Sopiiko iso valopaneeli meille? Kattoikkunamaista valoa led-paneeleilla

Valaistuksen suunnittelussa voidaan hyödyntää monentyyppisiä valonlähteitä. Led-tekniikka mahdollistaa muun muassa valoikkunamaisen valaistuksen luomisen. Muotokieleltään kattoikkunamaisen valon etuina ovat tasainen valopinta ja valaisimen täydellinen sulautuminen kattoon.

Kansikuva vaaka Relander

Valoikkuna tuo valoa ilman ikkunaa

Monissa tiloissa, kuten käytävillä, kellarikerroksissa, tai esimerkiksi remontin yhteydessä aktiivikäyttöön muutetuissa huoneissa, on puutteellinen määrä ikkunoita, vaikka käytössä valoa tarvittaisiin.

Tarvetta runsaalle lisävalaistukselle syntyy esimerkiksi silloin, kun ikkunattomasta kellarihuoneesta halutaan saada toimiva työtila, ohitusaulatilaksi suunniteltu tila halutaan liikunta-, oleskelu-, tai askartelutilaksi, taikka ikkunaton eteinen halutaan raikastaa pimeästä käytävästä toimivaksi osaksi kotia, kuvailee LedStoren yrittäjä-omistaja Janne Halttu.

Ikkunoita on mahdollista rakentaa jälkikäteenkin tiettyihin tiloihin, mutta muutostöille pitää hankkia erillinen toimenpidelupa. Pienikulutuksiset, isolta pinta-alalta valaisevat led-paneelit tuovat helpotusta valontarpeeseen ilman toimenpidelupaakin. Ne asennetaan joko kattoon uppoasennuksena tai katon pintaan kiinnitettävään kehykseen. Paneelin paksuus on vain 20 mm, ja vaatii kattoupotuksessa 35 mm asennustilaa. Pinta-asennuksessa pintakehyksen korkeus on 50 mm.

Kuva 1. Aktiivikäyttöön muutetussa omakotitalon yläaulassa värilämpötilasäädettävät LED Paneeli 600x600 valaisimet kylmän sävyisellä värilämpötilalla tuovat tilaan korkeuden tuntua ja reilusti valoa.Kuva 1. Aktiivikäyttöön muutetussa omakotitalon yläaulassa värilämpötilasäädettävät LED Paneeli 600x600 valaisimet kylmän sävyisellä värilämpötilalla tuovat tilaan korkeuden tuntua ja reilusti valoa.
Kuva 2. Kattoikkunamaista valoa käytävätilassa, jossa vaatekaapin edusta jäisi helposti pimeäksi.Kuva 2. Kattoikkunamaista valoa käytävätilassa, jossa vaatekaapin edusta jäisi helposti pimeäksi.
Kuva 3. Ikkunattomassa työhuoneessa tarvitaan runsaasti valoa. Kuvassa LED Paneeli 600x1200.Kuva 3. Ikkunattomassa työhuoneessa tarvitaan runsaasti valoa. Kuvassa LED Paneeli 600x1200.

Valon sävynä 4000 Kelviniä tuo neutraalin luonnollisen ja raikkaan ilmeen

Led-valojen valkoisen valon sävyissä on eroja.

- Monissa led-valaisimissa valkoisen valon värisävyä, eli värilämpötilaa voi säätää oranssin lämpimästä sinertävään kylmän valkoiseen. Jos kattoikkunavalolta halutaan vain yhtä värilämpötilaa, niin parhaiten sopivat mielestäni neutraali 4000 Kelvinin sävy, tai selkeästi päivänvalomaista ilmettä haettaessa kylmä noin 5500 Kelvinin sävy. Neutraalissa värilämpötilassa valo on tasapainoinen puhtaan valkoinen ilman sävyjä kylmään tai lämpimään, kun taas 5500 Kelvinissä ollaan jo sinivoittoisessa valossa, kertoo LedStoren valaistussuunnittelija Liisa Korhonen.

Värintoistoindeksi on toinen valon aistimiseen liittyvä termi. Korkea värintoistoindeksi, CRI:n ollessa yli 90, syntyy tilaan luonnollinen ilme värien toistuessa laadukkaasti. Heikkolaatuisen värintoistoindeksin ledille haasteelliset sävyt ovat muun muassa kirkkaat punaisen, keltaisen, vihreän sekä ihon sävyt.

Kuva 4. Eteisessä tilan tuntua tuo tarpeeksi suuri määrä valoa. Kuvassa LED Paneeli 600x600.Kuva 4. Eteisessä tilan tuntua tuo tarpeeksi suuri määrä valoa. Kuvassa LED Paneeli 600x600.

Led-paneelit sopivat eri kokoisiin tiloihin valokattoikkunaksi

Tilasta riippuen valokattoikkunan voi tehdä joko isolla tai pienemmillä led-paneeleilla. Suosituin led-paneeleista valokattoikkunakäytössä on LED Paneeli 600x600. Toinen suosittu koko on LED Paneeli 600x1200, jossa on puolet enemmän valoa. Paneelit soveltuvat sekä kuiviin että märkätiloihin.

Paneelien määrä riippuu tilaan halutusta kirkkaudesta. Kirkkauden tarpeeseen vaikuttavat muun muassa tilan käyttötarkoitus, huonekorkeus ja tilan väritys. Tumma tila vaatii enemmän valotehoa kuin valkoinen. Peukalosääntönä kattoikkunamaiselle valaistukselle, josta halutaan reilu yleisvalo vaaleaan, normaalin huonekorkeuden tilaan on yksi LED Paneeli 600x600 per 7,5 m2 vapaata lattiatilaa.

LedStoren tuotteet sopivat myös räätälöidympiin, isompiin valokattoratkaisuihin, joissa esimerkiksi opaaliakryyli teetetään mittojen mukaan tai vinyylikattovalaistukseen, jolla saadaan kauniin tunnelmallinen epäsuora valo vinyylin läpi valaistuna.

Poikkea myymälässä

Kattoon asennettuihin LedStoren LED Paneeleihin pääsee tutustumaan Lamppukauppa Led Storen myymälässä, jossa toimii myös valaistussuunnittelupalvelu ja LedPaja. Paljon lisätietoa tuotteista löytyy verkkokaupasta ledstore.fi. Myymälä-showroom palvelee kuluttaja- ja jälleenmyyjäasiakkaita Koivuhaassa osoitteessa Mesikukantie 16, 01300 Vantaa. Tiedusteluihin vastataan numerossa 045 251 4510 ja myynti@ledstore.fi.


Jäikö jokin askarruttamaan? Haluatko, että asiantuntija on sinuun yhteydessä?


 
Julkaistu
22.11.2021