Kun edessä on maalausurakka, pohjatöihin ja maalin valitsemiseen kannattaa varata aikaa. Myös maalausvälineillä on väliä. Tarvitsetko telan vai siveltimen? Miten maalin laatu ja maalattava pinta vaikuttavat valintaan? Myös sillä on merkitystä, maalaatko sisällä vai ulkona.
Luultavasti tutuin maalausväline on sivellin, jota kutsutaan myös pensseliksi tai sudiksi. Isoista julkisivumaalauksessa käytettävistä siveltimistä käytetään myös nimitystä maalausharja.
Valitse siveltimen leveys sen mukaan, kuinka suurta pintaa olet maalaamassa. Siveltimen paksuus korostuu erityisesti ulkoverhouslaudan maalauksessa. Paksulla harjamaisella siveltimellä saat maalille parhaan tartunnan. Ohuita siveltimiä kutsutaan tasoittajiksi. Niillä ei niinkään viedä maalia, vaan viimeistellään pintaa.
Hyvästä siveltimestä ei irtoa harjaksia maalattaessa. Laadusta kertoo usein hinta, mutta hyvän siveltimen ei tarvitse olla kallein mahdollinen. Yleensä löydät keskihintaisista siveltimistä riittävän hyviä. Siveltimen pakkauksessa saattaa olla merkintä sen käyttötarkoituksesta.
Maalaustela sopii suuriin tasaisiin pintoihin erityisesti sisätilojen katto- ja seinäpinnoissa. Hyvällä telalla maalattu pinta on tasainen. Siinä ei näy niin sanottuja ”siveltimen jälkeä”. Tela nopeuttaa työtä siveltimeen verrattuna.
Alusta tai haluttu pinta vaikuttavat telan valintaan. Valitse tela siis esimerkiksi tavoiteltavan sileyden mukaan. Jos käytät telaa ulkomaalaukseen, maalin kiinnittyminen tulee varmistaa siveltimellä erityisesti, kun pinta maalataan ensimmäistä kertaa.
Telan materiaali valitaan maalin laadun mukaan. Valtaosa teloista tehdään syntettisestä kuidusta, mutta öljypohjaisia maaleja varten on myös luonnonkuituteloja.
Nukan tiheys ja pituus kannattaa tarkistaa.
Pieni vaahtomuovitela sopii hyvin listojen tai kalusteiden maalaukseen.
Telan koko ratkeaa sen käyttötarkoituksen ja maalauskohteen mukaan. Suurissa pinnoissa, kuten katoissa, hyvä telan leveys on 18–23 cm. Varmista myös, että telaan saa jatkovarren, jos maalaat kattoa tai korkeaa seinää.
Hinta ei kerro aina laadusta. Telankaan hankkimisessa halpa ei välttämättä ole oikea ratkaisu. Halvasta telasta irtoaa usein nukkaa, joka näkyy maalipinnan epätasaisuutena. Kaikkein kalleintakaan työvälinettä ei tarvitse hankkia, vaan keskihintaiset telat ovat yleensä riittävän hyviä.
Uusi sivellin tai tela tulisi pestä jo ennen käyttöä. Pöly, mahdolliset rasvat ja irtonaiset nukat saadaan pois vedellä ja saippualla. Huuhtele saippua pois hyvin ja kuivaa mahdollisimman kuivaksi ennen maalauksen aloittamista.
Vesiohenteisia maaleja käytettäessä vesi ja saippua riittävät myös maalausvälineiden puhdistamiseen käytön jälkeen. Liuotinohenteisia maaleja käytettäessä työvälineet myös puhdistetaan liuottimilla. Laadukkaat maalausvälineet kestävät useammankin käyttökerran, jos ne puhdistetaan hyvin jokaisen käyttökerran jälkeen.
Pese maalausvälineet mahdollisimman pian käytön jälkeen. Tee se erillisessä astiassa, älä juoksevan veden alla lavuaarissa. Enimmät maalit voit poistaa pyyhkimällä. Liota sen jälkeen maalausvälineitä jonkin aikaa, ja pyyhi ne sitten esimerkiksi sanomalehtipaperiin. Huuhtele lähes puhdas pensseli aivan lopuksi vedellä.
Anna erillisessä astiassa olevan pesuveden seisoa niin kauan, että maali sakkaantuu pohjalle. Kaada pintaan jäävä kirkas vesi varovasti viemäriin. Sakka saa kuivua pesuastian pohjalla, ja kuivana se voidaan laittaa sekajätteeseen. Mikäli käytät pensselien pesuun tarkoitettua pesuainetta tai liuottimia, toimita aineet suljetussa astiassa vaarallisten jätteiden keräyspisteeseen. Sinne voit toimittaa myös ylimääräisen maalin. Purkin pohjalle kuivuneen maalin voit laittaa sekajätteeseen. Mikäli maali on vain osittain kuivunutta, toimita se vaarallisten jätteiden keräyspisteeseen.