Irti lämmitysöljyn huonosta maineesta

Öljylämmitystä on viime aikoina kuritettu ankarasti sekä julkisessa sanassa että lanseeraamalla tukiohjelmia, joilla öljykattilat pyritään poistamaan joka torpasta. Toimivaa öljylämmitystä ei ole kuitenkaan syytä lähteä suin päin poistamaan, sillä markkinoille tullut uusiutuva lämmitysöljy vastaa päästötavoitteiden haasteisiin. Uusiutuvaa lämmitysöljyä käyttävä öljylämmittäjä voi siis jatkossa osallistua omalla panoksellaan hiilijalanjälkensä pienentämiseen.

uusiutuva_oljy_1920x1080

Fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämistä harva vastustaa, mutta tämän päivän lämmitysöljy ei olekaan synonyymi fossiiliselle polttoöljylle. Öljylämmitys on edistynyt huimasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Suomessa käytettävä lämmitysöljy on jo pitkään ollut rikitöntä ja vähäpäästöistä.

Viimeisimpänä öljyala on tuonut markkinoille uusiutuvan lämmitysöljyn, joka on valmistettu 100-prosenttisesti jätteestä. Tuotetta kutsutaan myös HVO-pohjaiseksi lämmitysöljyksi (Hydrotreated Vegetable Oil).

Uusiutuva lämmitysöljy korvaa järjestelmän vaihdon

Vähäpäästöisyyteen on helpompi ja halvempi keino kuin toimivan lämmitysjärjestelmän purku.
– Kokonaisuus, jossa on uusiutuvaa lämmitysöljyä hyödyntävä poltin-kattila-yhdistelmä ja rinnalla esimerkiksi aurinkolämpö tai ilma-vesilämpöpumppu, on hiilidioksidipäästöiltään yli 90 prosenttia pienempi kuin perinteinen öljylämmitysjärjestelmä, kertoo Lämmitysenergia Yhdistyksen toiminnanjohtaja Arto Hannula.

Uusiutuva lämmitysöljy on vain 20-30 prosenttia tavallista polttoöljyä kalliimpaa. Vuositasolla 1 000 litraa lämmitysöljyä kuluttavan lämmitysjärjestelmän omistaja maksaa siis noin 250 euroa enemmän. Summa pienenee edelleen, mikäli lämmitysjärjestelmässä on ilma-vesilämpöpumppu, joka tuottaa Suomen oloissa sekä lämpöä että lämmintä käyttövettä 9–11 kuukauden ajan, Hannula toteaa.

Uusiutuva lämmitysöljy soveltuu sellaisenaan jo olemassa olevaan öljylämmitysjärjestelmään. Ainoa investointi on öljypolttimen liekinilmaisin vaihto uuteen. Perinteisessä polttimessa on valovastustyyppinen liekinilmaisin, mutta se ei toimi täydellisesti uusiutuvaa lämmitysöljyä käytettäessä.

Uusiutuva lämmitysöljy palaa puhtaammin ja kirkkaammalla liekillä – erilaisen aallonpituuden takia – joten vanhaan polttimeen on asennettava infrapunatyyppinen liekinilmaisin. Ammattilainen tekee vaihdon käden käänteessä. Katso lähin urakoitsija täältä.

Tiesitkö nämä öljylämmityksestä?

  • Öljylämmitys on pientaloissa laillinen päälämmitysmuoto jatkossakin, jota ei siis ole kielletty.
  • Hybridilämmityksessä yleisimmin ilmavesilämpöpumppu asennetaan öljylämmityskattilan rinnalle. Tämän ”vuodenaikalämmityksen” ajatuksena on hyödyntää ilmavesilämpöpumpun parhaita ominaisuuksia maalis-marraskuussa ja öljykattilan huipputehoa energiatehokkaasti joulukuusta helmikuulle.
  • Neste toi 1.1.2021 markkinoille 100 %:sti uusiutuvista raaka-aineista valmistetun polttoöljyn. Nyt sitä on saatavilla lämmityskäyttöön koko maassa. Uusiutuva polttoöljy tukee osaltaan Suomen tavoitetta tulla hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Tulevaisuudessa uusiutuva polttoöljy korvaa fossiilisen polttoöljyn lämmityksessä.
  • Valtio avustaa 2500–4000 eurolla, kun öljylämmittäjä luopuu öljykattilasta ja -säiliöstä ja vaihtaa lämmitysmuotoa. Ole tarkkana, että korvaava lämmitysmuoto – maalämpö, kaukolämpö, puulämmitys tai suora sähkölämmitys – on myös mitoitettuna päälämmitysmuoto.

 
Päivitetty
26.11.2021