Sopivan hanan löytäminen
– helppoa vai ei?
Vinkit pesualtaaseen sopivan hanan löytämiseksi

Pesualtaan hanan valitseminen on pelkkää leikintekoa, sen kuin vain marssii liikkeeseen ja ottaa ensimmäisen vastaantulevan hanan. Todellisuudessa sei ei kuitenkaan mene aivan esitetyn hypoteesin lailla, sillä hanan oikeanlainen sopivuus ei tarkoita ainoastaan ulkonäköä sekä muotoilua.

Kylpyhuone sekä keittiö ovat kodin kaikkein käytetyimpiä tiloja. Kummankin tilan kohdalla yhdistävä tekijä on vesipiste ja sen myötä itse hana. On tärkeää, että hana sekä pesuallas ovat keskenään hyvin yhteensopivat, jolloin esimerkiksi pesualtaasta ei roisku käsiä pestäessä vettä yli reunojen ja hanan sekä pesualtaan takana on riittävästi tilaa.
Omasta tyylistä ja toiveistaan ei tarvitse kuitenkaan luopua, sillä muutaman seikan huomioimalla, jokaiseen pesualtaaseen löytyy siihen sekä kauniisti että toiminnallisesti erinomaisesti yhteensopiva hana.
 

Muista ottaa huomioon pesualtaasi muoto sekä koko kun valitset hanaa.Muista ottaa huomioon pesualtaasi muoto sekä koko kun valitset hanaa.

Tunnista altaan malli

Kiinnitä huomiosi tilassa olevan pesualtaan kokoon sekä muotoon. Tämä on keskeistä oikeanlaista hanamallia valittaessa hanan muotoilun, virtaaman sekä toimivuuden lisäksi.

Allas on asennettu seinään tai pesualtaat upotettu

Useimmin suomalaisissa kylpyhuoneissa näkee vipuhanoja sekä kosketusvapaita hanamalleja. Näille yhteistä on, että ne tarvitsevat vain yhden asennusaukon, sillä veden lämpötilaa sekä virtaamaa säädetään päältä tai sivulta käytettävän vivun avulla.

Löysitkö hanamallin, joka miellyttää silmää, mutta on kuitenkin hieman väärän kokoinen? Oraksen pienissä sekä keskikokoisissa malleissa on kyseistä hanaa saatavilla usein monen kokoisena. Esimerkkejä tällaisista mallistoista ovat Oras Stela sekä Oras Inspera, jotka tarjoavat monen kokoista hanaa ja auttavat näin löytämään omaan pesualtaaseen sekä kylpyhuoneen muotoiluun juuri täydellisen vaihtoehdon.

Vipuhana ei tarvitse kuin yhden asennusaukon, se onkin syy, miksi ne soveltuvat useampaankin pesuallasmalliin.Vipuhana ei tarvitse kuin yhden asennusaukon, se onkin syy, miksi ne soveltuvat useampaankin pesuallasmalliin.

Keittiöissä hanojen, kuten myös pesualtaiden koko yleensä kasvaa verrattuna pesuhuoneisiin. Keittiössä korkeammalla sekä kääntyvällä juoksuputkella varustetut hanat ovat suorastaan välttämättömyys jo ihan käytännön syistä. Kun juoksuputken, vipujen sekä itse keittiöaltaan välissä on riittävästi tilaa, pystyt vaivatta tiskaamaan myös suuret pannut sekä kattilat. Jos olet valinnut keittiöösi kaksiosaisen altaan, kannattaa sinun valita sinne kääntyvällä juoksuputkella varustettu hana. Ja vielä, jos haluat erikoisvarustelua, valitse integroidulla ja ulosvedettävällä juoksuputkella varustettu keittiöhana – saat silloin näppärästi liikuteltua juoksuputkea altaan joka kulmaan.

Kun allashanassa on riittävästi korkeutta, sujuu suurempienkin astioiden tiskaus vaivatta.Kun allashanassa on riittävästi korkeutta, sujuu suurempienkin astioiden tiskaus vaivatta.

Erilliset malja-altaat

Tällä hetkellä useissa kodeissa on käytössä toinen toistaan upeampia malja-altaita, jotka ovat sijoitettu allastason päälle. Malja-altaita on olemassa useita eri halkaisijoita sekä niiden muodot voivat poiketa yllättävästikin perinteisemmistä vakioaltaista. Huomaa myös, että mikäli altaan yläosassa ei ole asennusaukkoa, voivat malja-altaat edellyttää korkeampaa pöytätasolle asennettavaa hanaa.

Malja-altaat saattavat vaatia korkeamman hanan.Malja-altaat saattavat vaatia korkeamman hanan.

Hanaa pöytätasolle asennettaessa huomioi:

  • Pöytätasolle asennettavat hanat on mahdollista sijoittaa pesualtaan päälle silloin, kun altaassa on asennusaukko tai vaihtoehtoisesti erillisen malja-altaan taakse, jolloin on muistettava valita korkeampi hanamalli.
  • Monia hanamalleja on saatavilla XL-versioina, näistä esimerkkeinä mm. Oras Inspera sekä Oras Stela -mallistot. XL-mallin hanat tarjoavat riittävästi tilaa hanan sekä pesualtaan välille, jotta käsienpesu onnistuu helposti, ilman että vesi roiskuu ympäristöön.
  • Korkeat hanat täydentävät erillisen malja-altaan ilmeen upealla tavalla.

Vinkki!

Jos haluat valita vaihtoehdon, joka mukautuu tarpeisiisi, harkitse malleja joissa on integroitu, säädettävä poresuutin. Kun pystyt säätämään veden virtauskulmaa, pystyt samalla estämään ei-toivotut vesiroiskeet pesualtaasi koosta tai muodosta riippumatta. Jos kiinnostuit, kurkista aiheesta lisää Oras Stela -pesuallashanoista.


Mitä ympärillä tapahtuu?

Kun olet valitsemassa hanaa, muista huomioida myös tila, johon hana tulee. Millaiset ovat hanan ympäristön asennukset, entä kalusteet?

Huomioidessasi keittiön ja kylpyhuoneen yleisen sijoittelun, pystyt paremmin määrittämään tarvitsemasi hanan tyypin sekä toiminnot, kuten:

  • Käytätkö hanaa päältä vai sivulta
  • Asettavatko säilytystilat rajoitteita, kuten esimerkiksi yläpuolelle asennetut kaapit
  • Jääkö vesikalusteille ja muille asennuksille riittävästi tilaa

Muista siis huomioida huoneen, ja etenkin pesualtaan ominaisuudet, löydät helposti parhaan hanaratkaisun keittiöösi tai kylpyhuoneeseesi

Tutustu myös malleihin, joissa on säädettävä poresuutin.Tutustu myös malleihin, joissa on säädettävä poresuutin.

Kiinnostuitko?

 
Päivitetty
19.10.2022