Pyörre-talo puhdisti Lohjan asuntomessujen palkintopöydän

Asuntomessujen vuoden parhaat 2021 palkittiin 9.12.2021 Lohjalla. Kekseliäästi taidetta ja uutta rakennustekniikkaa kiertotalouden käytäntöihin yhdistävä Pyörre voitti sekä Paras Talo että Paras -sisustus äänestyksen.

Lohjan asuntomessujen ehdoton kävijöiden suosikki: Pyörre-talo.Lohjan asuntomessujen ehdoton kävijöiden suosikki: Pyörre-talo.

Monia palkintoja kahminut Pyörre-talo

Aulis Lundell Oy:n viime kesän Lohjan asuntomessuille rakentama Pyörre-talo on palkittu jo aiemmin mm. Vihreä Teko -kunniamaininnalla ja Elämyksellisimmät Saunat -palkinnolla. Nyt jatkoa palkintosateeseen tuovat asuntomessujen Paras Talo- ja Paras Sisustus -yleisöäänestysten voitot. Paras Piha -äänestyksessä Pyörre nappasi kakkostilan.

– Pyörre on hyvä esimerkki koko rakennusalaa hyödyttävistä kokeiluista, jotka ovat olennainen osa Asuntomessuja. Pyörteen saama suosio kertoo myös siitä, että Asuntomessujen kävijät ovat hyvin kiinnostuneita uudenlaisista ratkaisuista, Asuntomessujen operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää sanoo.

Pyörre-talon arkkitehti Matti Kuittinen piti projektia mielenkiintoisena haasteena, joka täydensi sopivasti hänen kokopäivätyötään ympäristöministeriössä. Pyörre-projekti tarjosi myös tilaisuuden kokeilla käytännössä ympäristöministeriön asetusluonnosta rakennuksen ilmastoselvityksestä.

– Talon painosta lähes neljäkymmentä prosenttia muodostui kierrätetyistä tai uusiutuvista materiaaleista. Toivottavasti pian nähdään hankkeita, joissa mennään reippaasti tämän yli, Matti Kuittinen toteaa.

pyörre talon suuret ikkunat avautuvat kauniille sisäpihalle-422

Pyörre-talo on upean tiimityön lopputulos

Aulis Lundell Oy:n toimitusjohtaja Leena Lundell kertoo koko yrityksen arvostavan yleisöäänestyspalkintoa todella korkealle. – Tämä kaikki oli mahdollista vain tiimityöllä. Talon omistajat ja nykyiset tyytyväiset asukkaat, Jukka Turunen ja Timo Ranta, uskaltautuivat lähteä toteuttamaan erikoista taloa, ja arkkitehti Matti Kuittisen kunnianhimoinen visio ja väsymätön suunnittelu pienintä yksityiskohtaa myöten takasivat onnistuneen lopputuloksen.

Kaiken toteutti lopulta tehokas tiimi rakennesuunnittelija Sami Huttusen johdolla. Sisustuksen mahdollisti upea Johanna Oras, jonka taide istuu täydellisesti Pyörteeseen. Itse talo on taideteos ja kun astut sisälle kotiin, astutkin oikeasti sisälle taideteokseen. Haluan välittää tässä yhteydessä myös koko Lohjan asuntomessuorganisaatiolle ison kiitoksen hyvästä yhteistyöstä, ja kaikille yhteistyökumppaneille kiitos mukanaolosta, täydentää Leena Lundell.

Jukka Turunen, Leena Lundell, Johanna Oras ja Timo Ranta gaalatunnelmissa.Jukka Turunen, Leena Lundell, Johanna Oras ja Timo Ranta gaalatunnelmissa.

Kestävän kehityksen Pyörre

Vastuullisesti toimiva yritys panostaa voimakkaasti kestävään kehitykseen. Talo on suunniteltu ja toteutettu niin, että sitä voidaan hyvällä syyllä kutsua kiertotalouden mallitaloksi ja kestävän kehityksen pioneerikohteeksi.

