20 vuotta vanhan ilmanvaihtokoneen uusiminen – miksi ja miten se tehtiin?

Nykyisin lähes kaikki asuinrakennukset varustetaan lämmöntalteenottavalla koneellisella tulo- ja poistoilmanvaihdolla. Tämä rakennustapa alkoi yleistyä 1990-luvulla, kunnes 2000-luvun alussa siitä tuli käytännössä pakollinen uudisrakentamisessa. Lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihtokone on edelleenkin paras tapa varmistaa terveellinen, toimiva ja energiaa säästävä ilmanvaihto. Mutta miksi moniin asuntoihin sitten vaihdetaan uusia ilmanvaihtokoneita vanhojen tilalle?

Miksi toimiva kone kannattaisi uusia?

Jopa ensimmäiset 90-luvun ilmanvaihtokoneet ovat yhä käytössä monissa asunnoissa. Säännöllisellä huollolla ja mm. puhaltimia vaihtamalla koneen elinkaarta voidaankin venyttää todella pitkäksi. Vaikka laite toimiikin teknisesti oikein, moni saattaa silti kokea ilmanvaihdon puutteellisena, varsinkin vaativien olosuhteiden kuten talvipakkasten aikana. Laitteiden ”pätkiminen”, vedon tunne tai liiallinen alipaine saattavat olla tuttuja ilmiöitä tämän aikakauden asunnoissa. Jos huoltokulut kasvavat suureksi tai asukkaat kokevat ilmanvaihdon edelleen riittämättömänä kannattaa harkita laitteen päivittämistä kokonaan uuteen. Uudet laitteet ovat nimittäin paljon toimintavarmempia ja niiden lämmöntalteenottokyky on kasvanut huimasti alkuajoista. Siksi investointi uuteen laitteeseen maksaa itsensä helposti takaisin kasvaneena asumismukavuutena ja energiansäästönä.

Nina1_inkku

Esimerkkikohde Kirkkonummella - Energiatehokkuutta, taloudellisuutta ja ilmastoystävällisyyttä

Kirkkonummen Kantvikissa sijaitsee rinnetontille rakennettu kaksikerroksinen omakotitalo. Omistajapariskunta osti vuonna 1998 rakennetun 200-neliöisen asunnon viisi vuotta sitten. Talo on kaikin puolin hyvässä kunnossa, huolella rakennettu ja hyvin pidetty. Se on 90-luvun taloksi varsin energiatehokas ja varustettu lämmöntalteenottavalla ilmanvaihdolla. Asunnon lämmitysmuotona on kuitenkin rakennusaikakaudelle tyypillinen öljylämmitys, jonka hiilijalanjälki ja käyttökustannukset ovat varsin suuret. Pariskunta halusi päivittää sen ekologisempaan järjestelmään. Tutustuttuaan eri ratkaisuihin parhaaksi vaihtoehdoksi osoittautui maalämpö yhdistettynä älykkääseen ilmanvaihtoon.

Pariskunnan näkemyksensä oli, ettei lämpöä kannata haaskata, olipa se tuotettu millä tavalla tahansa. Talon alkuperäinen ilmanvaihtokone oli MUH Ilmava 100. Swegonin Mikko Jokinen kertoo, että kyseessä on eräs 2000-luvun taitteen suosituimmista ilmanvaihtolaitteista.

DSC_9285_1920

– Hyvä toimiva laite aikanaan. Toki nykyään uudet laitteet kuluttavat vähemmän energiaa ja ne saavat enemmän lämpöä talteen. Ne ovat myös varustettu älykkäällä automatiikalla sulatus- ja kesätoiminnoilla, jotka varmistavat laitteiden toimivuuden kaikissa olosuhteissa. Tärkeintähän tässä on kuitenkin sisäilman laatu. Asukkaat eivät välttämättä edes tiedä, että kodin ilmanvaihto on puutteellista tai että päänsärky ja unettomuus voi johtua ilmanvaihdon ongelmista. Joskus heikkoon ilmanlaatuun vain tottuu niin, että ongelmia ei huomaa itse ollenkaan.

Taulukko

Miten IV-kone vaihdetaan?

Lähtökohtaisesti asennus kannattaa teettää valtuutetulla asentajalla. On tärkeää, että asennus tehdään kunnolla ja järjestelmä säädetään oikein asennuksen jälkeen. Helpointa on, jos uuden koneen kanavaliitännät sopivat suoraan nykyiseen kanavistoon. Tämä on kuitenkin tilanne vain harvoin. Pahimmassa tapauksessa asunnon kattorakenteita joudutaan avaamaan ja tekemään mittavia muutostöitä, jotta kanavat saadaan sovitettua uuteen laitteeseen. Laitteen valinnassa on järkevää huomioida, että selvitään mahdollisimman pienillä muutostöillä.

DSC_9265_1920

Nopea asennus saneerausadapterilla

Kirkkonummella uusi laite saatiin sovitettua kätevästi erillisen saneerausadapterin avulla. Adapteri sovittaa vanhat MUH Ilmavan kanavat suoraan uuteen CASA W4 laiteeseen. Näin kanaviin ei tarvinnut tehdä mitään muutostöitä ja asennus saatiin suoritettua nopeasti.

DSC_9290_1920

Ota yhteyttä valtuutettuun Ilmateknikkoon

Valtuutetut Ilmateknikot ovat Swegonin kouluttama asiantuntijoita, jotka osaavat auttaa sinua löytämään oikean ratkaisun. Etsi lähin Ilmateknikko alla olevasta linkistä tai jätä yhteydenottopyyntö.

Etsi Ilmateknikko

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön


 
Julkaistu
25.11.2021