• Etusivu
  • Sisustus

Kausivaloilla piristystä pimeyteen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.10.2023
202310_73855.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Monesti puhutaan jouluvaloista, mutta viime vuosina nimitys on vaihtunut kausivaloihin. Iltojen pimetessä kausivalot ripustetaan pihan piristykseksi koristamaan puita, pensaita ja rakennuksia. Ei kuitenkaan kannata unohtaa sisätiloja. Valoilla voidaan tehdä kauniita asetelmia, korostaa haluttuja esineitä ja luoda tunnelmallinen valaistus. Kokosimme muutaman idean, joista toivottavasti löydät kotiisi sopivat vaihtoehdot.

Sähköllä vai paristoilla toimivat valot

Kausivaloja saat sähköllä tai paristoilla toimivina. Molemmissa on hyvät puolensa ja voit käyttää niitä eri paikoissa.

Sähköllä toimivat kausivalot ovat aina päällä kun haluat eikä sinun tarvitse huolehtia valojen hiipumisesta. Voit myös hyödyntää pistorasiaan laitettavaa ajastuskelloa, jolloin valot saa päälle, kun hämärää alkaa tai tulet itse kotiin.

Paristoilla toimivat valot on helppo asentaa paikkoihin, joissa ei ole pistorasioita tai ei halua johtoja näkyvään paikkaan. Joissakin paristovaloissa on itsessään ajastus, jolloin ne valaisevat samaan aikaan päivästä tietyn tuntimäärän.

Vanhan lasinpurkkiin saat uutta elämää koristevaloilla. Valojen paristokotelon piilotat helposti juuttikankaan alle kanteen teippaamalla. (Kuva: Shutterstock)
Vanhan lasinpurkkiin saat uutta elämää koristevaloilla. Valojen paristokotelon piilotat helposti juuttikankaan alle kanteen teippaamalla. (Kuva: Shutterstock)
Joulukuusen koristeita voi hyödyntää myös kausivalojen kaverina. Tuikkukipoissa palaa turvalliset led-kynttilät. (Kuva: Rakentaja.fi)
Joulukuusen koristeita voi hyödyntää myös kausivalojen kaverina. Tuikkukipoissa palaa turvalliset led-kynttilät. (Kuva: Rakentaja.fi)

Vinkki! Muista huomioida myös valojen värisävyt. Värillisten valojen lisäksi valkoisilla kausivaloilla on eri värisävyjä lämpimästä melkein keltaisesta valosta aina kylmän viileään, jopa siniseen taittavaan valkoiseen. Sävyt korostavat ympärillä olevia materiaaleja eri tavalla.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Hyödynnä lyhtyjä myös sisätiloissa

Lyhtyihin voit tehdä erilaisia asetelmia vuodenaikojen mukaan tai polttaa kynttilöitä sisätiloissa turvallisesti esimerkiksi lemmikkitalouksissa. Syksyllä asetelma voi olla talvinen tai jopa jouluinen. Kesää kohti mentäessä voi tilalle vaihtaa huonekasvin tai kuivakukkia.

Lyhtyjen lisäksi voit hyödyntää maljakoita sekä vanhoja lasipulloja ja -purkkeja valojen esille laitossa. Varsinkin maljakoissa paristoilla toimivat koristevalot ovat käteviä. Sopivan paikan etsinnässä ei tarvitse ottaa huomioon pistorasioiden sijaintia, vaan voit asettaa maljakon minne se parhaiten sopii.

(Kuva: Rakentaja.fi)
(Kuva: Rakentaja.fi)

Vinkki! Led-valot eivät kuumene, joten voit turvallisesti yhdistää niihin erilaisia koristeita esimerkiksi kuiva- tai tekokukkia, oksia, höyheniä tai sulkia.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Rakentaja.fi)
(Kuva: Rakentaja.fi)

Överisti joulua

Viime aikoina myös meillä Suomessa on koristeltu rohkeammin jouluvaloilla kotia niin ulkona kuin sisälläkin. Kaupoissa näkee yhä enemmän kitsch-tyyppisiä jouluvaloja, jotka sopivat mainiosti amerikkalaistyyliseen koristeluun. Tällaiset jouluvalot myydään melko nopeasti loppuun, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

Vinkki! Jos et tänä vuonna uskalla vielä panostaa, voit joulun jälkeen löytää sopivat valokoristeet alesta.

