Ei enää hämärässä kokkailua – laita keittiön valaistus kerralla kuntoon

Vuoden pimeimpänä aikana keittiön valaistuksen puutteet huomaa paremmin kuin koskaan, joten nyt on otollinen hetki päivittää kehno keittiövalaistus toimivaksi. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää valaistuksen monipuolisuuteen ja muunneltavuuteen.

  

Hyvä keittiövalaistus koostuu työskentely-, yleis- ja tunnelmavaloista. Yhdessä ne luovat monipuolisen kokonaisuuden, joka vastaa keittiön vaihtuviin valaistustarpeisiin. Jos jokin näistä valaistuksen peruspilareista puuttuu, se heikentää väistämättä joko keittiön käytännöllisyyttä tai viihtyisyyttä.

Lue myös: Näin teet keittiöstä käytännöllisemmän

Älyvalot muuntautuvat tarpeen mukaan

Valaistuksen suunnittelussa oikeiden värilämpötilojen valinta on osittain makuasia, mutta tarkkuutta vaativissa tehtävissä kannattaa suosia viileitä tai neutraaleja värilämpötiloja. Valo on sitä kylmempää, mitä korkeampi on kelvin (K) eli värilämpötila. Kirkas valkoinen valo (noin 4000  K) sopii hyvin keittiön työskentelyvaloksi, kun taas yleisvalona suositaan tavallisesti lämminsävyisempää valoa.

Älyvalot tekevät värilämpötilan ja kirkkauden säätämisestä helppoa, sillä ohjaus tapahtuu näppärästi joko puhelimella tai kaukosäätimellä. Kun valaistusta pystyy säätämään ja himmentämään tarpeen mukaan, kirkas ja tehokas ruoanlaittovalaistus muuntautuu hetkessä tunnelmalliseksi illallisvalaistukseksi. Mitä monipuolisempi valaistus on, sitä paremmin keittiö taipuu eri tilanteisiin.

  

Valonauha valaisee työtason tehokkaasti ja tasaisesti

Työskentelyvalaistuksen on oltava tarpeeksi tehokas ja oikein kohdistettu, jotta ruoanlaitto olisi miellyttävää ja turvallista. Valonauhat ovat tähän tarkoitukseen täydellisiä, sillä ne valaisevat keittiön pinnat tasaisesti ja ovat helposti asennettavissa seinäkaappien alaosaan.

Saatavilla on led-valonauhan lisäksi älyvalonauhaa, joka sekin käyttää ledejä. Älyvalonauhan etuna ovat säätömahdollisuudet, sillä muiden älyvalojen tapaan sen kirkkautta ja väriä pystyy helposti muuttamaan.

Spottivalot ja kohdevalaisimet ovat myös hyviä keittiön työtasojen valaisemiseen. Ne voidaan asentaa joko seinäkaappien alaosaan, seinään tai kattoon. Seinään tai kattoon asennettaessa kannattaa valita kohdevalaisin, jota on helppo kohdentaa valaisemaan oikeaa työtason kohtaa myös asennuksen jälkeen.

Ruokailupöydän valaisin oikealle korkeudelle

Yleisvalaistus vaikuttaa keittiön viihtyvyyteen ja toimivuuteen erityisen paljon. Keittiön yleisvalaistukseen sopivat esimerkiksi erilaiset katto-, kohde- ja spottivalaisimet.

Kattoon asennettava riippuvalaisin tai valaisinryhmä on mainio keittiösaarekkeen tai ruokailupöydän yläpuolelle. Se voi olla myös katseenvangitsija ja tärkeä sisustuselementti, joka kruunaa näyttävästi koko tilan. Ruokailupöydän valaisin kannattaa asentaa noin 60–80 cm:n korkeudelle ruokapöydän pinnasta, jolloin se ei häikäise ruokailijoita tai ole näköesteenä pöydän yli.

  

Mikäli keittiössä on riittävästi pistorasioita, mikään ei estä tuomasta myös pöytävalaisimia tai erilaisia koristevaloja ruokailuhetkien tunnelmanluojiksi. Esimerkiksi joulupöydän kattaukseen sopivia koristevalosarjoja on saatavana myös paristokäyttöisinä, jolloin edes pistorasian sijaintia ei tarvitse miettiä.

Haluatko apua keittiösi valaistuksen parantamiseen? Hyödynnä Powerin Parma-keittiöasiantuntijan neuvoja ja varaa aika ilmaiseen keittiösuunnitteluun! Suunnittelu voidaan toteuttaa joko myymälässä tai etänä.

Varaa maksuton suunnitteluaika


 
Julkaistu
20.12.2021