Viikon sisustusidea: Kausivaloilla piristystä pimeyteen

Monesti puhutaan jouluvaloista, mutta viime vuosina nimitys on vaihtunut kausivaloihin. Iltojen pimetessä kausivalot ripustetaan pihan piristykseksi koristamaan puita, pensaita ja rakennuksia. Ei kuitenkaan kannata unohtaa sisätiloja. Valoilla voidaan tehdä kauniita asetelmia, korostaa haluttuja esineitä ja luoda tunnelmallinen valaistus. Kokosimme muutaman idean, joista toivottavasti löydät kotiisi sopivat vaihtoehdot.

    

Sähköllä vai paristoilla toimivat valot

Kausivaloja saat sähköllä tai paristoilla toimivina. Molemmissa on hyvät puolensa ja voit käyttää niitä eri paikoissa.

Sähköllä toimivat kausivalot ovat aina päällä kun haluat eikä sinun tarvitse huolehtia valojen hiipumisesta. Voit myös hyödyntää pistorasiaan laitettavaa ajastuskelloa, jolloin valot saa päälle, kun hämärää alkaa tai tulet itse kotiin.

Paristoilla toimivat valot on helppo asentaa paikkoihin, joissa ei ole pistorasioita tai ei halua johtoja näkyvään paikkaan. Joissakin paristovaloissa on itsessään ajastus, jolloin ne valaisevat samaan aikaan päivästä tietyn tuntimäärän.

Vanhan lasinpurkkiin saat uutta elämää koristevaloilla. Valojen paristokotelon piilotat helposti juuttikankaan alle kanteen teippaamalla.Vanhan lasinpurkkiin saat uutta elämää koristevaloilla. Valojen paristokotelon piilotat helposti juuttikankaan alle kanteen teippaamalla.
Joulukuusen koristeita voi hyödyntää myös kausivalojen kaverina. Tuikkukipoissa palaa turvalliset led-kynttilät.Joulukuusen koristeita voi hyödyntää myös kausivalojen kaverina. Tuikkukipoissa palaa turvalliset led-kynttilät.

Vinkki! Muista huomioida myös valojen värisävyt. Värillisten valojen lisäksi valkoisilla kausivaloilla on eri värisävyjä lämpimästä melkein keltaisesta valosta aina kylmän viileään, jopa siniseen taittavaan valkoiseen. Sävyt korostavat ympärillä olevia materiaaleja eri tavalla.

Asetelma valoilla

Hyödynnä lyhtyjä myös sisätiloissa

Lyhtyihin voit tehdä erilaisia asetelmia vuodenaikojen mukaan tai polttaa kynttilöitä sisätiloissa turvallisesti esimerkiksi lemmikkitalouksissa. Syksyllä asetelma voi olla talvinen tai jopa jouluinen. Kesää kohti mentäessä voi tilalle vaihtaa huonekasvin tai kuivakukkia.

Lyhtyjen lisäksi voit hyödyntää maljakoita sekä vanhoja lasipulloja ja -purkkeja valojen esille laitossa. Varsinkin maljakoissa paristoilla toimivat koristevalot ovat käteviä. Sopivan paikan etsinnässä ei tarvitse ottaa huomioon pistorasioiden sijaintia, vaan voit asettaa maljakon minne se parhaiten sopii.

  

Vinkki! Led-valot eivät kuumene, joten voit turvallisesti yhdistää niihin erilaisia koristeita esimerkiksi kuiva- tai tekokukkia, oksia, höyheniä tai sulkia. 

    
    

Överisti joulua

Viime aikoina myös meillä Suomessa on koristeltu rohkeammin jouluvaloilla kotia niin ulkona kuin sisälläkin. Kaupoissa näkee yhä enemmän kitsch-tyyppisiä jouluvaloja, jotka sopivat mainiosti amerikkalaistyyliseen koristeluun. Tällaiset jouluvalot myydään melko nopeasti loppuun, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

Vinkki! Jos et tänä vuonna uskalla vielä panostaa, voit joulun jälkeen löytää sopivat valokoristeet alesta.

Jouluporo
Joululohikäärme

Älä unohda parveketta

Myös parveke kannattaa valaista, jolloin se ilahduttaa itsesi lisäksi naapureita. Varsinkin lasitetulla parvekkeella vain mielikuvitus on rajana. Muista tarkistaa valojen sopivuus ulkokäyttöön.

Kausivalot parvekkeella
 
Julkaistu
29.11.2021