Jätteettömämmän joulun ABC

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) 12 lajitteluasemalle tuodaan etenkin joulun ja uudenvuoden molemmin puolin usein vielä täysin käyttökelpoista tavaraa; huonekaluja, leluja, vaatteita, kodintekstiiliä… Lue vinkkilista jätteettömämpään jouluun.

jätteetön-joulu-750x422

Älä tuota turhaa jätettä

LSJH:n lajitteluasemille tuodaan tähän aikaan vuodesta ihan liikaa vielä käyttökelpoista tavaraa. Puujätekasassa makaa surullisen näköisenä ehjiä tuoleja ja pöytiä, joiden ääreen voisi kerääntyä nauttimaan jouluateriaa. Metallinkeräykseen hylätyt aterimet pystyisivät kauhomaan suuhun vielä lukemattoman määrän laatikoita, ja sähkölaiteromuun tuotu kunnossa oleva jalkalamppu valaisisi mielellään sohvannurkkaan kirjaa lukemaan käpertynyttä. Maailma on täynnä käyttökelpoista tavaraa, jota ihmiset kantavat jätteeksi pois uuden tieltä. Ethän tee niin.

Ennen kuin ostat, harkitse, tarvitsetko todella uutta. Voisiko tarvitsemasi tuotteen lainata ostamisen sijaan?
Mieti, onko täysin välttämätöntä vaihtaa toimiva tuote uuteen esimerkiksi värin tai muotivillityksen vuoksi. Jos jokin asia on tällä hetkellä muodissa, se on kiertotalous.

Käytä tavarat loppuun asti ja lajittele ne niiden tullessa käyttökelvottomiksi. Ainoastaan lajittelemalla materiaalit pysyvät kierrossa: rikkinäisistä sähkölaitteista valmistetaan uusia sähkölaitteita, lasipakkaukset ja metallit kiertävät uusiksi pakkauksiksi ja poistotekstiilistä valmistuu kierrätyskuitua uusien tuotteiden raaka-aineeksi. Jos et tiedä minne tavara lajitellaan, kysy neuvoa oman kuntasi jätehuoltoyhtiöstä.

Pitääkö joululahjaksi aina ostaa uutta?Pitääkö joululahjaksi aina ostaa uutta?

Jos ehjä tavara tuntuu turhalta, etkä enää todella tarvitse sitä…

Lahjoita tarvitseville, myy eteenpäin

Tuunaa vanhasta huonekalusta kaunis lahja.Tuunaa vanhasta huonekalusta kaunis lahja.

Käyttökelpoinen tavara ei ole jätettä. Älä tuo sitä lajitteluasemalle tai lajittele jäteastiaan, vaan anna eteenpäin tarvitsevalle.

Ehjiä huonekaluja, astioita ja valaisimia voi lahjoittaa esimerkiksi sosiaalisen median annetaan-ryhmissä tai nettikirpputorilla. Tavara- ja vaatelahjoituksia ottavat vastaan useat hyväntekeväisyysjärjestöt ja kierrätyskeskukset. Usein lahjoituksia ottavat vastaan myös oman alueen seurakunnat, joilta voi tiedustella lahjoitustarpeita.

Voit myös myydä käyttökelpoiset tavarat live- tai nettikirpputoreilla tai tiedustella kiinnostusta tavaroidesi ostamiseen läheisestä ostaa ja myy -liikkeestä.

Huolla, korjaa ja korjauta tavaroitasi

Jätteen syntyä voi ehkäistä huoltamalla hankintojaan. Hyvänä esimerkkinä ovat kengät ja vaatteet, joita hoitamalla niiden ikä pitenee. Vinkkejä erilaisten kenkien huoltoon löytyy muun muassa Marttojen sivuilta. Näppärä parsii puhkikuluneet villasukat ja -paidat sekä ompelee tai paikkaa vaatteisiin tulleet reiät.

Kaupungit ovat täynnä käsityön ammattilaisia, jotka huoltavat ja korjaavat käden käänteessä vaatteet, kengät sekä laukut ja herättävät henkiin parhaat päivänsä nähneet huonekalut. Googleta alueesi suutarit, räätälit ja entisöijät ja anna tavaroillesi uusi mahdollisuus ja pitkä ikä.

Huolla huonekaluja ja pidennä niiden käyttöikää samalla.Huolla huonekaluja ja pidennä niiden käyttöikää samalla.

Hanki ruokaa vain sen verran, kuin syöt

Tee ruokaa vain sen verran kuin tarvitset.Tee ruokaa vain sen verran kuin tarvitset.

Saa Syödä! -sivuston mukaan koko maailmassa noin 30 prosenttia kaikesta tuotetusta ruoasta päätyy hävikkiin, ja Suomessa kaikesta syömäkelpoisesta ruoasta haaskataan koko elintarvikeketjussa peräti 10–15 prosenttia eli noin 360 miljoonaa kiloa. Tämä tarkoittaa noin 8 000 täysperävaunullista rekkaa ruokajätettä!

