• Etusivu
  • Talo

Pesuhuone kiiltäväksi kotikonstein – näitä kikkoja et ehkä tiennyt

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.01.2024
202112_74291.jpg

Laattasaumojen puhdistus tuntuu varmasti hirveältä ajatukselta. Kalkkia kertyy saumoihin, lasioviin ja suihkun taakse. Peilit höyrystyvät. Netti on pullollaan nopeita ja hyviä ohjeita pesuhuoneen helppoon puhdistamiseen – tässä muutamia.

Kaikki se työläs laattavälien hankaaminen ja niitä välejä on paljon. Amerikkalainen siivousfanaatikko Azure MacCannelin TikTok videolta löytyi kuitenkin uskomattoman tehokas ja helppo ratkaisu puhdistusongelmaan. Tässä ohjeet elämäsi helpoimpaan siivoukseen.

Puhdista laattasaumat ilman hankaamista

Tiputin vahingossa rasvanpoistoainetta laattalattialle ja huomasin, että se puhdistaa laattasaumat hankaamatta, Azure MacCannel kertoo videolla. Videolla hän näyttää, miten kaataa pullosta rasvanpoistajaa laattalattialle ja pyyhkii mopilla lattiaa. Saumat tulevat hetkessä puhtaiksi ilman hankaamista.

– Kaada ainetta lattialle ja anna vaikuttaa hetken, kertoo MacCannel. Videolla näytetään myös käsitellyn ja käsittelemättömän laattasauman ero ja eron kyllä huomaa.

Saako rasvanpoistajaa käyttää laattasaumoille?

Ammattilaisten mielestä rasvanpoistajaa voi käyttää saumojen puhdistamiseen, mutta se kannattaa ensin laimentaa pullon ohjeiden mukaan.

Huomioi! Vaikka sauma kestäisikin rasvanpoistoainetta, saattaa laattojen kanssa olla eri juttu. Jotkut lasitetut laatat saattavat kärsiä vahvoista puhdistusaineista. Kannattaa ensin kokeilla huomaamattomampaan paikkaan tai niihin ylimääräisiin laattoihin, jotka on jätetty varastoon "pahan päivän varalle". Lasittamattomat ja huokoiset laatat ovat suuremmassa vaarassa vahingoittua.

Muista kokeilla aineen soveltuvuus laatoille ennen käyttöä.

Kalkin poistaminen kotikonstein

Lisävinkkinä kotikonsteja käyttäville pesuhuoneen siivoukseen on etikka. Etikalla poistat pesuhuoneissa niin tutut kalkkisaostumat. Kalkkisaostumiin kerääntyy myös muuta likaa, joten kun poistat kalkin, ehkäiset myös muun likaantumisen. Etikka poistaa tehokkaasti myös hajut.

Puhdistusaineena etikka toimii pesuhuoneessa myös hanoihin, putkiin, kädensijoihin ja pyyheliinakoukkuihin.

Muista! Jos kylpyhuoneessasi on marmoria, ei etikka happamuutensa vuoksi sovellu marmorin puhdistamiseen.

202112_74292.jpg

Homepilkkujen hävitys

202112_74293.jpg

Jos laattoihisi ja laattasaumoihin on ilmestynyt mustia pisteitä, on niissä hometta. Hometta ilmestyy usein pesutiloihin, joissa ilmanvaihto ei ole riittävä. Home on helppo poistaa kloriitilla. Kloriittia käytettäessä pitää kuitenkin muistaa hyvät suojaimet, sillä kloriitti on hengitysteille haitallinen myrkky.

Home tarttuu myös silikoniin ja silikonit olisikin hyvä vaihtaa noin 3–5 vuoden välein. Silikonia on vaikea saada puhtaaksi, joten vaihtaminen on paras ratkaisu.

Muista! Älä riko vesieristeitä poistaessasi vanhoja silikoneja.

