensä tiloihin rauhaa ja pehmeyttä, mikä tuo tunnelmaa ja on miellyttävämpi aisteille.Epäsuoralla led-nauhavalaistuksella lisätään yleensä tiloihin rauhaa ja pehmeyttä, mikä tuo tunnelmaa ja on miellyttävämpi aisteille.

Lähtötilanteessa wc:n katossa oli yksi valopaneeli, mutta valaistusremontissa tilan ilme muutettiin pehmeämmäksi. 

Ennen remonttia wc oli hieman tylsä ja yhdellä led-paneelilla valaistu.Ennen remonttia wc oli hieman tylsä ja yhdellä led-paneelilla valaistu.

Värilämpötilasäädettävä led-nauha ja suuri valopeili tuovat tilaan tarvittavan määrän valoa

WC-tilassa päätettiin toteuttaa valaistus kokonaan epäsuoralla led-nauhavalaistuksella. Kohdevaloja ei tarvittu, sillä tilassa ei esim. ehosteta tai ajeta partaa. Pehmeä yleisvalaistus epäsuorilla valonlähteillä saatiin aikaan asentamalla huonetta kiertävä valo kokonaisuudeksi. Uuden seinä- ja kattopaneelin reunoille asennettiin värilämpötilasäädettävää, eli CCT (changeable color temperature) led-nauhaa yhteensä 6,5 metriä paneelin taakse työstettyihin uriin. Lattiaa kohti tason alle asennettiin 1,3 metriä led-nauhaa. 800 mm halkaisijaltaan olevan värilämpötilasäädettävän MOON peilin ympärillä on puolestaan 2,5 metriä led-nauhaa.

Jos tämä valontuotto eli luumenit tulisivat kohtisuoraan eli kohdevalona, tilassa olisi 5800 lm /1,6 m2 = 3600 luksia, eli aivan liian kirkasta, mutta seinä- ja lattiaheijastusten kautta tuleva valo tasoittaa huoneen keskelle sopivan, noin 300 luksin valaistuksen.

Tilassa valo tuodaan nurkkien ja kulmien kautta, joten tila tuntuu isommalta kuin se onkaan. Valaistuksen painopisteet ovat mielenkiintoisesti hieman eri suunnissa kuin perinteisesti on totuttu. Seinälle on tuotu suuri valopeili, joka kirkastaa rimaseinää ja avartaa tilaa. Lattiatasoa on lisäksi valaistu led-kiskolla ja tason alle on tuotu katseenvangitsijaksi kaistale rantakiviä. Lattia ja wc:n kolme seinää jätettiin valkoisiksi, mikä antaa epäsuoralle valolle hyvää heijastuspintaa.

Millä tuotteilla seiniä kiertävä valaistus toteutettiin?

Seinien ja katon kautta valaisee 6,5 metriä 24V 7,2 W/m CCT led-nauhaa , joka kiertää tilaa. Led-nauhaa suojaamaan ja ledien pistemäisyyttä tasoittamaan käytettiin mustaa, matalaa pintaprofiilia. Virtalähteenä tälle valolle valittiin led-nauhan kokonaisvirrankulutuksen perusteella 50W ZigBee virtalähde ja käyttökytkimeksi langaton P1CCT ZG painike, josta voidaan säätää portaattomasti sekä valkoisen valon värilämpötilaa että kirkkautta. Zigbee-muuntajalla asennetut valot ja valopainikkeet voidaan liittää myös WiFi-älyohjaukseen, jotka tukevat Zigbee-tekniikkaa kuten Philips Hue, Samsung Smart Things, Google Home, Home assistant ja Tyua.

Seiniä ja kattoa kiertää 7,2 W/m 24V värilämpötilasäädettävä CCT, led-nauha mustassa alumiiniprofiilissa. Muuntajana 50W 24V Zigbee sekä sille sopiva langaton värilämpötilasäädinpainike.Seiniä ja kattoa kiertää 7,2 W/m 24V värilämpötilasäädettävä CCT, led-nauha mustassa alumiiniprofiilissa. Muuntajana 50W 24V Zigbee sekä sille sopiva langaton värilämpötilasäädinpainike.

Mitä tuotteita tarvitaan liiketunnistinvalaistukseen?

Tason alla lattiaa kohti valaisee 1,3 metriä 24V 7,2 W/m 3000K lämmintä led-nauhaa, ja virtalähteeksi riitti 24V 20W muuntaja. Valot ohjautuvat käytännöllisesti päälle ja pois mikrosensorilla, jossa on liike- ja hämärätunnistin. Muuntaja ja mikrosensori mahtuivat siististi AP10-asennusrasiaan tason alle.