Istu hetkeksi alas ja laske jouluruoan menekki tarkasti. Mieti myös, mikä kelpaa juhlavieraille. Jos lapset eivät syö laatikoita, tee lihapullia. Hanki juhlapöytään lemppareita, joiden menekki on taattu. Älä mene nälkäisenä kauppaan tai hamstraa pahan päivän varalle. Tätä nykyä täydennystä voi hankkia avoinna olevista kaupoista myös kesken juhlapyhien.

Jos ruokahävikkiä syntyy, hyödynnä tähteet joulun ja uudenvuoden välipäivinä pitsaan, piirakoihin ja keittoihin. Reseptejä ovat koostaneet esimerkiksi Martat.

Hyödynnä olemassa olevaa

Kääräise pakettiin itsellesi tarpeeton esine tai tavara, jota tiedät toisen arvostavan.


Älä osta uutta vaan second handia

Jos tarvitset uutta, selaa ensimmäisenä läpi some- ja nettikirpputorit, käy kirpputoreilla ja vieraile second hand -liikkeissä.

Vaatteita, vintagea ja kodintekstiiliä voi hankkia pienellä kilohinnalla esimerkiksi LSJH:n poistotekstiilimyymälästä. Myymälässä on kaupan asiakkaiden poistotekstiilinkeräykseen tuomia tekstiilejä, jotka ovat vielä täysin käyttökelpoisia ja jotka ammattilajittelijat ovat lajitelleet pois materiaalikierrätykseen menevän poistotekstiilin joukosta.

Muistathan sinä kiikuttaa käyttökelpoiset tekstiilit hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyksiin poistotekstiilinkeräyksen sijasta!

Vintage vaate on aina muodikas.Vintage vaate on aina muodikas.

Anna aineeton lahja

Jälkikasvu kannattaa totuttaa pienestä pitäen arvostamaan yksinkertaisia asioita ja olemaan kiitollinen vähästäkin. Arvostamaan yhteisiä hetkiä tavaroiden sijaan. Antaudu leikkiin lasten kanssa, lue heille kirjaa, telmi pulkkamäessä. Tee perheen kesken yhteinen joulunäytelmä ja valmista lasten kanssa välipäivinä pitsaa ylijääneistä jouluherkuista. Pysähdy ja ole läsnä.

Anna hieronta hartiansa jumiin saaneelle etätyöläiselle. Luo lumet isovanhempien tai naapurin pihasta. Tilaa vanhemmille kotisiivous, tai auta heitä itse jouluvalmisteluissa. Kutsu ystävä jouluglögille.

Hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta voit ostaa esimerkiksi puuroa koko kylälle, ystävän yksinäiselle, apua katastrofin uhreille tai jouluiloa syrjäytymisvaarassa olevalle lapselle.

Osta kestäviä ja pitkäikäisiä tuotteita – mutta älä niitäkään liikaa

Älä hurahda tähdenlennon lailla kuoleviin villityksiin, äläkä kääri joululahjapakettiin turhaa krääsää vain siksi, että on kiva nähdä perheenjäsenten avaavan kassikaupalla lahjapaketteja. Nykyisten kulutustottumusten vuoksi ihmiskunta käytti uusiutuvat luonnonvaransa tänä vuonna jo 29. heinäkuuta.

Kestävistä ja pitkäikäisistä tuotteista puhuttaessa tekstiilit ovat hyvä esimerkki, sillä yli 40 prosenttia tekstiiliteollisuuden kasvihuonepäästöistä olisi ratkaistavissa pelkästään vaatteiden pidempiaikaisella käytöllä. Tekstiili- ja muotiteollisuus on maailman toiseksi saastuttavin teollisuudenala, joka tuottaa enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin lento- ja laivaliikenne yhteensä. 

Ensi viikolla...

Muista lukea ensi viikolla kattava lista siitä, mihin kaikki joulunajan jäte tulee sijoittaa, muun muassa kuolleet kukat, glögitölkit, alumiinivuoat tai tähtisädetikut

Tilaa ylimääräinen jäteastian tyhjennys ajoissa

Joulu on jätehuollossa kiireistä aikaa, joten jäteastian mahdolliset ylimääräiset tyhjennykset sekä lietetyhjennykset kannattaa tilata hyvissä ajoin!

Lounais-Suomen Jätehuolto LSJH asiakaspalvelun yhteystiedot:
puh. 0200 47470
arkisin klo 9–15 (pvm/mpm)
asiakaspalvelu@lsjh.fiLähde: Lounais-Suomen Jätehuolto, tiedote 3.12.2021


 
Julkaistu
7.12.2021