Pesuhuone kiiltäväksi kotikonstein – näitä kikkoja et ehkä tiennyt

Laattasaumojen puhdistus tuntuu varmasti hirveältä ajatukselta. Kalkkia kertyy saumoihin, lasioviin ja suihkun taakse. Peilit höyrystyvät. Netti on pullollaan nopeita ja hyviä ohjeita pesuhuoneen helppoon puhdistamiseen. Tässä muutamia.

kaakelisaumojen puhdistaminen-750x422

Kaikki se työläs laattavälien hankaaminen ja niitä välejä on paljon. Amerikkalainen siivousfanaatikko Azure MacCannelin TikTok videolta löytyi kuitenkin uskomattoman tehokas ja helppo ratkaisu puhdistusongelmaan. Tässä ohjeet elämäsi helpoimpaan siivoukseen.

Puhdista laattasaumat ilman hankaamista

Tiputin vahingossa rasvanpoistoainetta laattalattialle ja huomasin, että se puhdistaa laattasaumat hankaamatta, Azure MacCannel kertoo videolla. Videolla hän näyttää, miten kaataa pullosta rasvanpoistajaa laattalattialle ja pyyhkii mopilla lattiaa. Saumat tulevat hetkessä puhtaiksi ilman hankaamista.

– Kaada ainetta lattialle ja anna vaikuttaa hetken, kertoo MacCannel. Videolla näytetään myös käsitellyn ja käsittelemättömän laattasauman ero ja eron kyllä huomaa.

Saako rasvanpoistajaa käyttää laattasaumoille?

Ammattilaisten mielestä rasvanpoistajaa voi käyttää saumojen puhdistamiseen, mutta se kannattaa ensin laimentaa pullon ohjeiden mukaan.

Huomioi! Vaikka sauma kestäisikin rasvanpoistoainetta, saattaa laattojen kanssa olla eri juttu. Jotkut lasitetut laatat saattavat kärsiä vahvoista puhdistusaineista. Kannattaa ensin kokeilla huomaamattomampaan paikkaan tai niihin ylimääräisiin laattoihin, jotka on jätetty varastoon ”pahan päivän varalle”. Lasittamattomat ja huokoiset laatat ovat suuremmassa vaarassa vahingoittua.

Muista kokeilla aineen soveltuvuus laatoille ennen käyttöä.

Kalkin poistaminen kotikonstein

Lisävinkkinä kotikonsteja käyttäville pesuhuoneen siivoukseen on etikka. Etikalla poistat pesuhuoneissa niin tutut kalkkisaostumat. Kalkkisaostumiin kerääntyy myös muuta likaa, joten kun poistat kalkin, ehkäiset myös muun likaantumisen. Etikka poistaa tehokkaasti myös hajut.

Puhdistusaineena etikka toimii pesuhuoneessa myös hanoihin, putkiin, kädensijoihin ja pyyheliinakoukkuihin.

Muista! Jos kylpyhuoneessasi on marmoria, ei etikka happamuutensa vuoksi sovellu marmorin puhdistamiseen.

kalkkia hanassa-422x500
homeiset silikonit-422x500

Homepilkkujen hävitys

Jos laattoihisi ja laattasaumoihin on ilmestynyt mustia pisteitä, on niissä hometta. Hometta ilmestyy usein pesutiloihin, joissa ilmanvaihto ei ole riittävä. Home on helppo poistaa kloriitilla. Kloriittia käytettäessä pitää kuitenkin muistaa hyvät suojaimet, sillä kloriitti on hengitysteille haitallinen myrkky.

Home tarttuu myös silikoniin ja silikonit olisikin hyvä vaihtaa noin 3–5 vuoden välein. Silikonia on vaikea saada puhtaaksi, joten vaihtaminen on paras ratkaisu.

Muista! Älä riko vesieristeitä poistaessasi vanhoja silikoneja.

Autovaha sopii moneen tarkoitukseen

Kun haluat peilipinnoista höyrystymättömät, hiero pintaan autovahaa ja anna kuivua. Pyyhi vaha pois pehmeällä rievulla.

Hävitä homepilkut ja tahrat seinäkaakeleista autovahalla. Pese ensin seinät vedellä ja saippualiuoksella. Levitä pintaa kerros autovahaa, anna sen kuivua hetken ja pyyhi pois. Älä käytä konstia lattialaattoihin, sillä pinnasta tulee erittäin liukas.

Huom! Valumarmorialtaan saa pysymään siistinä, kun sen vahaa autovahalla.

höyrystyvä peili-422x500

Lue lisää:

Kurkista kaikki viimeaikaiset sisustusideamme ja -juttumme. Mukana on mm. sisustussuunnittelija Eeva Hauta-Heikkilän ohjeita, miten kalustaa hankalan mallinen olohuone tai miten tuunata keittiö pienellä rahalla.

Lisää sisustusartikkeleita


 
Päivitetty
12.1.2022