(Kuva: Rakentaja.fi)
(Kuva: Rakentaja.fi)
(Kuva: Rakentaja.fi)
(Kuva: Rakentaja.fi)

Älä unohda parveketta

Myös parveke kannattaa valaista, jolloin se ilahduttaa itsesi lisäksi naapureita. Varsinkin lasitetulla parvekkeella vain mielikuvitus on rajana. Muista tarkistaa valojen sopivuus ulkokäyttöön.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Sisustus
vuokraaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20221_40437.jpg
Remontoitavien sisäpintojen käsittely
Sisärappauksia ja -tasoituksia on aikojen kuluessa tehty monentyyppisillä materiaaleilla ja menetelmillä. Vanhimpien kohteiden saneerauksessa pinnoitteiden alta paljastuu usein paksu vaalea kalkkirappaus. Rappauksien täyteaineina on voitu käyttää olkia, savea tai erilaisia karvoja. 50-luvulla tehdyt rappaukset saattavat sisältää kalkin lisäksi sementtiä.
20204_64036.jpg
Opas taloyhtiöille yhtiökokousten pitämiseksi poikkeusaikana
Koronavirusepidemian vuoksi taloyhtiöt ovat joutuneet miettimään yhtiökokouskäytäntöjään, jotta voidaan järjestää kaikille osakkaille turvalliset olosuhteet yhtiökokoukseen osallistumiseksi. Koostimme tähän asunto-osakeyhtiölain vaatimukset yhtiökokoukselle ja vaihtoehdot yhtiökokouksen pitämiselle.Asunto-osakeyhtiölaki edellyttää, että myös perinteinen kokous on järjestettävä, joten kokousta ei voi kokonaan järjestää teknisten apuvälineiden avulla etäkokouksena. Kokouksella on siis aina oltava aika ja paikka. Kokouspaikalla on oltava vähintään välttämättömät kokousvirkailijat (hallituksen puheenjohtaja + isännöitsijä). Viranomaiset eivät liene suoraan kieltäneen yhtiökokouksia, mutta ohjeistus on, että yli 10 henkilön kokoontumisia ei toteutettaisi. Tätä on syytä mahdollisuuksien mukaan noudattaa.Ellei yhtiöjärjestys kiellä etäosallistumista, voi yhtiön hallitus päättää etäosallistumismahdollisuudesta. Taloyhtiön hallitus päättää, mitä etäyhteyttä yhtiökokouksessa käytetään. Etäosallistumisen mahdollisuudesta ja toteutustavasta on aina mainittava yhtiökokouskutsussa sekä kerrottava riittävän selkeästi osakkaille ohjeet etäosallistumista varten. Kokouskutsusta on käytävä myös ilmi, mikäli etäosallistuminen rajoittaa osakkaan puhe- tai äänivaltaa.
202210_67121.jpg
Pienten lasten halloween
Halloween on Amerikasta Suomeen rantautunut uudenlainen perinne, joka tuo jotain jännittävää ja ehkäpä vähän mystistäkin syksyn hämyisiin ja vähän viileneviinkin iltoihin. Isommat lapset perinteisesti saattoivat lähteä pienelle karkki vai kepponen -kierrokselle, mutta mitäpä nyt, kun sosiaalista kanssakäymistä tulisi tai halutaan välttää?
202310_83248.jpg
Tuoksuvat, maistuvat yrtit
Yrttitarhoja alettiin perustaa Suomessa jo 1600- ja 1700-luvuilla. Aluksi yrttejä kasvatettiin nimenomaan kansanlääkinnällisiin tarkoituksiin. Pian kuitenkin valistus alkoi halveksia yrttien rohdosvoimaa. Ansaitun kunnianpalautuksensa yrtit saivat vasta vähin erin.
20222_76958.jpg
Omalla pihalla - vai taloyhtiön?
Asunnon yhteydessä oleva, kenties aidattukin alue, mielletään helposti omaksi pihaksi. Usein nämä piha-alueet ovat kuitenkin asunto-osakeyhtiön hallinnassa, eikä sinne saa tehdä muutoksia ilman taloyhtiön lupaa. Kerrostalon pihan suhteen ei ongelmia juurikaan esiinny, mutta rivitalojen pihoilla voidaan käydä melkoisia "turpakäräjiä" etenkin pensaiden ja puiden istuttamisen ja terassirakennelmien tiimoilta.
201710_50367.jpg
Mikä lämmitysratkaisu sopii sinun taloosi?
Mitoitus kohteen mukaanLämpöpumppu tulee aina mitoittaa huolellisesti kohteen mukaan. Näin varmistetaan, että taloon asennetaan oikean tehoinen lämpöpumppu ja keruupiiri (maalämpö). NIBE käyttää lämpöpumpun mitoituksessa lähtökohtana talon energiantarvetta kylmimpinä päivinä. Silloin lämpöpumppu kattaa noin 70–80 % talon lämmityksen tehontarpeesta ja lähes koko energiatarpeen. Sähkövastusta tarvitaan avuksi vain huippupakkasten aikana. Osatehomitoituksella vältetään kompressorin liian usein tapahtuva käynnistyminen ja saadaan mukavan tasainen sisälämpötila.Tilaa NIBEn lämpöpumppu-esite veloituksetta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton