• Etusivu
  • Energia

Näin poltat kynttilöitä oikein – katso vinkit turvalliseen tunnelmointiin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.11.2023
202112_73965.jpg

Valitse hyvä kynttilänjalka, joka ei kaadu eikä pala.

Kynttilät ovat pimeänä vuodenaikana tärkeitä tunnelmanluojia, mutta valvomatta jätettyinä ne aiheuttavat merkittävän tulipaloriskin. Vuosittain syttyy keskimäärin noin sata kynttiläpaloa, joista suuri osa saa alkunsa kynttilöiden huolimattomasta ja käyttöohjeiden vastaisesta käytöstä. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) testauksissa markkinoilla olevista kynttilöistä ei löytynyt palovaaraa aiheuttavia puutteita.

Pelastustoimen Pronto-tietokannan mukaan pelastuslaitokset saavat vuosittain keskimäärin noin 100 hälytystehtävää, joissa palon syttymissyyn arvioidaan olevan kynttilä, tuikku, soihtu tai roihu. Useimmiten kynttiläpalon syynä on huolimattomuus ja varomattomuus.

– Tulipalojen määrä on pysynyt jo kauan samalla tasolla. Tapahtumakuvauksissa toistuu usein kaava, että kynttilät on jätetty palamaan, kun on poistuttu huoneesta tai asunnosta tai menty nukkumaan. Usein kynttilä on asetettu lähelle palavaa materiaalia, kuten sänkyä, verhoa tai sohvaa. Joissakin tapauksissa kynttilä on laitettu palamaan suoraan syttyvän materiaalin päälle ilman palamatonta alustaa, sanoo ylitarkastaja Jyri Pekkanen Tukesista.

Info

Info

Ohjeita kynttilöiden turvalliseen polttamiseen

  • Polta kynttilöitä vain niissä tiloissa, joissa oleskellaan. Sammuta kynttilät tukahduttamalla. Muista myös, että viimeinen huoneesta poistuja sammuttaa kynttilät.
  • Pidä tikut ja tuikut pois lasten ulottuvilta. Älä jätä lasta tai lemmikkieläintä hetkeksikään yksin palavan kynttilän kanssa. Varoita lapsia kynttilä- ja tulitikkuleikkien seurauksista.
  • Sijoita kynttilät palamattomalle alustalle siten, ettei lähellä ole mitään syttyvää. Varo erityisesti verhoja ja koristeita.
  • Jätä kynttilöiden väliin riittävästi tilaa, sillä tiiviissä ryhmässä olevien kynttilöiden tulikuuma neste saattaa helposti roihahtaa.
  • Älä polta kynttilää loppuun saakka, vaan sammuta se noin kahden sentin mittaisena.
  • Valitse hyvä kynttilänjalka, joka ei kaadu eikä pala. Parhaita materiaaleja ovat metalli, lasi, posliini ja kivi. Älä käytä kynttilänjaloissa röyhelöisiä muovi-, paperi- tai kangasmansetteja.
  • Älä laita kynttilöitä muovisten ulkokalusteiden päälle. Kynttilä sulattaa helposti muoviseen alustaan reiän.
  • Huolehdi, että kotona on alkusammutusvälineitä ja toimiva palovaroitin.

Tukesin testauttamista kynttilöistä ei löytynyt turvallisuuspuutteita

Tukes selvitti tänä vuonna kuuden pinnoitetun kynttilän turvallisuutta. Tuotteissa oli pinnoitteena joko ohut muovikalvo tai maali.

Tuotteet testautettiin Tullilaboratoriossa kynttilöitä koskevan standardin mukaisesti. Paloturvallisuuteen liittyvissä testeissä tutkittiin muun muassa kynttilän vakautta, liekin korkeutta sekä uudelleen syttymistä sammuttamisen jälkeen. Yhdestäkään testatusta kynttilästä ei löytynyt turvallisuuspuutteita.

