Älä pelkää pääsulakkeiden puolesta – näin lämpöpumppu toimii sähkökuorman tasaajana

Lämpöpumppuja, sähköautoja ja aurinkopaneeleita hankitaan yhä useampaan kotiin, mikä vaikuttaa myös talon sähkönkulutuksen tarpeisiin. Pientaloasujan on hyvä tuntea kotinsa tekniset valmiudet, jotta sähkönkulutuksen ollessa korkeimmillaan vältytään sulakkeiden laukeamisen aiheuttamalta harmilta. Tavallisin pääsulakekoko 3x25 A taipuu useimmiten älykodin vaatimuksiin, kun vaihemitoitus ja kuormanhallinta toteutetaan järkevästi.

Lämpöpumpun kuormanhallinta valvoo, ettei talon pääsulake laukea sähkönkulutuksen huipuissa.Lämpöpumpun kuormanhallinta valvoo, ettei talon pääsulake laukea sähkönkulutuksen huipuissa.

Sähkökuormituksen huomiotta jättäminen voi kostautua sulakkeiden laukeamisena talven kylminä pakkaspäivinä, kun lämmitystä tarvitaan eniten ja samanaikaisesti lämmitetään sähkösaunaa, ladataan sähköautoa tai valmistetaan ruokaa. Tilanne vastaa hallitsematonta kaaosta, kun useamman sähkölaitteen pyynti on samanaikaisesti korkeimmillaan.

Lämpöpumpun virtavahdit valvovat talon sähkönkulutusta

Kuormanhallinnalla järjestys priorisoidaan niin, että sulakkeet riittävät joka hetkellä. NIBEn lämpöpumpuissa kuormanhallinta on toteutettu siten, että lämpöpumppu väistää tarvittaessa hetkellisesti muun sähkökuorman tieltä.

Lämpöpumpun mukana toimitettavat virtavahdit valvovat talon sähkönkulutusta ja osaavat rajoittaa lämpöpumpun toimintaa tarvittaessa niin, että pääsulakkeet kestävät. Rakennus toimii käytännössä lämpövarastona, sillä se varastoi lämpöä yleensä niin hyvin, että muutosta sisälämpötilassa ei huomaa.

Lämpöpumpun kuormanhallinnan avulla voidaan säästyä talon pääsulakekoon suurentamiselta, vaikka sähkönkulutus kasvaisi esimerkiksi sähköauton hankinnan myötä.Lämpöpumpun kuormanhallinnan avulla voidaan säästyä talon pääsulakekoon suurentamiselta, vaikka sähkönkulutus kasvaisi esimerkiksi sähköauton hankinnan myötä.

– Kuormanhallinnan avulla lämpöpumpun toimintaa rajoitetaan tarpeen mukaan, jolloin muut sähkölaitteet saavat toimia normaalisti. Asuinviihtyvyys ei tästä kärsi eikä pääsulakkeiden laukeamista tarvitse pelätä, kertoo NIBEn tuotepäällikkö Mikko Mäkelä.

Virtavahtien asentaminen on suositeltavaa. NIBEn lämpöpumpuissa kuormanhallinta on ollut jo pitkään vakiovarusteena lähes kaikissa malleissa. Jos virtavahteja ei ole kytketty, sähkömies voi laittaa ne käyttökuntoon.

 
Julkaistu
10.1.2022