• Etusivu
  • Sisustus

Viikon sisustusidea: Mikä ihme on 60-30-10 -sisustussääntö?

Sari Nieminen
Päivitetty 02.11.2023
202111_73842.jpg

Jos sisustuksen värejä valitessa menee sormi suuhun, eikä uskallusta oikein löydy värien valintaan saatikka yhdistämiseen, tulee 60-30-10 -sääntö apuun. Tämä teoria on sisustussuunnittelijoiden käyttämä tekniikka, jonka avulla sommittelet täydellisen värien kokonaisuuden.

On hyvä muistaa, että tämäkin on vain valintoja helpottamaan tehty ohje, eikä orjallisesti noudatettava sääntö. Joissakin ohjeissa neuvotaan olemaan noudattamatta tätä vanhaa hyvää sisustusneuvoa, koska pelätään luovuuden rajoittamista näiden ohjeiden avulla. Tosiasia kuitenkin on, että hyvin moni tuntee itsensä araksi valitessaan väritystä ja kaipaa tukea valinnoilleen.

60-30-10 -perusteet

Tällä säännöllä siis tasapainotat värikokonaisuuden joko yhdessä huoneessa tai vaikka koko talossa.

60 % huoneen väreistä

  • Suurin osa seinäpinnasta ja muut suuret pinnat
  • Käytetään huoneen päävärinä
  • Tähän sävyyn on hyvä sovittaa esimerkiksi lattiapintojen väri.

202111_73854.jpg
202111_73853.jpg

30 % huoneen väreistä

  • Käytä tätä väriä puolet vähemmän kuin pääväriä
  • Esimerkiksi erilliset nojatuolit tai 2 eri väristä ruokailuryhmän istuinta
  • Voit käyttää tätä väriä yhdellä seinällä tehosteseinänä
  • Valitse tästä väristä esimerkiksi verhot, petivaatteet ja matto.

10 % huoneen väreistä

  • Sopii tauluille, maljakoille tai veistoksille
  • Valitse tällä värillä pari tyynyä ja torkkupeitto
  • Käytä pieninä annoksina, kuten lampunvarjostimissa.
202111_73852.jpg

Miten 60-30-10 -sääntöä käytetään?

Kun valitset huoneen seinille itseäsi miellyttävän värin, voit alkaa etsiä värimallin kanssa miten kuviollista tapetin tahansa, kunhan siinä päävärinä on valitsemasi sävy. Toisaalta voi myös maalata vaikka kaikki seinät tällä värillä. Huoneeseen valitsemasi värisävy on kuitenkin kaiken sisustuksen pohjana.

Tapetti: Amazonia 91281, tapetit.fi.
Tapetti: Amazonia 91281, tapetit.fi.
Tapetti: Daimon DA23271, tapetit.fi.
Tapetti: Daimon DA23271, tapetit.fi.

Huoneeseen 30 %:a tuleva väri toimii aksenttivärinä, joka luo mielenkiintoa, väriä ja kontrastia sisustukseen. Se ei ole vielä liian kirkas tai erottuva, etteikö sitä voisi huoneessa käyttää tuon 30 prosentin määrän, mutta värissä saa silti olla syvyyttä ja huomioarvoa. Tämän värin tulee tukea huoneen pääväriä. Tämä värisävy tekee huoneen värityksestä yhtenäisen.

Tässä sisustuksessa seinien väriksi on valittu aksenttiväri (30 %) ja valkoista pääväriä toistetaan taas enemmän huonekaluissa hieman sävytettynä.
Tässä sisustuksessa seinien väriksi on valittu aksenttiväri (30 %) ja valkoista pääväriä toistetaan taas enemmän huonekaluissa hieman sävytettynä.

Lopuksi se 10 %. Tämän värin kanssa voit jo hieman revitelläkin. Jos osaat käyttää väriympyrää, valitse 30 prosentin värisi vastaväri. Kontrastia ei synny liikaa, kun muistat, ettei väriä saa olla enempää kuin 10 prosenttia.

