Onko tässä Naantalin asuntomessujen puhutuin kohde? Honka Haiku on harmoninen hirsikoti, jonka syleilyssä on suojaisa atriumpiha

Naantalin asuntomessuilla nähtävä Honka Haiku on moderni skandinaavinen atriumtalo japanilaisella twistillä. Talo on sovitettu tontille herkkää kivikkoista luontoa kunnioittaen, erityisesti sen puita ja kalliota varjellen. Sisustuksessa käytetään rohkeasti puuta, suojaisalla atriumpihalla on japanilainen puutarha ja saunaosastolla rauhoittava kylpylä, joka on kuin onsen, kuuma lähde. Vähäpäästöiset M1-luokan materiaalit, innovatiivinen aurinkosähköjärjestelmä sekä älykkäät tekniset ratkaisut pienentävät asumisen hiilijalanjälkeä ja tukevat kestävää tulevaisuutta. Honka Haiku onkin A-energialuokan talo.

Honka Haikun saunaosaston kylpylästä avautuu näkymä mäntymetsään. Suojaisalla atriumpihalla ihastuttaa japanilainen puutarha.Honka Haikun saunaosaston kylpylästä avautuu näkymä mäntymetsään. Suojaisalla atriumpihalla ihastuttaa japanilainen puutarha.

Honka Haikun ovat suunnitelleet tiiviissä yhteistyössä arkkitehti Marko Simsiö, sisustussuunnittelija Maru Hautala ja pihasuunnittelija Asako Hashimoto. Kolmen suunnittelijan kokonaisvaltainen yhteistyö ammentaa japanilaisesta harmoniasta ja pohjoisen puhtaasta metsästä.

Marko Simsiö on palkittu nuori arkkitehti, joka on erikoistunut kestävää kehitystä edistävään suunnitteluun. Honkarakenteelle piirretty asuntomessukohde on moderni, yksikerroksinen hirsitalo, jonka syleilyssä on suojaisa atriumpiha.

Honka Haikun japandihenkisen sisustuksen on suunnitellut hirsitaloihin perehtynyt Maru Hautala. Pihan suunnittelusta on vastannut japanilaissyntyinen suunnittelija ja arkkitehti Asako Hashimoto, jonka suunnitelma Hyvinkään asuntomessualueelle sai ympäristörakennepalkinnon vuonna 2014.

Messutalon toteuttavat paikalliset osaajat Naantalin seudulta, ja esimerkiksi kiintokalusteet tekee turkulainen puuseppä Ville Aakula. Kohteen lähtökohtana ovat suomalaista ja japanilaista mielenmaisemaa yhdistävät tekijät – luontoyhteyden kunnioittaminen sekä ekologisen, hyvän elämän arvostus. Samalla Honka Haiku on kunnianosoitus Honkarakenteen pitkäaikaisimmalle vientimaalle Japanille.

Honka Haikussa on kolme makuuhuonetta ja suuri keittiö-,
ruokailu- ja oleskelutila yhdessäoloa varten. Sisustuksessa käytetään rohkeasti
puuta. Messutalon sisäkuvat: Minna Kivinen

Honka Haikussa on kolme makuuhuonetta ja suuri keittiö-, ruokailu- ja oleskelutila yhdessäoloa varten. Sisustuksessa käytetään rohkeasti puuta. Messutalon sisäkuvat: Minna Kivinen

Talo, joka on sopusoinnussa ympäristön kanssa

Naantalin asuntomessualueen suunnittelussa saaristoluonnon ja kalliomaaston huomioiminen on ollut keskeistä. Honkarakenne on saanut messuorganisaatiolta kiitosta luontoa kunnioittavasta tavasta, jolla Honka Haiku on istutettu Saaristomeren ympäristöön.

"Pihaa kehystävät kauniit puut, ja rakennuksen ympäri kulkevat terassit mukailevat kallion vaihtelevaa pintaa."

– Talo on suunniteltu ympäröivän luonnon ehdoilla, ja olemme suojelleet tontin puustoa ja alueelle tyypillistä kalliota niin paljon kuin mahdollista. Pihaa kehystävät kauniit puut, ja rakennuksen ympäri kulkevat terassit mukailevat kallion vaihtelevaa pintaa. Pidän tätä arvokkaana osoituksena siitä, miten rakentaminen voi tapahtua sopusoinnussa ympäristön kanssa, sanoo Honkarakenteen pääarkkitehti Anne Mäkinen.

Atriumtalon suojaisalle sisäpihalle avautuvat lasiliukuovet spa-tilasta, viherhuoneesta ja olohuoneesta. Suuret ikkunat ja taloa kiertävä terassi tuovat ulkotilan osaksi sisätilaa.Atriumtalon suojaisalle sisäpihalle avautuvat lasiliukuovet spa-tilasta, viherhuoneesta ja olohuoneesta. Suuret ikkunat ja taloa kiertävä terassi tuovat ulkotilan osaksi sisätilaa.

Terve ja kestävä rakentaminen luo turvaa tulevaisuuteen

Hirsitalon sisäilma on tutkitusti puhdas ja hyvä. Asuntomessutalossa Honkarakenne tutkii sisäilman laatua ja siksi hirren rinnalle rakennusmateriaaleiksi on valittu turvallisia luonnonmateriaaleja ja vähäpäästöisiä M1-luokan tuotteita. Älykkäät tekniset ratkaisut varmistavat talon energiatehokkuuden ja pienentävät asumisen hiilijalanjälkeä.

Uuden polven innovatiivinen aurinkosähköjärjestelmä tuottaa energiaa talon omaan käyttöön. Katolle on asennettu kevyet, kestävät ja huomaamattomat ohutkalvopaneelit, ja pilvisten päivien varalle aurinkosähkö varastoidaan virtuaaliakkuihin.

Talon kosteusturvallisuutta ylläpitävät anturit, joita on sijoitettu niin kosteisiin tiloihin kuin hirsirakenteisiinkin. IoT-järjestelmällä voidaan ehkäistä piileviä kosteusvaurioita ja seurata talon kosteuden muutoksia. Lisäksi Honka Haikuun luodaan älykkään kodin ratkaisu, joka mahdollistaa muun muassa valaistuksen ja sähkölaitteiden ohjauksen sekä kulutuksen seurannan ja hallinnan.

– Honka Haikussa olemme mielestäni onnistuneet kahdestakin syystä. Talo on oivallinen messukohde, sillä se osoittaa ekologisen ja vastuullisen puurakentamisen suuntaa. Yhtä aikaa se on luonnonläheinen, arkkitehtuuriltaan kiinnostava ja kokonaisvaltaisesti toimiva koti, joka täyttää modernit asumisen vaatimukset kestävällä tavalla, tiivistää pääarkkitehti Anne Mäkinen.

Honka Haikuun (kohde 3) pääset tutustumaan Naantalin asuntomessuilla 15.7.–14.8.2022. Tervetuloa!

Haluatko lisätietoa? Jätä Hongalle yhteydenottopyyntö!


 
Päivitetty
8.7.2022