72-lattiatasokollaasi

Valopeili MOON 800 CCT tuo näyttävyyttä ja tilan tuntua

Valopeiliksi valittiin MOON 800 CCT. Peilivaloa käytetään peilin pinnassa olevista hipaisupainikkeista. Valon värilämpötilavaihtoehtoja on kolme, lämmin, neutraali ja kylmä. Lisäksi peilin virtakytkimessä on himmennystoiminto. Kolmannella kytkimellä ohjataan peilin lämmitystoimintoa. Tämä huurunpoistotoiminto on käytännöllinen saunaa- ja kylpyhuonetiloissa, joissa peilipinnat höyrystyvät helposti.

Pikkuvessa uudistettiin luonnon materiaaleilla, puupaneelilla ja luonnonkivellä

Kantavana ajatuksena käyttää pienen tilan sisustuselementtinä Luna Triple Shadow rimapaneeli 32X140 mm, jota tilaan laitettiin 3m2. Käsienpesutason takaseinälle, sekä siitä jiirikulman avulla koko kattopinnalle asennettiin tätä kaunista ns. valerimapaneelia.

Puutasoiksi valittiin 40 mm vahvuista mäntyliimapuulevyä, joka sahattiin oikeisiin mittoihin ja käsiteltiin mustalla puuvahalla, ja uppoasennettiin kiinni seinäpaneeliin.

Käsienpesualtaaksi valikoitui kaunis musta Interia 360X180X90mm luonnonkiviallas ja hanaksi valittiin musta Damixa Silhouet. Tasolle hankittiin Ikeasta vanerilokerikko, joka käsiteltiin samalla puuvahalla. Tason alle tehtiin kaunis kaistale harmaita rantakiviä, jotka reunustettiin metallilistalla. Lattia on vaaleaa vinyylilaminaattia. Myös wc-istuin uusittiin.

Remontin toteuttaminen vaihe vaiheelta, näin se käy!

Remontti aloitettiin valmistelemalla rimapaneelit oikeisiin mittoihin ja sahaamalla urat alumiiniprofiileita varten. Luna Triple Shadow on myrkytöntä lämpökäsiteltyä puuta, joten sen työstäminen pihamaalla oli huoletonta.

Paneelit valmisteltiin oikeisiin mittoihin ja jiireihin pihalla. Myrkytön lämpökäsitelty paneeli on huoletonta käsitellä.Paneelit valmisteltiin oikeisiin mittoihin ja jiireihin pihalla. Myrkytön lämpökäsitelty paneeli on huoletonta käsitellä.

Rimapaneelin paksuus on 32 mm, joten urista pystyttiin tekemään helposti 1 cm syvät. Paneeliin tehtiin urat led-kiskoja varten, jotta valo jäisi kokonaan piiloon paneelin taakse. Alumiiniprofiilien kiinnikkeiden ulkomitta on 22 mm. Kiinnikkeet ruuvattiin valmiiksi uraan uppokantaruuveilla.

Rimapaneeli Luna Triple Shadow 32X140 päädystä kuvattuna. Paneeleihin ajettiin urat, johon alumiiniprofiilit saa kiinnitettyä epäsuoraa led-nauhavalaistusta varten.Rimapaneeli Luna Triple Shadow 32X140 päädystä kuvattuna. Paneeleihin ajettiin urat, johon alumiiniprofiilit saa kiinnitettyä epäsuoraa led-nauhavalaistusta varten.
Paneeleihin ajettuihin uriin kiinnitettiin alumiiniprofiilien kiinnityskannakkeet valmiiksi.Paneeleihin ajettuihin uriin kiinnitettiin alumiiniprofiilien kiinnityskannakkeet valmiiksi.

Seuraavassa vaiheessa led-nauhat tuotiin oikeille paikoilleen katon välitilaa hyödyntäen. Led-nauhat yhdistettiin valmiiksi kiinnitettyihin alumiiniprofiileihin. Seinän ja katon väliin jäi vain 4 cm rako, joten nauhat saatiin kiinnitettyä profiileihin nauhassa valmiina olevan liimapinnan ansiosta.

Paneelin ja led-nauhan asennusta sekä valmis valaistus katossa led-nauhat kiinnitettynä mustaan alumiiniprofiiliin.Paneelin ja led-nauhan asennusta sekä valmis valaistus katossa led-nauhat kiinnitettynä mustaan alumiiniprofiiliin.

Tasovalaistusta varten 40 mm liimapuulevyt sahattiin oikeisiin mittoihin ja niihin tehtiin sopivat läpivientireiät viemäröintiä varten. Alatason led-kisko asennettiin ja testattiin ennen kuin taso kiinnitettiin paikoilleen. Tason alle AP10-asennusrasiaan piilotettiin sekä kiskon muuntaja että liiketunnistin.