Pyörre on teräsrunkoinen yksikerroksinen erillispientalo, jossa lämmitettyä huonealaa on 160 m2. Talo on suunniteltu pariskunnalle, joka haluaa elää inspiroivassa, toimivassa ja persoonallisessa kodissa, jossa kiertotalous toteutuu uudella tavalla. Rakennuksen syntyä ohjasi vähähiilinen rakentaminen, eli materiaalivalinnoissa ja tuotevertailuissa on pyritty selvittämään kierrätettyjen raaka-aineiden osuudet tai on käytetty kierrätettyjä raaka-aineita.

pyörre talon upea sisäpiha-750x422

Liikkuminen sisällä ja ulkona on helppoa seinän sisään liukuvien Liune-ovien ja tasaisten pintojen vuoksi. Pyörre-talo on sisältä samaan aikaan avara, tyylikäs ja ylenpalttinen. Taide on kaikkialla läsnä; kuvataitelija Johanna Oraksen kädenjälki näkyy niin tapeteissa, tauluissa, lattiassa, ovissa, ja pienesineissä. Tilaa tuovat Liune-väliovet liukuvat seinän sisään eivätkä käänny tielle.

pyörre talon we tiloissa on upea hartsitaso-750x422
pyörre talon olohuoneen ja kirjaston välinen lasiliukuovi messi

Pyörre oli voitokas asuntomessujen yleisöäänestyksissä

Ylivoimainen sisustussuosikki oli Pyörre, jonka persoonallinen, värikäs, uniikki ja rohkea sisustus äänestystuloksen perusteella hurmasi kävijät. Sisustuksen takaa löytyvät taiteilija Johanna Oras, arkkitehti Matti Kuittinen sekä Aulis Lundell Oy:n toimitusjohtaja Leena Lundell.

Lohjalainen terästuotteita valmistava perheyritys Aulis Lundell Oy rakensi Pyörre-talon kotikentälleen. Lopputuloksessa konkretisoituu yrityksen yli 40 vuoden aikana kertynyt kokemus, innovatiivisuus ja osaaminen. Yrityksen tuotekehityksen tuloksena on syntynyt monipuolinen valikoima teräsrakenneratkaisuja.

Tuoteinnovaatioiden ja onnistuneiden yhteistyökuvioiden ansiosta Aulis Lundell Oy on nyt Suomen johtava teräksen rullamuovaaja. Automatisoiduilta rullamuovauslinjoilta tuotteet räätälöidään asiakkaan tarpeiden mukaan ja ne toimitetaan juuri halutun kokoisina erilaisiin kohteisiin.

Yrityksen referenssilista on valtava. Esimerkiksi Eduskuntatalossa, Kansallismuseossa, Kiasmassa, Oodissa, Pasilan Triplassa, Kalasataman tornitaloissa, Siltasairaalassa, ja lukuisissa muissa suurissa ja pienissä uudis- ja korjausrakennuskohteissa on käytetty ja käytetään Aulis Lundell Oy:n tuotteita.

Aulis Lundell Oy

  • Aulis Lundell Oy on suomalainen perheyhtiö, joka on erikoistunut rullamuovausteknologialla valmistettavien teräsprofiilien valmistamiseen ja kevytrakennejärjestelmien kehittämiseen.
  • Kylmämuovattu massatuotantoteknologia on johtanut laajaan valikoimaan innovatiivisia tuotteita, joita olemme toimittaneet rakennusteollisuudelle jo 40 vuoden ajan.
  • Valmistamme keveitä ja ekologisia teräsrakenneratkaisuja, kuten Gypsteel® -väliseinä ja alakattoprofiilit, KOOLARI® ja LIUNE® -tilaratkaisut.
  • Aulis Lundell Oy työllistää noin 40 rakennustuoteteollisuuden ammattilaista ja sen liikevaihto oli vuonna 2019 noin 7,7 miljoonaa euroa. Tehtaamme sijaitsee Lohjalla.

Lue lisää:
Pyörre mullistaa suomalaista rakentamista >>
Nappaa Pyörre-talon ekologiset ratkaisut omaan rakennusprojektiisi >>

Tutustu Pyörre-taloon


Asuntomessufaktat

Lohjan messukoteihin voi edelleen tutustua virtuaalisesti osoitteessa asuntomessut.fi/virtuaalimessut.
Asuntomessut järjestetään seuraavan kerran Naantalissa 15.7.–14.8.2022.

lohjan asuntomessujen vetonaula pyörre talo-750x422
 
Julkaistu
13.12.2021