Puutalon rakentaminen on ekoteko

Saatat kysyä, että mihin väite perustuu. Se perustuu puuhun materiaalina. Maailmanlaajuisten ilmasto-, ympäristö- ja luonnonvarakysymysten merkityksen kasvaessa vuosi vuodelta, ovat puurakentamisen hyödyt nousseet esille yhtenä merkittävänä ilmastonmuutosta hidastavana keinona. Puhutaan yleisesti uusiutuvista sekä uusiutumattomista luonnonvaroista. Kuten nimestä voi päätellä, tulevat uusiutumattomat materiaalit ehtymään niiden varannon vähentyessä jokaisen käytön myötä, erityisesti, jos oikeanlaisesta kierrättämisestä ei huolehdita. On siis aika keskittyä yhä enemmän uusiutuviin materiaaleihin ja niiden käyttöön – kuten puuhun.

On siis aika keskittyä yhä enemmän uusiutuviin materiaaleihin ja niiden käyttöön – kuten puuhun.On siis aika keskittyä yhä enemmän uusiutuviin materiaaleihin ja niiden käyttöön – kuten puuhun.

Uusiutuvia materiaaleja saadaan käyttöön lähes ehtymättömästi, mutta vain jos niiden kestävästä käytöstä huolehditaan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi uusien taimien istuttamista kaadetun tukkimetsän tilalle. Uusiutuviin materiaaleihin lukeutuva puu, jota Suomessa kasvaa runsaasti, on suomalaiselle tuttu rakennusmateriaali jo vuosisatojen takaa. Puun kasvaessa, sitoo yksi kuutiometri puuta itseensä jopa tonnin ilman hiilidioksidia samalla vapauttaen fotosynteesissä 700 kiloa happea ilmakehään. Itse puun kuivapainosta jopa puolet on hiiltä. Metsät toimivatkin kasvaessaan hiilinieluina ja puutuotteet hiilivarastoina.

Omakotitalo vai ei?

Monet suomalaisista, ikäryhmistä riippumatta, haluaisivat asua omakotitalossa rauhallisella pientaloista koostuvalla asuinalueella. Mutta miksi halusta huolimatta moni asuu esimerkiksi kerrostalossa? Yhtenä syynä voi olla niinkin yksinkertainen asia kuin ennakkoluulo. Yhtenä syynä tähän voivat olla ennakkoasenteet esimerkiksi asumisen kustannuksiin ja kaukaiseen sijaintiin liittyen. Tämä ei kuitenkaan ole totta, sillä omakotiasujalla on käytössään hyvinkin edulliset asuinneliöt ja hän voi itse vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä myös rakennusajan jälkeen.

Millaista kotia sinä etsit?
Tutustu Jukkatalon talomalleihin

Uusiutuva materiaali

Kuten jo otsikossa todettiin, puutalon rakentaminen on ekoteko, sillä puusta rakentamalla tulee käyttäneeksi pääosin uusiutuvia materiaaleja. Kun tarkastellaan koko puutalon elinkaarta, voidaan sen huomata aiheuttavan huomattavasti vähemmän ilmasto- ja ympäristöhaittoja betoni-, teräs- ja tiilirakentamiseen verrattuna. Lisäksi, elinkaaren tullessa päätökseen, voidaan puutuotteet kierrättää tai muuttaa energiaksi ja sen myötä käyttää uudelleen. Mutta jos tarkastellaan puurakentamista, voi rakentaessaan pyrkiä vielä ekologisemmaksi. Miten?

On olemassa montakin vaihtoehtoa. Yksi varmimmista on rakentaa oma koti hirrestä. Hirsi nimittäin osuu täydellisesti ekologisen asumisen arvoihin, sillä se on uusiutuva ja luonnonkiven ohella ainoa sataprosenttinen luonnonmateriaali. Lisäksi hirrestä rakennettu koti kestää helposti tulevillekin sukupolville. Hirsitalosta haaveilevalle löytyy Jukkatalon Hirsijukka-mallistosta niin metsäisemmille kuin myös urbaaniin kaupunkiympäristöön soveltuvia malleja.

