Keittiötrendit 2022 – kestävä elämä, hyvinvointi ja hybridikodit

2020-luvun merkittävimpiä asioita ovat toistaiseksi olleet ilmaston muutos ja sen torjuminen, koronapandemia sekä sen aiheuttamat rajoitteet ja muutokset päivittäisessä elämässä. Vuosi 2020 toi monien elämään etätyön, pian päättymässä oleva vuosi jalosti etätyöstä hybridimallin ja kotia voidaan luonnehtia hybridikodiksi, jossa myös työskennellään. Nämä asiat vaikuttavat osaltaan myös keittiöihin. Vuonna 2022 trendeiksi nousevat moneen taipuva hybridikoti, elämää kestävä keittiö ja rauhalliset värit yllättävillä yksityiskohdilla.

A la carte Karpalo.A la carte Karpalo.

Hybridikoti, josta on moneksi

Koti taipuu nykyään ravintolaksi, työpisteeksi ja rauhan tyyssijaksi. Keittiöiden suunnittelussa käytetään yhä enemmän luovuutta, hyödynnetään tehokkaasti neliöitä ja halutaan mahdollistaa laatuaika perheen tai ystävien kanssa.

– Erilaiset tilaratkaisut tarjoavat vastauksen näihin toiveisiin. Aamiaiskaapit, taittuvat taskuovet ja nerokkaat sokkelilaatikot tarjoavat sekä säilytystilaa että seesteisyyttä, kertoo Keittiömaailman keittiöt valmistavan Novartin kaupallisen tuotevalikoiman päällikkö, sisustusarkkitehti SIO Eeva Kokkonen.

Erityisesti keittiöihin haetaan elämyksellisyyttä ja arjen luksusta.

– Keittiön kiinteiden elementtien lisäksi seinä- tai kattohyllyillä voidaan rikastuttaa tilaa. Lisää tunnelmaa voidaan tuoda esimerkiksi kattamalla pöytä tyylikkäästi sävy sävyyn keittiön kanssa, Kokkonen jatkaa.

Sokkelilaatikot tarjoavat sekä säilytystilaa että seesteisyyttä.Sokkelilaatikot tarjoavat sekä säilytystilaa että seesteisyyttä.

Aamiaiskaapista uusi kestosuosikki

Uudeksi kestosuosikki aamiaiskaappi istuu hyvin muuttuviin tarpeisiin. Lähes jokainen tänä päivänä keittiötään uusiva rakentaja tai remontoija harkitsee aamiaiskaappia jossain vaiheessa. Aamiaiskaappi tuo kätevää toiminnallisuutta keittiöön. Kotikonttorilla työskentelevää aamiaiskaappi palvelee pitkin päivää. Kahvinkeitin ja muut pienkoneet ovat samaan aikaan piilossa ja kädenulottuvilla.

Lue myös: Aamiaiskaappi tuli jäädäkseen

Aamiaiskaapissa tarvikkeet ovat samaan aikaan kätkettävissä ja helposti saatavilla.Aamiaiskaapissa tarvikkeet ovat samaan aikaan kätkettävissä ja helposti saatavilla.

Keittiö, joka kestää elämää

Keittiöiden ostajat haluavat tehdä vastuullisia valintoja, jotka ovat kestäviä ja terveellisiä niin itselle kuin ympäristölle. Tuotantoketjulta odotetaan läpinäkyvyyttä ja tietoa ympäristövaikutuksista.

Vastuullisuus kuuluu olennaisesti myös keittiösuunnitteluun. On tärkeää, että vastuullisuus huomioidaan keittiön toiminnoissa esimerkiksi kodin jätelajittelun ja sitä kautta materiaalien kierrätyksen kautta. Yhtä tärkeää on valita vastuullinen keittiötoimittaja, Kokkonen kertoo.