Tason alle asennettiin Helmeile 7,2 W/m 24V led-nauhaa 3000K lämpimän sävyisenä. Muuntajaan liitettiin myös liike- ja hämärätunnistin, jotta tämä tasovalo syttyy aina kun wc:ssä käydään.Tason alle asennettiin Helmeile 7,2 W/m 24V led-nauhaa 3000K lämpimän sävyisenä. Muuntajaan liitettiin myös liike- ja hämärätunnistin, jotta tämä tasovalo syttyy aina kun wc:ssä käydään.
Lattiatason katseenvangitsijana ovat sileät rantakivet, jotka valaistaan tason alle asennetulla led-kiskovalolla. 7,2 W/m 24V Tunnelma led-nauha mustassa alumiiniprofiilissa tuo tasaisen ja kauniin valon lattian kautta.Lattiatason katseenvangitsijana ovat sileät rantakivet, jotka valaistaan tason alle asennetulla led-kiskovalolla. 7,2 W/m 24V Tunnelma led-nauha mustassa alumiiniprofiilissa tuo tasaisen ja kauniin valon lattian kautta.

Lopputulos oli kerrassaan upea

Remontin jälkeen tilaa ei meinaa tunnistaa enää samaksi. Seinä ja katto ovat saaneet uuden paneelipinnan ja epäsuora led-nauhavalaistus kiertää seinäpaneelin molemmilla reunoilla ja katossa kolmella reunalla. Seinäpaneeli jatkuu katossa yhtenäisenä jiiriin sahattuna, mikä tuo hienoa katosmaista tunnelmaa. WC:n kolme seinää on jätetty valkoiseksi, jotta led-nauhojen antama valo pääsee heijastelemaan niistä. Suuri led-valopeili MOON800 CCT sopii pieneen tilaan todella hyvin. Kapeat tasot ja pieni käsienpesuallas ovat omiaan kapeaan tilaan, ja säilytystilaksi riittävät tason kanssa samalla mustalla puuvahalla käsitelty Ikean vanerilokerikko sekä avokori, jotka istuvat sisustukseen.

Valmis pikku-wc:n remontti. Tunnelmaa voidaan vaihtaa värilämpötilasäätimellä, jolla led-nauhat säätyvät lämpimän valkoisesta kylmän valkoiseen. Myös valopeilissä on kolme värilämpötilaa, lämmin, neutraali ja kylmä. Kuvassa valopeilissä on lämmin värilämpötila.Valmis pikku-wc:n remontti. Tunnelmaa voidaan vaihtaa värilämpötilasäätimellä, jolla led-nauhat säätyvät lämpimän valkoisesta kylmän valkoiseen. Myös valopeilissä on kolme värilämpötilaa, lämmin, neutraali ja kylmä. Kuvassa valopeilissä on lämmin värilämpötila.
Led-nauhat kiertävät seinällä sekä katossa. Paneeli jätettiin reunoilta 4 cm seinän leveyttä kapeammaksi, jotta epäsuora valo pääsee avautumaan tilaan.Led-nauhat kiertävät seinällä sekä katossa. Paneeli jätettiin reunoilta 4 cm seinän leveyttä kapeammaksi, jotta epäsuora valo pääsee avautumaan tilaan.

Kaikkia kiinnostaa tietenkin tämä: mikä oli remontin lopullinen hinta?

Kaikki valaistukseen käytetyt tarvikkeet ilman työn hintaa summautuvat lukuun 930 euroa (sis. alv.). Muut kalusteet ja tarvikkeet veivät 1400 euroa (sis. alv.). Työtunteja kului ja timpurin sekä sähköasentajan kuten myös LVI asentajan taitoja tarvittiin, sekä hieman valaistus- ja sisustussuunnittelijan silmää tuli olla, jotta lopputulokseen päästiin. Tälle ei ole laskettu nyt tässä hintaa.

Tarvikkeet kustansivat yhteensä siis 2326 euroa.


Wc-tila remontoitiin Lamppukauppa Led Storen myymälään. Jos kiinnostuit tästä remontista, LedStoren Janne ja Marko antavat mielellään lisätietoja. Voit myös vierailla myymälässä Vantaan Koivuhaassa, osoitteessa Mesikukantie 16, 01300 Vantaa.

LedStore palvelee saman katon alla kaikkia asiakasryhmiä kuluttajista urakoitsijoihin.

Artikkelin kirjoittaja on valaistusbloggari Sanna Salmela, joka on kirjoittanut blogia LedStorella jo vuodesta 2016. Sannalla on markkinoinnin, myynnin ja viestinnän taustaa jo vuodesta 2006 lähtien. Hän rakastaa sitä, kuinka artikkeli kerrallaan LedStore pystyy jakamaan valaistusosaamistaan ja vinkkejään suuren yleisön tietoon. LedStore avaa valon maailmaa ja mahdollisuuksia.

Lue lisää Sannan artikkeleita LedStoren blogista

Sanna Salmela, LedStoreSanna Salmela, LedStore

Jäikö jokin askarruttamaan? Haluatko, että asiantuntija on sinuun yhteydessä?


 
Julkaistu
10.1.2022