Naantalin asuntomessuilla nähdään luonnonläheisiä älykoteja

Ensi vuoden asuntomessut järjestetään Naantalissa. Lounatuuleksi nimetty merellinen asuntomessualue rakentuu saariston luontoa kunnioittaen jyhkeiden kallioiden päälle. Yli 20 hehtaarin suuruiselle alueelle tulee niin oma aurinkovoimala, venesatama kuin yhteinen jätepistekin. Tulevissa kodeissa hyödynnetään laajasti älytekniikkaa ja innovatiivisia energiaratkaisuja.

  

Asuntomessualue Naantalin Luonnonmaan saaressa on nimetty Lounatuuleksi. Messukohteita nousee alueelle yhteensä 35, joihin lukeutuu 20 omakotitaloa, kaksi rivitaloyhtiötä, paritaloja, erillistaloja sekä loma-asuntoja. Omistusasumisen lisäksi alueella on vuokra-asuntoja.

Viralliset oheiskohteet ovat esimerkkejä puun taitavasta hyödyntämisestä: TA-yhtymän puupinnoitettu asumisoikeuskerrostalo, joka valmistuu Naantalin keskustaan jo ennen messuja sekä Velkuan saaren upouusi hirsinen kyläkoulu.

Lounatuuleen rakentuvat pientalot esittelevät monipuolisesti saariston luontoon sopivia koteja. Jo rakentamistapaohjeissa on huomioitu erityisesti saariston luonnon kunnioittaminen: rakentajat ohjeistettiin kaatamaan tonteilta niin vähän puita kuin mahdollista ja välttämään kallioiden tarpeetonta louhintaa. Useampi Naantalin messutaloista on perustettu osittain pylväiden päälle. Terassit sulautuvat paikoin saumatta ympäröivään luontoon ja ikkunoista avautuu metsäinen saaristomaisema.

– Mukana on tänä vuonna 12 talotehdasta ja alueella nähdään useampi arkkitehdin suunnittelema uniikkitalo. Pientalorakentamiseen pääseekin alueella tutustumaan poikkeuksellisen laajalla skaalalla, toteaa tiedotteessa Asuntomessut Naantalissa -tapahtuman projektipäällikkö Timo Tirri.

  

Innovatiiviset ratkaisut kiinnostavat

Alueen energiaratkaisut viitoittavat tietä tulevaan. Rantapuiston oma aurinkovoimala tuottaa optimaalisissa olosuhteissa sähköä yli alueen oman tarpeen. Älymuuntamo vastaa sähkönvarastointitarpeisiin ja monessa kodissa nautitaan myös maalämmöstä ja maaviilennyksestä.

Yhteiset jätepisteet ovat uusi, yhteisöllisempi ja ekologisempi tapa kerätä jätettä. Alueen kaksi yhteistä jätepistettä toteutetaan syväkeräysastioilla. Syntyvä jäte lajitellaan kotitalouksissa valmiiksi, eikä pihoille tule lainkaan jätekeräysastioita.

Naantalissa nähdään laajamittaisia älykotiratkaisuja. Yksinkertaisimmillaan valaistus on hoidettu älyllä, mutta monessa kodissa älyllä ohjataan kaikkea ovien lukituksesta lämmitykseen ja äänentoistoon.

Luonnonmaan saaren sijainti tarjoaa optimaaliset mahdollisuudet uudenlaiseen työn ja vapaa-ajan yhdistelyyn: ruokatunnilla ehtii läheiselle golfkentälle puttia harjoittelemaan tai työmatkan voi taittaa veneillen. Lähimmät venepaikat löytyvät alueen ”omasta” venesatamasta.

– Laaturyhmän näkemien suunnitelmien ja alueelle valittujen kohteiden perusteella uskallamme odottaa todella upeaa tapahtumaa. Uudenlaiset energiaratkaisut ja esimerkiksi yhteiset jätepisteet tuottavat hyödyllistä tietoa tulevia rakennushankkeita ajatellen, toteaa Suomen Asuntomessujen operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää.

Asuntomessut järjestetään Naantalissa 15.7.–14.8.2022. Asuntomessualue Lounatuulen läheisyydessä sijaitsee Kultaranta Resort golf-kenttineen ja hyvinvointipalveluineen. Lisäksi alueen läheisyyteen valmistuu päiväkoti, koulu ja kauppa. Voit tutustua ensi vuoden asuntomessuihin tarkemmin täällä.

  
 
Julkaistu
22.11.2021