• Etusivu
  • Rakentaminen

Akustiikkasuunnittelu olennaisessa roolissa puurakennuskohteissa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.01.2022
20221_74428.jpg

Rakennus rakennetaan käyttäjää varten ja asuinympäristön akustinen miellyttävyys lisää asumisen ja elämisen viihtyisyyttä. Kun melu ja liiat äänet voivat häiritä unta ja keskittymistä sekä aiheuttaa jopa terveyshaittoja, niin vastaavasti akustisesti miellyttävä ympäristö alentaa stressitasoja tutkitusti.

Akustinen suunnittelu onkin tärkeää rakennuksen loppukäyttäjän kannalta. Rakentamisen lainsäädäntö asettaa myös tavoitteet ääneneristysvaatimuksille. Puurakennuskohteissa haasteita akustiikkasuunnitteluun tuovat erityisesti puun luontaiset ominaisuudet rakennusmateriaalina.

Puun ominaisuudet luovat haasteita akustiikkasuunnitteluun

Ilmanääneneristävyyteen eli rakenteen kykyyn eristää sen läpi kulkenutta ääntä, vaikuttaa vahvasti rakenteen massa, jäykkyys, ilmatiiviys ja rakenteellisten sivutiesiirtymien vaikutus eli rakenteiden värähtelyiden aiheuttama ääni.

Puun ominaisuudet luovat haasteita ilmanääneneristävyyteen puurakennuskohteissa. Puu on luonnostaan verrattain kevyttä ja taipuisaa. Puurakenteen massa ja jäykkyys eivät ole riittäviä yleensä yksistään, jotta saavutettaisiin rakennuksissa vaadittavat ääneneristävyysvaatimukset.

Vaadittavina ääneneristävyysvaatimuksina on Suomen lainsäädännössä Ympäristöministeriön asetus rakennuksen ääniympäristöstä (796/2017).

Puupintojen myötä kaikuminen vähenee, mutta puurakenteen ääneneristävyys voi aiheuttaa haasteita.
Puupintojen myötä kaikuminen vähenee, mutta puurakenteen ääneneristävyys voi aiheuttaa haasteita.

Akustiikkasuunnittelu olennaista puurakennuskohteissa

Puurakennuskohteissa on syytä ottaa huomioon akustinen kokonaisuus jo esisuunnitteluvaiheessa, jotta akustiikka saadaan kuntoon heti rakennuskohteen alkumetreiltä lähtien lopputulokseen asti. Puurakennuskohteisiin suositellaankin erillistä akustiikkasuunnittelijaa.

Ilman eristäessä tehokkaasti ääntä, puurakenteisessa rakennusosassa tuleekin muodostaa akustisesti kaksinkertainen seinä- ja välipohjarakenne lähes aina. Kaksinkertainen rakenne muodostuu kahdesta levymäisestä massasta ja niiden välissä olevasta ilmavälistä.

Tyypillisenä ratkaisuna on käyttää kipsilevyjä rakennusosiin levymäisiksi pinnoiksi, jolloin levyt toimivat akustisena ääntä eristävänä materiaalina. Kipsilevyjä käytetään myös rakennusosien paloteknisessä suunnittelussa, jolloin akustinen ja palotekninen suunnittelu kulkevat käsi kädessä.

Akustinen ja palotekninen suunnittelu tulee tehdä samaan aikaan, jotta molempien tavoitteet täyttyvät. Akustiikka vaatii levytyksiltä enemmän eli akustiikkasuunnittelu tulee tehdä ennen palosuunnittelua, mikä edesauttaa onnistumista suunnittelutöiden yhteensovittamisessa.

Kipsilevy ja puurakenne ovat yleinen yhdistelmä, jossa levyt toimivat ääni- ja paloeristeenä.
Kipsilevy ja puurakenne ovat yleinen yhdistelmä, jossa levyt toimivat ääni- ja paloeristeenä.

Rakenteelliset sivutiesiirtymät aiheuttavat haasteita suunnitteluun

Rakenteellinen sivutiesiirtymä tarkoittaa äänen siirtymistä rakenteen kautta. Rakenteelliset sivutiesiirtymät ovat haasteellisia puurakenteisissa kohteissa, koska rakenteen massaa ja jäykkyyttä ei voida hyödyntää. Haasteita aiheuttavat suuri puurakenneratkaisujen määrä, jolloin suunnitteluratkaisut ovat usein tapauskohtaisia. Haasteita lisäävät useat rakenneosat, jotka ovat tyypillisiä puurakenteille. Pieni muutos voi vaikuttaa merkittävästi lopputulokseen useiden rakenneosien johdosta.