Autovaha sopii moneen tarkoitukseen

Kun haluat peilipinnoista höyrystymättömät, hiero pintaan autovahaa ja anna kuivua. Pyyhi vaha pois pehmeällä rievulla.

Hävitä homepilkut ja tahrat seinäkaakeleista autovahalla. Pese ensin seinät vedellä ja saippualiuoksella. Levitä pintaa kerros autovahaa, anna sen kuivua hetken ja pyyhi pois. Älä käytä konstia lattialaattoihin, sillä pinnasta tulee erittäin liukas.

Huom! Valumarmorialtaan saa pysymään siistinä, kun sen vahaa autovahalla.

202112_74294.jpg
Info

Info

Lue lisää:

Kurkista kaikki viimeaikaiset sisustusideamme ja -juttumme. Mukana on mm. sisustussuunnittelija Eeva Hauta-Heikkilän ohjeita, miten kalustaa hankalan mallinen olohuone tai miten tuunata keittiö pienellä rahalla.

Talo
kylpyhuone
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20224_77604.jpg
Milla Alftanin kylpyhuoneessa jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu
Sisustussuunnittelija Milla Alftan rakennutti kakkoskotinsa Hämeen sydämeen, keskelle kauneinta luontoa. Suurista ikkunoista maisema tulvii myös kodin kylpyhuoneeseen, jossa huippuunsa hiottu käytännöllisyys ja monipuolinen toiminnallisuus yhdistyvät saumattomasti ylelliseen ja luonnon inspiroimaan tyyliin.
20206_65284.jpg
Tuusulan messukotien ihanat kylpyhuoneet - löydä ajankohtaisen inspiroivat ideat
Luonnollista puunväriä, suurikokoisia laattoja ja särmikkään mustia yksityiskohtia nähdään tänä vuonna monien uusien asuntomessukotien kylpyhuoneissa. Useaan Tuusulan messukohteeseen on valittu myös laadukkaita kotimaisia tuotteita, kuten ainutlaatuisella designilla ihastuttavia Vieser-kaivonkansia.
201811_55290.jpg
Kylpyhuoneen hyvä valaistus vaikuttaa moneen asiaan
Monessa kodissa kylpyhuone on paikka, jossa talon naisväki viettää aikaansa ja meikkaa. Tästä syystä kylpyhuoneen valaistukseen kannattaa kiinnittää erityishuomiota. Oikeanlainen valaistus nimittäin vaikuttaa suuresti meikkauksen lopputulokseen.
20228_79341.jpg
7 parasta säilytysideaa kylpyhuoneeseen
Tyylikkäät, käytännölliset ja tilaa säästävät säilytysratkaisut tekevät arjesta sujuvaa ja pitävät kylpyhuoneen yleisilmeen siistinä. Inspiroidu IDOn tuotevinkeistä, joilla voit tehdä säilytyksestä entistä kauniimpaa ja toimivampaa.
20216_71187.jpg
Osallistu mökkiäänestykseen - voit voittaa Oraksen mökkihanan!
Kesä on monelle suomalaiselle se vuoden kohokohta. Auringonlämpö hellii talven jäljiltä ja voi rauhassa viettää aikaa perheen kesken esimerkiksi mökillä. Miten ihanaa onkaan valmistaa ruokaa ulkosalla ja vielä nauttia siitä kesätuulen vienossa huminassa ja hyvässä seurassa. Mikään ei estä nauttimasta mökin rauhasta ja tunnelmasta myös syksyllä.
202211_79904.jpg
Miten ilmanvaihdolla voi säästää energiaa?
Energian kallistuessa myös koneellisen ilmanvaihdon energiankulutus on kirvoittanut valtavan määrän pohdintoja. Moni omakotiasuja pohtii, voisiko ilmanvaihtoa pienentää energian säästämiseksi ja kuinka paljon ilmanvaihto kuluttaa energiaa? Missä kohtaa sen käytössä voi tinkiä? Ja voiko joillain toimenpiteillä olla haittaa koneen toiminnalle?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton