Uutta väriä pintaan - näillä vinkeillä onnistut

Uusi tapetti tai maali piristää kummasti kodin ilmettä. Joskus oikean maalisävyn valinta voi tuntua vaikealta tai jopa pelottavalta. Olemme koonneet muutaman vinkin, joilla onnistut löytämään kotiisi parhaan värin.

Värisävyjen vertailu kannattaa tehdä aina paikan päällä.Värisävyjen vertailu kannattaa tehdä aina paikan päällä.

Kokeile väriä aina kotona

Maalisävyjen kirjo on todella laaja. Rautakaupoista löytyy perusvärilastujen lisäksi väriviuhkat, joista voi valita samasta väristä lukuisia eri sävyvaihtoehtoa. Jotta tiedät miten väri sopii todelliseen ympäristöön, tuo värilastu kotiin ja kiinnitä se maalattavaan seinään. Katso, miltä väri vaikuttaa eri vuorokauden aikoina. Sävyyn vaikuttaa myös tilan valaistus, muiden pintojen värit, kalusteet ja jopa ulkoa näkyvä maisema.

Teippaa värilastut maalattavaan seinään. Katso, miltä sävy vaikuttaa valon mukaan.Teippaa värilastut maalattavaan seinään. Katso, miltä sävy vaikuttaa valon mukaan.
Vaihtele värilastujen paikkaa, jotta näet, miten sävyt sopivat yhteen muiden materiaalien ja värien kanssa.Vaihtele värilastujen paikkaa, jotta näet, miten sävyt sopivat yhteen muiden materiaalien ja värien kanssa.

Koemaalaus kannattaa

Mieti haluttua tunnelmaa. Vaihtele värilastujen paikkaa maalattavassa huoneessa, jotta näet, kuinka sävy sopii kalusteiden kanssa yhteen. Ota huomioon myös tilan sekä maalattavan alueen koko. Huomioi lisäksi valaistus sekä sen vaikutus värin havaitsemiseen. Päivällä ikkunoista tuleva luonnonvalo näyttää parhaiten todellisen sävyn.

Tee koemaalaus tai tilaa valmistajalta isompi värilastu, jos olet epävarma sävystä. Esimerkiksi Tikkurilalta saa tilattua A4-kokoisia sävymalleja. Muista, että maalin sävy muuttuu sen kuivuessa. Suuremmalla pinnalla värit näyttävät tummemmilta. Poikkeuksena ovat tietenkin valkoiset sävyt.

Lue myös sisustussuunnittelijoiden käyttämästä 60-30-10-sisustussäännöstä

Tärkeintä värin valinnassa on kuunnella itseään ja mennä oman maun mukaan. Se on sinun kotisi eikä sisustuslehdestä. Kannattaa myös kysyä myyjältä näkemystä tai mielipidettä, sillä joskus heidän vinkkinsä voivat osua oikeaan. Voit päätyä tuomaan kotiisi värilastun, jota et olisi muuten harkinnut ja huomaatkin ihastuvasi siihen eniten.

Sopivaa sävyä pohtiessasi muista myös, että maalin kiiltoaste vaikuttaa sävyn voimakkuuteen. Täyshimmeä on vaaleampi ja pehmeämpi kuin puolihimmeä tai kiiltävä maali.

Jos vain mahdollista, tee koemaalaus maalattavaan seinään. Siten näet parhaiten, mikä sävy sopii kohteeseesi.Jos vain mahdollista, tee koemaalaus maalattavaan seinään. Siten näet parhaiten, mikä sävy sopii kohteeseesi.

Kokeile rohkeasti

Ota aikaa värin valintaan. Harkitse eri sävyjä samasta väristä, kirkkaampia, murrettuja. Hyödynnä maalivalmistajien asiantuntijoita, ohjelmia ja sisustussuunnittelijoita.

Vaikka värin päättäminen voi tuntua hankalalta ja maalauksen aloittaminen arveluttaa, niin muista, että aina voit maalata uudelleen tai tapetoida päälle. Jos olet epävarma, niin aloita yhdestä seinästä. Voit helposti maalata lisää seiniä tai kokeilla asteen tummempaa tai vaaleampaa väriä toiseen seinään.

Katso lisää sisustusvinkkejä

Kurkista kaikki viimeaikaiset sisustusideamme ja -juttumme. Mukana on mm. sisustussuunnittelija Eeva Hauta-Heikkilän ohjeita, kuinka kalustaa hankalan mallinen olohuone tai miten tuunata keittiö pienellä rahalla.

Lisää sisustusartikkeleita


 
Julkaistu
22.12.2022