Auta uusiutuvan dieselin valmistuksessa ja osallistu Kinkkutemppuun

Jo kuudetta kertaa järjestettävästä kiertotaloutta tukevasta Kinkkutempusta on muodostunut monille suomalaisille perinne. Tarkoituksena on kannustaa suomalaisia kotitalouksia keräämään ja kierrättämään joulukinkun ja muiden jouluruokien paistinrasvat hyödynnettäväksi Neste MY Uusiutuva Diesel™ -polttoaineen valmistuksessa.

Kinkkutemppu

Kinkkutemppu tarjoaa jokaiselle suomalaiselle mahdollisuuden kierrättää jouluruokien valmistuksesta syntyneet paistinrasvat oikein, tarjoten samalla mahdollisuuden korjata vääriä toimintamalleja, kuten viemäriputkiston tukkimista rasvalla. Tänä vuonna ympäri Suomen avataan lähes 300 keräyspistettä, jotka ovat avoinna 17.12.2021–7.1.2022. Kiertotalousteko järjestetään 15 eri toimijan yhteishankkeena. 

Käytetylle paistinrasvalle uusi elämä

Kemianteollisuus ry:n tiedotteen mukaan viime jouluna Kinkkutemppuun osallistui ennätykselliset lähes 240 000 suomalaista kotitaloutta ja paistinrasvaa kerättiin yhteensä 55 tonnia. Tästä määrästä valmistetulla uusiutuvalla dieselillä voisi ajaa henkilöautolla jopa 17 kertaa maapallon ympäri. Joulun 2021 tavoitteena on kasvattaa osallistujien määrä 300 000 kotitalouteen.

Kaikkien jouluruokien, kuten kinkun, kalkkunan, kalan tai juuresten, paistinrasvat voi kierrättää uusiutuvaksi dieseliksi. Keräyspisteitä löytyy valtakunnallisesti kaikkien K-Citymarketien ja lukuisten muiden K-ruokakauppojen, Neste- ja Neste K -asemien yhteydestä sekä joidenkin kuntien jätepisteiltä. Paistinrasva käsitellään ja toimitetaan Nesteen jalostamolle Porvooseen, jossa siitä valmistetaan uusiutuvaa dieseliä.

Näin osallistut Kinkkutemppuun

  • Kaada jäähdytetty mutta vielä juokseva rasva tyhjään kartonkitölkkiin.
  • Sulje tölkki tiiviisti, vaikkapa teipillä.
  • Anna rasvan hyytyä viileässä.
  • Vie rasva lähimpään keräyspisteeseen 17.12.2021–7.1.2022 välisenä aikana.
kinkkutemppu_ohjeet_1080x1080_V1

Kaikki paistinrasvat kelpaavat. Vaikka kampanjan nimi liittyy joulukinkkuun, voi keräyspisteisiin viedä myös kalan, kalkkunan ja muiden jouluruokien paistinrasvat.

Ei lasia, metallia tai muovia. Vie rasva keräyspisteeseen kartonkisessa pakkauksessa, esimerkiksi maitotölkissä. Älä käytä lasista, metallista tai muovista pakkausta, koska ne vaikeuttavat kierrätysprosessia.

Anna viemäreille joulurauha. Paistinrasvoja ei saa kaataa viemäriin, koska rasva tukkii viemäriverkostoa. Rasvatukos on yleinen syy kotien viemäritukoksiin, ja pahimmillaan rasva on leikattava putkistosta pois. Jos lähelläsi ei ole Kinkkutemppu-keräyspistettä, voi paistinrasvan hävittää kodin bio- tai sekajätteen mukana. Esimerkiksi komposti rakastaa kinkun lämmintä rasvaa.

Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt yhteisprojekti, joka tuo kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla. Yhdessä Kemianteollisuuden kanssa Kinkkutempussa ovat mukana Neste, Lassila & Tikanoja, Rasmix, Kemian pooli, K-ryhmä, Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima KIVO ja kuntien jätelaitokset, Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry. Lisätietoja osoitteesta www.kinkkutemppu.com.
 
Julkaistu
23.12.2021