Hirsijukka sopii niin urbaaniin kaupunkiympäristöön kuin rauhallisemmalle maaseudullekin.Hirsijukka sopii niin urbaaniin kaupunkiympäristöön kuin rauhallisemmalle maaseudullekin.

Jos hirsi ei kuitenkaan ole se ”sinun juttusi”, voit vaikuttaa miettimällä, minkälaisen seinärakenteen haluat. Esimerkiksi Jukkatalon muoviton Ekojukka on hyvä vaihtoehto. Ekojukassa seinän eristemateriaalina käytetään Ekovillaa, joka valmistetaan pääosin kierrätetystä puukuidusta – esimerkiksi lukemastasi ja kierrättämästäsi sanomalehdestä. Ekovilla on mahdollista kierrättää käyttämällä se uudelleen eristeenä.

Kun eristät metsän tuottamalla Ekovillalla, talosi eriste sitoo puukuidussa olevan hiilen käyttöiäkseen itseensä pienentäen osaltaan rakentamisenkin aiheuttamaa hiilijalanjälkeä.

Ekojukassa seinärakenne hengittää. Rakenteet toimivat sekä kuivuvat turvallisesti molempiin suuntiin vuodenajasta huolimatta. Voit siis huoletta lämmittää taloa talvella ja jäähdyttää kesällä. Sisäilma pysyy raikkaana ja lämpimänä.

Jukkatalolla on tarjota kolme erilaista seinärakennetta; Hirsi, Ekojukka sekä Aitojukka.Jukkatalolla on tarjota kolme erilaista seinärakennetta; Hirsi, Ekojukka sekä Aitojukka.

Omakotitalo on helppo hankkia

Oman kodin rakentaminen on tänä päivänä helppoa, sillä sinun ei tarvitse itse olla rakentamisen asiantuntija, vaan voit toimia ennemminkin rakennuttajana ja antaa talovalmistajan huolehtia fyysisestä toteutuksesta.

Jukkatalo tarjoaa sinulle useita vaihtoehtoja, joista voit valita mieleisesi toimitussisällön. Muuttovalmiin kodin valitsemalla, voit kirjaimellisesti vain muuttaa sisään valmiiseen kotiin. Jukkatalo laatii kodistasi tarkan aikataulun, budjetin sekä tarjoaa apua vielä sisustusratkaisuiden pohdinnassa.

Oman kodin rakentaminen on tänä päivänä helppoa.Oman kodin rakentaminen on tänä päivänä helppoa.

Mutta jos haluatkin päästä itse näyttämään sisustussuunnittelijan taitosi, on silloin ratkaisuvaihtoehtona Jukkatalon Sisusta itse. Tässä vaihtoehdossa kotisi tehdään viimeistä pintaa vaille valmiiksi, jonka jälkeen sinä saat luoda oman kotisi ilmeen. Raskailta töiltä vältyt tässäkin vaihtoehdossa, sillä työmääräsi jää kohtuulliseksi – lisäksi pystyt halutessasi vaikuttamaan omalla työpanoksellasi budjettiin.

Kolmantena Jukkatalo tarjoaa Talopaketti-vaihtoehdon, jossa rakentamisen työmäärä on puolitettu. Raskaimmat vaiheet toteuttaa Jukkatalo, mutta pääset itse rakentamaan kotisi omatoimisesti. Tässä vaihtoehdossa etuna on nopea pystytys ja pääsy rakentamaan säältä suojassa.

Vertaa toimitussisältöjä

Uskalla haaveilla ja ideoida

Jukkatalo haluaa olla mukana toteuttamassa haaveesi omakotitalostasi. Tutustu ihmeessä Jukkatalon laajaan mallistoon ja löydä sieltä itsellesi sopivia ratkaisuja. Mieti myös, mitä asioita haluat kodissasi painottaa erityisesti – ovatko ne esimerkiksi yhteiset oleskelutilat, vai kenties makuutilat. Mitä olet jäänyt kaipaamaan nykyisessä kodissasi?

Sinun toiveesi kuultuaan, Jukkatalo tekee yhdessä kanssasi luonnoksen sekä tarjouksen uudesta kodistasi.


Kiinnostuitko?


 
Päivitetty
26.11.2021