Montako väriä per huone?

Tämän ohjesäännön mukaan huoneeseen siis valitaan vain kolme väriä, mutta väreistä voidaan taas käyttää monta eri sävyä. 60-30-10 -sääntö vain luo pohjan ja helpottaa kokonaisuuden luomista.

Sääntö toimii myös hyvin, niissä huoneissa, joissa nyt tuntuu, että huone on jotenkin sekava, liian kirjava tai liian täynnä. Yhtenäinen väritys nimittäin selkeyttää ja rauhoittaa huoneen sisustusta mukavasti.

Sääntöä voi käyttää myös monokromaattisessa sisustuksessa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi pelkän mustan, harmaan ja valkoisen käyttämistä.

202111_73845.jpg

Voiko sääntöä rikkoa?

Kyllä ehdottomasi voi. Helpompaa aloittelevalle sisustajalle on kuitenkin lähteä liikkeelle tämän kolmen värin yhdistelmästä. Saatuasi kokonaisuuden silmää miellyttäväksi, voit lisätä aksenttiväreistä esimerkiksi väriympyrästä rinnakkaisia värejä. Tämä ei vielä kaada sisustuskokonaisuutta ja pienet kokeilut harjoituttavat sisustussilmääsi.

Keltaisen rinnakkaisväri oranssi.
Keltaisen rinnakkaisväri oranssi.
Info

Info

Lue lisää:

Kurkista kaikki viimeaikaiset sisustusideamme ja -juttumme. Mukana on mm. sisustussuunnittelija Eeva Hauta-Heikkilän ohjeita, miten kalustaa hankalan mallinen olohuone tai miten tuunata keittiö pienellä rahalla.

Sisustus
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
1426_258570227_201031295635.jpg
Reiätön valokate on tiivis sateensuoja
Klik! ja tiivistä tuli. Fastlock-valokate asennetaan putkisaumakiinnityksellä, jolloin ruuvireikiä läpi katteen ei tarvita. Valokate valmistetaan polykarbonaatista, joka säilyttää kirkkautensa vuodesta toiseen. Valokate soveltuu terassien ja autokatosten kattamiseen - miksei myös sisääntulokatoksen.Fastlock Canopy on samaa materiaalia kuin valokate. Kaarevan muotonsa ansiosta voit tehdä sillä ovikatoksen, jonka päälle ei lumi keräänny.
20165_46368.jpg
Miten viedä rakennusprojekti onnistuneesti läpi?
Rakennus- tai remontointiaika ei ole niin synkkää ja raskasta kuin mitä kauhutarinoita usein projektin läpikäyneiltä kuulee. Avainsanoja toimivalle projektille on huolellinen suunnittelu, kohtuullinen aikataulu sekä taitavien ammattilaisten käyttö.Kun projektin kanssa lähdetään ajoissa liikkeelle, jää hyvin aikaa tutustua eri vaihtoehtoihin, tehdä päätöksiä ajoissa ja rauhassa sekä ehkä yksi tärkeimmistä –mahdollisuus nauttia projektista. Esimerkiksi Rakentaja.fi-palveluihin uudisrakentaja liittyy jäseneksi jo hyvissä ajoin ennen rakentamisen aloittamista. Palvelussa pääsee helposti tutustumaan uusimpiin tuotteisiin sekä tutustumaan erilaisiin rakentajille sekä remontoijille suunnattuihin työohjeisiin ja palveluihin.
20221_74359.jpg
Pienennä asumiseen liittyviä kustannuksia helposti
Hyvä tapa pienentää kustannuksia on lähteä tarkastelemaan omia tottumuksiaan. Yksi, mitä olemme tottuneet käyttämään huolettomasti on vesi. Arkipäivän ruoanlaitossa sekä peseytymisessä jätämme hanan valumaan jopa huomaamattamme. Voisimmeko oikeasti säästää miettimällä tekniset ratkaisut kuntoon sekä tottumustemme tarkastelulla?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton