Milloin omakotiasujan on syytä kutsua IV-ammattilainen apuun?

Kodin ilmanvaihtojärjestelmän on tarkoitus toimia huomaamattomasti ja asukkaita häiritsemättä. Ilmanvaihtokanavisto ja -kone tarvitsevat kuitenkin säännöllistä huoltoa toimiakseen moitteetta. Säännölliset huoltotoimet asukas voi tehdä itse, mutta tietyissä tilanteissa on syytä turvautua ammattilaisen apuun.

Ilmanvaihtojärjestelmän suunnittelu uuteen omakotitaloon teetetään aina ammattilaisella. Rakennusvaiheessa esimerkiksi Vallox BlueSky -ilmanjakojärjestelmän rakentamisen voi tehdä jopa itse, kunhan sen tekee iv-suunnittelijan tekemien piirustusten mukaisesti.

IV-ammattilaisen mittauslaitteet antavat tarkat tulokset. Mittaustulosten ja koneen säätöjen yhteensovittaminen vaatii ammattitaitoa ja kokemusta. 

IV-ammattilaisen mittauslaitteet antavat tarkat tulokset. Mittaustulosten ja koneen säätöjen yhteensovittaminen vaatii ammattitaitoa ja kokemusta. 

Käyttöönotossa ilmanvaihdon säädöt kuntoon

Kun talo on valmistunut, ja on ilmanvaihdon käyttöönoton aika, iv-ammattilainen mittaa ilmamäärät ja tekee tarvittavat säätötyöt. Ammattilaisella on työhön vaadittavat tarkat mittalaitteet ja kokemus, miten venttiileiltä mitatut ilmamäärät ja iv-koneen säädät sovitetaan yhteen.

Käyttöönoton jälkeen ilmanvaihtoa säädetään ilmanvaihtokoneen ohjauksen kautta. Koneen ilmamäärät eivät muutu sen jälkeen itsekseen, ellei niihin tehdä muutoksia. Ilmamääriin vaikuttaa myös, jos esim. ilmanvaihdon venttiilit tukkeutuvat. Toisin sanoen, jos venttiilien asentoja muutetaan, tulisi ilmamäärätkin mitata ja säätää uudelleen.
 

Omakotiasujan tärkeää muistaa perushuollot

Säännöllinen huolto edesauttaa järjestelmän toimivuutta käyttövuosien aikana. Huollot, jotka ovat omakotiasukkaan omalla vastuulla, ovat:

  • Suodattimien vaihto (suositus on kahdesti vuodessa).
  • Asunnossa olevien tulo- ja poistoilmaventtiilien imurointi tai pyyhintä kostealla rievulla aika ajoin.
  • Ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenottokennon puhdistus parin vuoden välein.

Vallox-ilmanvaihtokoneen huolto-ohjeet löytyvät koneen käyttöohjeesta. Lue lisää huoltotoimista.

IV-ammattilainen mittaa ilmamäärät ja tekee säädöt

Joskus ilmanvaihdossa voi ilmaantua oireita, jolloin omakotiasukkaan kannattaa pyytää apua iv-alan ammattilaiselta. Tällaisia ovat esimerkiksi:

  • ilmanvaihdon teho heikkenee merkittävästi
  • ikkunat huurtuvat talvella
  • ilmanvaihtokone alkaa yhtäkkisesti pitää kovempaa tai erilaista ääntä kuin tavallisesti.

Tällainen tilanne tuli eteen loimaalaisperheelle, joka toukokuussa 2021 muutti vuonna 2016 valmistuneeseen omakotitaloon. He havaitsivat, että sisätiloissa oli liiallinen alipaine sekä jatkuvaa noen hajua, vaikka takka oli kesäkuukausina käyttämättä.


IV-ammattilaisen mitattua ja tutkittua ilmanvaihdon ilmamäärät, kävi ilmi, että raitista tuloilmaa tuli koneelle paljon vähemmän, mitä alun perin oli säädetty. Poistoilman määrä sen sijaan oli suurempi kuin mitä vuoden 2016 mittaus- ja säätöpöytäkirjassa oli mainittu.

Syy muuttuneisiin arvoihin löytyi talon ulkoseinään, 6 metrin korkeuteen asennetusta raitisilmasäleiköstä. Säleikön eteen oli mittaus- ja säätötöiden jälkeen asennettu hyönteisverkko, joka oli vuosien varrella tukkeutunut ja estänyt ulkoilman kulun ilmanvaihtokoneelle. Kun hyönteisverkko poistettiin, ja koneen ilmamäärät säädettiin uudelleen, perhe sai nauttia taas raikkaasta sisäilmasta. Lue lisää tapauksesta

Ethän muuta koneen asetuksia itse

Omakotiasujan ei siis pidä hyvilläkään ohjeilla säätää ilmanvaihtokoneen asetuksia itse, sillä näin voidaan menettää ilmanvaihtojärjestelmän tasapaino ja talosta voi tulla ali- tai ylipaineinen. Osaamaton säätötyö voi myös sekoittaa koneen sulatusautomatiikan.

Jos koneen asetuksia joutuu kuitenkin muuttamaan, kannattaa kirjata ylös asetusten lähtötilanne. Näin ne voidaan tarvittaessa palauttaa lähtötilanteeseen. Esimerkiksi keväällä, kun omakotiasukas haluaa laskea tuloilman lämpötilaa, kannattaa talviajan asetukset kirjata ylös. Näin ne on helppo vaihtaa takaisin taas syksyllä ilmojen viilentyessä. Samaa menetelmää kannattaa käyttää, kun etsii sopivia asetuksia takkatoiminnolle.
 

Mistä löytää ammattilaisen?

Vallox-ilmanvaihtoon liittyvissä pulmatilanteissa apua saa Valloxin valtuutetuilta huoltoliikkeitä. Älä koskaan epäröi ottaa yhteyttä ammattilaiseen! Asentajat, jälleenmyyjät, suodatinmyyjät ja suunnittelijat, löytyvät Valloxin karttapalvelusta.


 
Päivitetty
1.8.2022