Vanha sähkökaappi? Tarkista sähköpääkeskus säännöllisesti

Lukijamme otti yhteyttä ja kertoi omituisesta sirinästä sähköpääkeskuksessa. Vika löytyi lopulta löystyneestä sähkövarokkeesta ja homma saatiin korjattua. Kokemuksestaan viisastuneena lukijamme vinkkaa muitakin vanhojen talojen asukkaita kurkistamaan ja kuulostelemaan sähkökaappiaan, vaikka kokemusta sähköasioista ei olisi. Samaan kannustavat myös Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STULin asiantuntijat.

Keskisuomalainen havaitsi sähkökeskuksestaan kuuluvan outoa ääntä. Korvakuulolta sirinä johdatti pääsulakkeisiin, joista yksi olikin kuumentunut. Kuvituskuva.Keskisuomalainen havaitsi sähkökeskuksestaan kuuluvan outoa ääntä. Korvakuulolta sirinä johdatti pääsulakkeisiin, joista yksi olikin kuumentunut. Kuvituskuva.

Katkaise jännite pääsulakkeesta, tutki ja soita sähköasentajalle

Sulake oli kuumentunut löystyneen varokepesän vuoksi ja tehnyt jo pientä tuhoa. Tarkastelu taskulampulla pesän pohjalle oli siis tarpeen.

Tässä tapauksessa lukija sattui itse olemaan sähköasentaja, joka osasi korjata vian, mutta muiden kannattaa aina kutsua apuun ammattilainen.

Oman alueesi taitajan löydät osoitteesta www.loydasahkomies.fi

Lukijan kuva kuumentuneesta sulakkeesta.Lukijan kuva kuumentuneesta sulakkeesta.

Seuraa sähkölaitteistojen kuntoa

– Sähkölaitteet ja -kaapelit eivät kestä ikuisesti. Nekin kuluvat, mutta olettaen, että asennukset on aikoinaan tehty oikein silloisten vaatimusten mukaisesti, ne ovat todennäköisesti edelleen vielä ihan ok, rauhoittelee Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STULin tekninen asiantuntija, Jenna Kauppila.

STUL muistuttaa kuitenkin myös huomioimaan, että nykyisin sähköä kuluttavia laitteita on valtava määrä enemmän kuin vaikkapa 20 vuotta sitten. Vaikka kyseessä olisivatkin niin sanotut energiatehokkaat laitteet, kaapeleiden kuormitus voi olla kasvanut niin, että ne lämpenevät liikaa tai jopa kuumenevat vaarallisesti. Pelkkä lämpeneminen lyhentää eristeiden ikää ja seurauksena on ennemmin tai myöhemmin eristeiden pettäminen.
Laitteistoa, siis laitteita, keskuksia, pistorasioita ja muita kannattaa seurailla, jos niihin tulee tummumia tai muita merkkejä vaurioista. Jos tällaisia löytyy, niin se on jo alkavan vaaran paikka, Kauppila tähdentää.

Vanha sähkölaitteisto kannattaisikin jo ennen tällaisten tummentumien ilmestymistä tarkastuttaa ammattilaisella. Erityisen suositeltavaa tarkastuttaminen on silloin, jos sähkölaitteistosta, vaikkapa sähkökeskuksesta, valaisinkytkimestä tai valaisimesta alkaa kuulua sirinää tai sulakkeet palavat usein.

Teetä sähkötyöt aina ammattilaisella

Jos kodin tai kesämökin sähkölaitteistojen kuntoon liittyen herää kysymyksiä tai epäily viasta, kannattaa aina olla yhteydessä ammattilaiseen.

Alueesi sähköasentajat löytyvät helposti www.loydasahkomies.fi -hakupalvelusta

Sähkökeskuksen tehtävästä ja sähköturvallisuudesta saat lisätietoa videosta, jossa sähkömies vieraili juontaja Sami Kurosen luona.

Loyda_sahkomies_STUL_kuva_1 (1) neliö.JPG
 
Päivitetty
30.11.2021