Sesonkiluontoinen ajattelu ja lyhytaikaiset keittiöratkaisut ovatkin jäämässä paitsioon. Ihmiset ovat valmiita sijoittamaan enemmän kalusteisiin, jotka ovat personoidumpia ja kestävämpiä. Tasomateriaaleina suosittuja ovat esimerkiksi kivi ja kvartsi.

Jätteiden lajittelu lisääntyy ja siitä halutaan helppoa ja tehokasta.Jätteiden lajittelu lisääntyy ja siitä halutaan helppoa ja tehokasta.

Rauhalliset värit twistillä

Tulevana vuonna trendiväreinä jatkavat muun muassa beige, lämmin harmaa ja luontoon yhdistettävät maanläheiset värit. Luonnonläheinen värimaailma sointuu yhteen ilman suuria kontrasteja.

– Esimerkiksi Nordic Nature -keittiömallistossamme kohtaavat persoonallisuus, pehmeät muodot ja luonnon inspiroimat värit. Maanläheisestäkin keittiöstä voi kuitenkin löytyä myös särmää ja yllättäviä yksityiskohtia, esimerkiksi musta pistorasia, Kokkonen sanoo.

Kodin toivotaan olevan harmoninen kokonaisuus, mutta rohkeita värivalintojakin mahtuu mukaan. Keittiöiden värityksellä kuvastetaan ennen kaikkea omaa persoonaa.

– Rohkeampi värienkäyttäjä piristää keittiötä esimerkiksi upealla karpalon värillä, joka on raikas ja näyttävä valkoisen rinnalla, Kokkonen vinkkaa.

Nordic Nature -keittiömallisto tarjoaa hiottuja yksityiskohtia ja tammimetsän tunnelmaa.Nordic Nature -keittiömallisto tarjoaa hiottuja yksityiskohtia ja tammimetsän tunnelmaa.

Keittiö edustaa hyvinvointia ja rauhaa

Keittiöt ilmentävät yhä enemmän hyvinvointia, jota tavoitellaan muun muassa luonnollisuudella. Sisustus muovautuu rauhallisemmaksi pehmeiden muotojen, rauhallisten värien sekä luonnollisten materiaalien käytön kautta. Niiden lisäksi valaistus voi imitoida luonnollista valoa. Myös ilmanlaatuun ja antibakteerisiin materiaaleihin kiinnitetään enemmän huomiota. Koteihin ja keittiöihin halutaan nyt huomaamatonta teknologiaa, joka tekee työnsä – mutta jää arjessa haluttaessa taka-alalle.

– Keittiövalinnoilla vaikutamme myös fyysiseen hyvinvointiimme. Esimerkiksi M1-luokitellut kalustemateriaalit takaavat puhtaamman sisäilman. Hyvinvointi on myös henkistä: mielenrauha ja onnellisuus ovat meille tärkeitä. Huolella valitut materiaalit ja toimivat ratkaisut ovat elämänlaatuun vaikuttavia tekijöitä, Kokkonen summaa.

Etätyö tuli keittiöihin

16 prosenttia suomalaisista kertoo tekevänsä töitä keittiössä. Monessa pienemmässä asunnossa se voi olla myös ainoa järkevä vaihtoehto etätyölle. Etätyöskentelyn lisääntyminen tuo keittiölle uudenlaisia odotuksia. Keittiössä töitä tekevistä moni toivoo keittiöönsä parempia tuoleja, työskentelyyn soveltuvaa saareketta tai niemekettä, isompaa pöytää, taittuvaa sivupöytää tai muuta nurkkausta.

A la Carten Vida-keittiö muuntautuu tilanteiden mukaan vaikkapa aamiaispöydästä etätyöpisteeksi.A la Carten Vida-keittiö muuntautuu tilanteiden mukaan vaikkapa aamiaispöydästä etätyöpisteeksi.

Varaa maksuton suunnitteluaika Keittiömaailman keittiösuunnittelijalle

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön


 
Julkaistu
13.12.2021