Tyypillinen tapa ratkaista rakenteellinen sivutiesiirtymä on tärinäeristää rakennusosien liittymiä tai hyödyntää erillisiä levyverhouksia rakennusosissa. Toinen tyypillinen tapa vähentää rakenteellista sivutiesiirtymää on muodostaa välipohjat erillisiksi huoneistojen välillä, jolloin sivutiesiirtymän reitti poistuu vaakasuunnassa.

20221_75455.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20224_77691.jpg
Oikea perävaunu oikeaan tarpeeseen - muista nämä valinnassa
Luotettavat, kotimaiset IKH-peräkärryt valmistetaan Juncarilla Lapualla ja ne edustavat nykyaikaisen teknologian ja rautaisen ammattitaidon yhdistelmänä syntyvää kestävää laatua. Huolellisen työn ansiosta IKH-perävaunut kestävätkin sukupolvesta toiseen. Siksi perävaunun valintaan kannattaa paneutua hyvin; onhan kyseessä usein pitkäaikainen hankinta.
20173_48782.jpg
Vintille tai kellariin lisää asuintilaa?
Kun suunnitelmissa on laajentaa kodin asuintiloja, on vintin tai kellarin remontoiminen tähän tarkoitukseen oiva vaihtoehto. Lämmöneristämällä tilan rakenteet Kingspan Therma-eristeillä, saavutetaan tiivis, energiatehokas sekä kosteus- ja paloturvallinen rakenne ohuilla kerrospaksuuksilla. Tällöin tilaa jää myös enemmän asuinkäyttöön.
200611_1147.jpg
Tiivis ja kestävä valokate
Fastlock Uni on tiivis ja kestävä valokate, joka valmistetaan ympäristöystävällisestä, pitkäikäisestä ja kestävästä polykarbonaatista. Valokate sopii esimerkiksi terasseihin, parvekkeisiin, autokatoksiin sekä piha- ja varastorakennuksiin, joihin halutaan valoa ja tilan tuntua, muttei vettä eikä lunta. Fastlock Uni soveltuu erinomaisesti suurtenkin alojen kattamiseen mm. julkisissa rakennuksissa. Kate taipuu myös kaareviin kattoihin, ja laajan tarvikevalikoiman ansiosta vaihtoehtoja on rajattomasti.
20213_69070.jpg
Rapatun julkisivun tarkastus ja korjaus
Vanha rappaus julkisivussa saattaa vaatia korjausta. Mitä silloin pitää tehdä? Pitääkö koko rappaus uusia vai voiko rappausta paikata? Entä miten onnistuu huoltomaalaus tai -pinnoitus?
201712_51225.jpg
Ovatko avaimet hukassa?
Yale Doorman -älylukko mahdollistaa kodin lukituksen sekä kulun hallinnan ja seuraamisen. Se on suunniteltu tekemään arjesta huoletonta ja sujuvaa. Oletpa kotona, töissä tai lomalla, voit luottaa siihen, että sinulle arvokkaat asiat ovat aina turvassa.Yale Doorman lukitsee oven automaattisesti sen sulkeuduttua, jolloin ei tarvitse miettiä, jäikö ovi lukitsematta. Lukon sisäänrakennettu hälytin ilmoittaa siihen kohdistuvista murtoyrityksistä. Hälytys on mahdollista saada myös oven aukaisuista. Mobiilisovelluksen avulla voi vastaanottaa älypuhelimeen tiedon siitä, kun lapsi on päässyt koulusta turvallisesti kotiin.
20122_29754.jpg
Puhdistitko sadevesikourut ennen talvea?
Runsaslumisena talvena sadevesikourujen ongelmana voi olla paksu jääkerros. Oletko muistanut puhdistaa sadevesikourut ennen talven tuloa? Sadevesijärjestelmä saattaa lakata toimimasta jo heti ensimmäisen talven jälkeen. Keskimääräisen suomalaisen omakotitalon katolla on vähälumisenakin talvena tuhansia kiloja lunta.Lue lisää Vesivek-sadevesijärjestelmistäJätä yhteydenottopyyntö!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton