Viikon sisustusidea: Värin valinta - näillä vinkeillä onnistut

Talvi on hyvää aikaa päivittää kodin sisäpintoja. Uusi tapetti tai maali piristää kummasti kodin ilmettä. Joskus oikean maalisävyn valinta voi tuntua vaikealta tai jopa pelottavalta. Olemme koonneet muutaman vinkin, joilla onnistut löytämään kotiisi parhaan värin.

Värisävyjen vertailu

Maalisävyjen kirjo on todella laaja. Rautakaupasta löytyy perusvärilastujen lisäksi väriviuhkat, joista voi valita samasta väristä monta eri sävyvaihtoehtoa.

Kokeile väriä aina kotona. Tuo värilastu kotiin ja kiinnitä se maalattavaan seinään. Katso miltä väri vaikuttaa eri vuorokauden aikoina. Sävyyn vaikuttaa myös tilan valaistus, muiden pintojen värit, kalusteet ja jopa ulkoa näkyvä maisema.

Mieti haluttu tunnelma. Vaihtele värilastujen paikkaa maalattavassa huoneessa, joten näet kuinka sävy sopii kalusteiden kanssa yhteen. Ota huomioon myös tilan sekä maalattavan alueen koko.

Ota huomioon valaistus sekä sen vaikutus värin havaitsemiseen

Värilastut keittiön seinässä
Värisävyjen vertailu keittiössäSuuremmalla pinnalla värit näyttävät tummemmilta. Poikkeuksena tietenkin valkoiset sävyt.

Vinkki! Tee koemaalaus tai tilaa valmistajalta isompi värilastu, jos olet epävarma sävystä. Esimerkiksi Tikkurilalta saa tilattua A4-kokoisia sävymalleja. Muista, että maalin sävy muuttuu sen kuivuessaTärkeintä on kuuntella itseään ja mennä oman maun mukaan. Se on sinun kotisi eikä sisustuslehdestä. Kannattaa myös kysyä myyjältä vinkkejä tai mielipidettä, joskus ne voivat osua oikeaan. Voit päätyä tuomaan kotiisi värilastun, mitä et olisi muuten harkinnut ja huomaatkin ihastuvasi siihen eniten.


Vinkki! Maalin kiiltoaste vaikuttaa sävyn voimakkuuteen. Täyshimmeä on vaaleampi ja pehmeämpi kuin puolihimmeä tai kiiltävä maali.

Värisävyjen vertailua

Kokeile rohkeasti: aina voi maalata uudelleen tai tapetoida päälle. Jos olet epävarma, niin aloita yhdestä seinästä. Aina voi maalata lisää samalla värillä tai asteen tummemmalla tai vaaleammalla.

Ota aikaa värin valintaan. Harkitse eri sävyjä samasta väristä, kirkkaampia, murrettuja. Hyödynnä maalivalmistajien asiantuntijoita, ohjelmia, sisustussuunnittelijoita
 

 
Julkaistu
16.12.2021