Vinkit ilmanvaihtoon pakkaskaudella

Kylminä ajanjaksoina saattaa tulla kiusaus sammuttaa ilmanvaihto, jotta säästyisi energiaa. Näin ei saa milloinkaan tehdä, koska silloin sisäilman laatu huononee ja ilmanvaihtokoneen kanavistoon voi kondensoitua vettä.

Ilmanvaihtokoneen ansiosta asunnosta poistuvat sekä käytetty sisäilma, että siinä oleva kosteus. Samalla sisään tulee raitista, puhdasta ilmaa. Kun talvella oleskellaan paljon sisällä, terveellinen ja hyvä sisäilma ovat entistä tärkeämmässä roolissa. Ilmanvaihtokone toimii myös kylmillä ilmoilla ja sen pitää olla päällä myös pakkasella.

Toimiva ilmanvaihto varmistaa laadukkaan sisäilman ja hyvän asumisviihtyvyyden myös pakkaskeleillä.Toimiva ilmanvaihto varmistaa laadukkaan sisäilman ja hyvän asumisviihtyvyyden myös pakkaskeleillä.

Energiatehokas ilmanvaihto

Energiatehokas ilmanvaihtokone ottaa poistoilmasta talteen lämmön ja lämmittää sen avulla sisään tuotavan ilman. Näin se on miellyttävän vedotonta myös kylmällä säällä. Vallox ilmanvaihtokoneet on suunniteltu käyttämään poistoilman lämpö mahdollisimman tarkkaan hyödyksi, ja siksi ne ovat erittäin energiatehokkaita.

Puhaltimien sähkönkulutuksenkaan vuoksi ilmanvaihtokonetta ei tarvitse pysäyttää, sillä nykyaikaisten tasavirtapuhaltimien sähkönkulutus on varsin pientä. Yhden saunomiskerran kiukaan sähkönkulutuksella käyttää ilmanvaihtokoneen puhaltimia jopa viikkoja.
 

Miten Vallox ilmanvaihtokoneiden sulatus toimii?

Suomen pitkät ja kovat pakkaskelit haastavat talotekniikkaa ja toimiakseen hyvin myös talvella, on Vallox-ilmanvaihtokoneissa sulatusautomatiikka. Se suojaa koneen lämmöntalteenottokennon jäätymiseltä.

Uusimpien Vallox-ilmanvaihtokoneiden sulatusautomatiikka sulattaa lämmöntalteenottokennon poistoilmasta otetulla lämmöllä. Automatiikka mittaa jatkuvasti lämpötiloja kennon ympäriltä ja päättelee niistä, mikäli kennoon alkaa kertyä jäätä. Kun jäätä on muodostunut liikaa, kone automaattisesti sulattaa lämmöntalteenottokennon. Sulatusjakson aikana asuntoon tuotava ilma lämmitetään jälkilämmitysvastuksella ja suuremmissa Vallox-ilmanvaihtokonemalleissa on vielä lisälämmitysvastus, joten kylmää ulkoilmaa ei tuoda sisälle. Tuloilma tulee sisälle aina myös suodatettuna.
 

Muistilista talvikaudelle:

  • Jos koneessa on manuaalinen talvipelti, varmista, että se on oikeassa asennossa (ilman pitää mennä LTO-kennon läpi). Uusimmissa Vallox-ilmanvaihtokoneissa ei ole käsin käännettävää peltiä, vaan automatiikka huolehtii siitä, että lämmöntalteenotto on talvella käytössä ja ohitetaan vasta kesäkuumalla.
  • Ilmanvaihtokoneen tuloilman lämpötila (jälkilämmitys) kannattaa säätää sopivaksi. Asuntoon puhallettavan tuloilman oikea lämpötila on hyvin yksilöllinen asia. Tuloilman lämpötila kannattaa pitää mahdollisimman alhaisena kuitenkin niin, ettei se aiheuta vedon tunnetta. Silloin jälkilämmityspatterin energiankulutuskin pysyy alhaisena.
  • Niissä Vallox-ilmanvaihtokoneissa, joissa sulatus on toteutettu tuloilmapuhallinta pysäyttämällä, kuuluu pysähtely normaaliin toimintaan. Puhaltimen pysähtelyn määrä riippuu ulkoilman lämpötilasta, ilmanvaihdon käyttönopeudesta ja poistoilman lämpötilasta ja kosteudesta. Sulatusjakson aikana ilmanvaihtokoneen poistopuhallin pyörii koko ajan, joten asunnon ilmanvaihto ei pysähdy.
  • Älä sammuta ilmanvaihtokonetta kovillakaan pakkasilla. Muutoin sisätiloissa elämisestä syntyvä kosteuskaan ei poistu sieltä.
  • Vaihda suodattimet ennen talvea. Puhtaat suodattimet auttavat koneen toimintaa haastavan kylmän jakson aikana. Kun suodattimet ovat puhtaita, ilma virtaa niiden läpi hyvin.

Mitä tehdä, jos pakkaskaudella tulee ongelmia ilmanvaihdon kanssa?

Kylmällä säällä voi ilmanvaihdon kanssa ilmetä ongelmia. Syynä voi olla esim. poistoilmakanavien puutteellinen eristys, huollon laiminlyönti, virheellisiksi muutetut koneen asetukset tai ilmanvaihtokoneen tekninen vika.

Mitä tehdä, jos lämmöntalteenottokenno jäätyy? Miksi ilmanvaihtokone kerää vettä talvikaudella? Mitä, jos kondenssivesiputki tukkeutuu? Mitä jos koneen päälle ilmestyy vettä pakkasten hellitettyä? Mitä, jos poistoilmaputket jäätyvät? Näihin kaikkiin kysymyksiin löytyy tarkistuslista Valloxin sivuilta.

Entä jos ilmanvaihtokoneen puhallin pysähtelee talven pakkasjaksoilla kovin paljon? Syitä voi olla useita, ja tarkistuslista ongelman ratkaisuun löytyy Valloxin Usein kysytyistä kysymyksistä.

Mikäli epäilet ilmanvaihtokoneessa teknistä ongelmaa, apunasi ovat valtuutetut Vallox-huoltoliikkeet ympäri Suomen. Koneen asetuksia ei kannata muuttaa itse, jos ei ole varma mitä tekee, sillä ne vaikuttavat koko järjestelmän toimintaan. Jos sinulla on kysymyksiä tai ongelmia ilmanvaihtokoneen toiminnasta talvella, ota yhteys valtuutettuun Vallox-huoltoliikkeeseen. Lähimmän valtuutetun Vallox huoltoliikkeen löydät laitevalmistajan karttapalvelusta.

 
Päivitetty
10.1.2022