Haluatko pienentää asumiseen liittyviä kustannuksia?

Hyvä tapa pienentää kustannuksia on lähteä tarkastelemaan omia tottumuksiaan. Yksi, mitä olemme tottuneet käyttämään huolettomasti on vesi. Arkipäivän ruoanlaitossa sekä peseytymisessä jätämme hanan valumaan jopa huomaamattamme. Voisimmeko oikeasti säästää miettimällä tekniset ratkaisut kuntoon sekä tottumustemme tarkastelulla?

Suihkussa käyminen muodostaa kotitalouksien veden- ja energiankulutuksesta merkittävän osan.Suihkussa käyminen muodostaa kotitalouksien veden- ja energiankulutuksesta merkittävän osan.

Miten käytät vettä suihkussa?

Millainen suihkussa kävijä olet? Nautitko pitkistä kuumista suihkuista rentoutuaksesi päivästä vai aloitatko kenties päiväsi virkistävällä viileällä suihkulla? Meillä kaikilla on omat tapamme. Toiset meistä laulavat sydämensä kyllyydestä peseytyessään, toiset multitaskaavat suihkussa oloaikansa huolehtimalla samalla hampaiden harjauksen, parranajon sekä monta muuta ja osa viihtyy syvissä pohdinnoissaan miettien mahdollisesti seuraavan päivän to do -listaa. Mutta jos haluamme saada kustannuksia pienemmäksi, kannattaa pysähtyä hetkeksi.

Millaiset suihkutottumukset sinulla kannattaisi olla? Energiankulutuksen kasvaessa sekä sähkön hintojen noustessa, kannattaa pyrkiä säästämään sieltä mistä voi ilman että samalla tinkii mukavuudesta. Suihkussa käyminen muodostaa kotitalouksien veden- ja energiankulutuksesta merkittävän osan. Minuutin mittainen suihku päivittäin kuluttaa energiaa enemmän kuin kolmen hengen taloudessa koko päivän valaistus keskimäärin. Hurjaa eikö? Vesi- ja sähkölaskun pienentämiseksi muutama helposti toteutettava vinkki onkin pienentää suihkulämpötilaa sekä lyhentää suihkussa vietettyä aikaa.

Lukuvinkki: Kodin suihkuratkaisut

Oras NovaOras Nova

Mitä päivittäinen lämmin suihku maksaa?

Perinteiset suihkuratkaisut käyttävät vettä minuutissa jopa 15 – 18 litraa minuutissa. 10 minuutin aikana vettä saattaa kulua jopa 180 litraa. Suihkussa käymiseen kuluukin kotona käyttämästämme lämpimästä vedestä noin 66 prosenttia.

Kustannuksia ei aiheuta pelkästään vesi, vaan veden lämmittäminen miellyttäväksi on kaksi kertaa kalliimpaa kuin itse vesi. Keskivertotalouden sähkölaskusta voikin olla 10-20 prosenttia veden lämmittämisen tuomia kustannuksia.

Kuinka paljon päivittäinen lämmin suihku maksaakaan?Kuinka paljon päivittäinen lämmin suihku maksaakaan?

Voit helposti todeta, mitä vaikutuksia pienten käyttötottumusten muutoksella on kustannuksiin. Laske veden lämpötilaa parilla asteella ja lyhennä suihkussa viettämääsi aikaa. Voit myös ottaa avuksesi Oraksen suihkuhanat, jotka helpottavat oman käyttäytymisen tarkastelua.

Oras Nova -käsisuihkun EcoFlow-toiminto auttaa rajoittamalla vedenkulutusta 9 litraan minuutissa. Eco-vaihtoehdolla varustetut termostaatit taas rajoittavat veden virtauksen 12 litraan minuutissa lämpötilarajoittimen pitäessä veden lämpötilan 38-asteessa.

Voit myös seurata kulutustasi reaaliaikaisesti digitaalisen käsisuihkun avulla. Oras Hydractiva Digital -käsisuihku antaa sinulle reaaliaikaista palautetta ja kertoo kun on aika lopettaa suihku. Aseta itsellesi omia tavoitteita ja vähennä veden kokonaiskulutusta jopa 22 %.

Veden lämpötilaa laskemalla voit vaikuttaa suihkussa käytettyyn energiamäärään.Veden lämpötilaa laskemalla voit vaikuttaa suihkussa käytettyyn energiamäärään.

Tee säästöä myös hanoilla

Keittiöissä sekä wc-tiloissa on myös mahdollista muokata omia kulutustottumuksiaan. Erityisen helpoksi sen tekevät kosketusvapaat hanat, jotka ovatkin ympäristötietoisen kuluttajan ykkösvalintoja. Mutta miten kosketusvapaa hana auttaa vähentämään sekä veden- että energiankulutusta?

Huolimatta uskomuksista, myös kosketusvapaassa hanassa veden lämpötilaa on mahdollista säätää. Lisäksi erilaisia malleja on tarjolla runsaasti, joten jokaiseen tarpeeseen löytyy taatusti soveltuva malli. Oraksen mallistoista löytyvät Oras Inspera sekä Oras Optima, joissa yhdistyy moderni ulkoasu sekä ympäristöystävällisyys. Oras Electran tuoteperheestä löytyvät monen kodin suosikkihanat. Kosketusvapaan hanan ansiosta vettä ei kulu turhaan, vaan vesi juoksee ainoastaan silloin kun kätesi ovat hanan alla.

Lue lisää: Käsihygienian edistäminen kosketusvapaiden hanojen avulla

Oras OptimaOras Optima

Vinkit veden tuhlauksen vähentämiseksi

Tarkista miten kulutat vettä
Kun seuraavan kerran vastaanotat vesilaskusi, tarkastele sitä ja yritä hahmottaa päivittäinen vedenkulutuksesi. Voit myös seurata vesimittariasi kerran kuukaudessa ja kirjaa kulutuksesi ylös. Säännöllisellä seurannalla huomaat nopeasti mahdollisen hukan tai selittämättömän kasvun kulutuksessa.

Kumpi parempi – kylpy vai suihku?
Jos kuulut niihin, joiden suihkussakäynti kestää alle 10 minuuttia, säästät vettä enemmän kuin että kävisit kylvyssä. Jos vastaavasti pitkät nautinnolliset suihkut ovat enemmän sinun juttusi, on kylpy veden säästön kannalta kannattavampi ratkaisu.

Asenna älyhana

Ota käyttöön kosketusvapaa hana, jonka ansiosta sinun ei tarvitse miettiä erikseen vedenkulutuksen vähentämistä vaan hana tekee valtaosan työstä puolestasi. Kokeile Oraksen vedenkäyttölaskuria. Laskurilla testaat, miten paljon säästät vettä vaihtamalla hanasi älyhanaksi.


Kiinnostuitko?

 
Päivitetty
25.1.2023