Energia
paloturvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

weber-muuratut-tulisijat-laastit
Tulisijan muuraukseen ei käy mikä tahansa laasti
Tulisijan muuraukseen käytettävät laastit on suunniteltu kestämään tulisijan eri osiin kohdistuvat lämpörasitukset ja lämpötilojen vaihteluista johtuvat liikkeet. Rappauslaastit ja pinnoitteet antavat paljon mahdollisuuksia tulisijan ulkonäön viimeistelyyn. Tulisijalaastit ovat valmiita kuivatuotteita, joihin työmaalla lisätään vaan vesi.Tulisijan muurauslaastitTulisijan runko muurataan joustavalla saviuunilaastilla weber ML Savi Saviuunilaasti. Kuorettoman tulisijan näkyviin jäävät muuraussaumat saumataan weber JSL 5 Jälkisaumalaastilla. Ennen jälkisaumausta tulisijan pitää olla kuivunut ja lämmitetty kerran kunnolla. Saumaus tehdään jäähtyneeseen tulisijaan. Tulipesä ja tulta vasten olevat osat muurataan tulitiilistä weber fire mortar Tulenkestävällä muurauslaastilla. Tulen kanssa kosketuksissa olevat pinnat voidaan myös valaa tulenkestävällä valumassalla weber VM Tuli Valumassa. Valumassan käyttökohteita ovat muun muassa lieden laki, kuristusosa, leivinuunin laki ja ylityspalkit. Tulisijan erillisen kuoren muuraukseen käytetään harmaata tai värillistä weber ML5 Värillinen Muurauslaastia.
keltapuseroinen henkilö pitää pientä puista taloa käsisään
Taloyhtiön turvallisuus ja energiatehokkuus: Asiantuntijan neuvot
Turvallisuus ja energiatehokkuus ovat taloyhtiön hallinnan kulmakiviä. Ne eivät ainoastaan suojaa asukkaita ja omaisuutta, vaan myös edistävät kestävää kehitystä ja taloudellista säästöä. Tässä artikkelissa kokoamme yhteen taloyhtiön turvallisuuden ja energiatehokkuuden oivallukset, jotta voit helposti päivittää taloyhtiösi turvallisuus- ja energianhallintastrategiat.JTK-Sähkön asiantuntija-artikkelit tarjoavat syvällistä tietoa ja käytännön vinkkejä näiden tärkeiden teemojen ympäriltä. Olipa kyseessä sähköautojen latausinfrastruktuurin kustannustehokas toteutus, palovaroittimien uusimmat säädökset, tai energiahukan kartoitus, löydät artikkelista ratkaisut, jotka auttavat taloyhtiötäsi pysymään askeleen edellä.
20229_60049.jpg
Viimeinen sammuttaa kynttilät!
Kynttilä, tuo herkkä tunnelmanluoja arjessa ja juhlassa. Kynttilät eivät ole vain syksyyn ja talveen tarkoitettuja sesonkijuttuja, vaan niitä käytetään ympäri vuoden luomaan kotoista tai jopa juhlavaa tunnelmaa. Hypnoottisesti tanssahtelevan liekin kanssa tulee kuitenkin muistaa olla erityisen varovainen, poltat sitten kynttilää sisällä tai ulkona.
avoimet takkaluukut
Erinomainen yhdistelmä kylmyyttä vastaan: tiilipiippu ja varaava tulisija
Tiili, tuo satoja vuosia vanha rakennusmateriaali osoittaa hyödyllisyytensä ja erinomaiset ominaisuutensa myös tänä päivänä. Puhtaista luonnonmateriaaleista valmistettu tiili ei sisällä terveydelle haitallisia aineita ja on myös siksi turvallinen valinta.Paitsi selvänä kodin rakennusmateriaalina, on se paikallaan myös tulisijaa sekä piippua rakennettaessa. Lämmitysominaisuudet ovat tiilitulisijassa vertaansa vailla, sillä itse tiilessä lämmönjohtavuus on pieni, mutta lämmönvarauskyky on suuri.
kahi-harkkojen-ohutsaumamuuraus-valiseinia
Mikä Kahi-tiili on ja mistä se valmistetaan?
Kukapa ei olisi elämänsä aikana vähintään kuullut nimeä Kahi-tiili. Onhan se ollut osa suomalaista rakentamista jo pitkään. Mutta mikä Kahi-tiili on ja mistä se valmistetaan – ja miksi se yhä edelleen säilyttää suosionsa myös tämän hetken rakentajien keskuudessa?
Liesivahti pakolliseksi
Liesivahti tuli pakolliseksi tammikuussa monissa paikoissa
Tammikuun alussa 2023 astui voimaan päivitetty pienjännitesähköasennusten standardisarja, jonka myötä liesivahdit ovat pakollisia kaikissa seniori-, palvelu- ja erityisryhmien asunnoissa, kun niihin suunnitellaan ja asennetaan liesiä ja liesitasoja. Yleisen paloturvallisuuden lisäämiseksi myös muissa asuntotyypeissä liesiturvallisuus pitää samaisen standardipäivityksen johdosta huomioida aiempaa tarkemmin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton