Kolme uutta vaihtoehtoa vanhan talotuulettimen tilalle

image001_u_inkku

Talotuuletin on yleinen 80- ja 90-luvun asunnoissa käytetty ilmanvaihtoratkaisu. Se on keittiöön sijoitettu liesikuvun ja puhaltimen yhdistelmä, joka poistaa likaista ja kosteaa ilmaa keittiöstä ja WC-/kylpytiloista. Poistetun ilman tilalle virtaa raikasta ulkoilma ulkoseinissä olevien raitisilmaventtiilien kautta.

image003_u

Vanhat talotuulettimet saattavat aiheuttaa harmaita hiuksia hankalan uusittavuutensa vuoksi. Niitä ei ole enää laajasti saatavilla, joten laitteen rikkoutuessa sopivan vaihtolaitteen löytäminen voi olla hankalaa. Mikäli uusitaan koko keittiö, vanhahtavat mallit eivät välttämättä sovi uuteen ilmeeseen. Houkuttelevampia liesikupuja löytyy sisustus- ja elektroniikkaliikkeiden hyllyitä, mutta ne eivät pysty korvaamaan talotuuletinta ilmanvaihtojärjestelmänä. Talotuulettimen vaihtamisen yhteydessä onkin ensisijaisen tärkeää huolehtia, että asunnon ilmanvaihto ei missään tilanteessa vaarannu. Taloyhtiöissä tulee olla ensimmäisenä yhteydessä isännöitsijään ennen muutosten tekemistä.

Moderni talotuuletin TWIST

TWIST-puhallinyksikön avulla voit tehdä Swegon CASA Smart -liesikuvusta modernin talotuulettimen. TWIST asennetaan suoraan liesikuvun päälle keittiön yläkaappiin vanhan talotuulettimen tavoin, jolloin vanhat kanavat sopivat siihen suoraan. Nykyaikaiset puhaltimet kuluttavat vähemmän sähköä, mutta muuten laite toimii aivan kuten vanhakin. Mikä parasta, liesikuvun paikalle on valittavissa laaja valikoima sisutukseen sopivia nykyaikaisia liesikupumalleja.

image006_u

Katso video Twist-talotuulettimesta

Huippuimuri ja Smart-liesikupu

Talotuuletin voidaan korvata myös asentamalla erillinen kattopuhallin eli huippuimuri asunnon katolle. Huippuimuri poistaa ilmaa kuten talotuuletin, mutta koska puhallin on katolla, ääni sisätiloissa on hiljaisempi. Myös huippuimuria voidaan ohjata millä tahansa Swegon CASA Smart-liesikuvulla, jolloin sitä varten ei tarvita erillistä säätökytkintä. Talotuulettimen korvaaminen huippuimurilla vaati kuitenkin muutoksia kanavistoon, sähkötöitä sekä vesikatolla suoritettavan asennuksen.

Keittiökaapin sisään integroidulla Tango-liesikuvulla voidaan ohjata katolle asennettua poistopuhallinta eli huippuimuria.Keittiökaapin sisään integroidulla Tango-liesikuvulla voidaan ohjata katolle asennettua poistopuhallinta eli huippuimuria.

Lämmöntalteenottava ilmanvaihtojärjestelmä

Talotuuletin voidaan siis korvata uudella poistoilmalaitteella ja nykyaikaisella liesikuvulla, mutta jos haluat parantaa asunnon ilmanvaihtoa ja säästää energiaa sinun kannattaa harkita päivittämistä lämmöntalteenottavaan ilmanvaihtokoneeseen. Talotuulettimet ja huippuimurit nimittäin hukkaavat lämpöä puhaltaessaan poistoilman pihalle. Tilalle virtaava korvausilmakin on kylmää, aiheuttaen vedon tunnetta ja kasvattaen energiankulutusta. Ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenoton avulla voidaan hyödyntää jopa 86% poistoilman lämmöstä. Tyypillisessä 100 m² sähkölämmitteisessä asunnossa se vastaa n. 6000 kWh:n säästöä vuodessa.

Ilmanvaihtokoneen avulla sekä tulo- että poistoilmaa ohjataan puhaltimilla. Näin varmistetaan, että asunnossa on aina riittävästi suodatettua ja terveellistä hengitysilmaa. Ilmanlaatua mittaavien antureiden ja älykkään automatiikan avulla ilmanvaihdon voimakkuus säätyy automaattisesti asunnon ja asukkaiden tarpeiden mukaan.

Ilmanvaihtokone voidaan yhdistää liesikupuun ja asentaa talotuulettimen tavoin lieden yläpuolelle, mutta se voidaan sijoittaa myös muualle asuntoon kuten tekniseen tilaan, kylpyhuoneeseen tai vaikkapa ullakolle. Tämä kuitenkin edellyttää uuden ilmanvaihtokanaviston asentamista. Keittiöasennuksessa voidaan hyödyntää olemassa olevia poistokanavia, mutta raitis- ja tuloilmaa varten on silti aina rakennettava uusi kanavisto. Siksi tämä vaatii vaihtoehdoista eniten muutostöitä ja on myös investointina arvokkain. Panostus hyvään sisäilmaan kuitenkin maksaa itsensä takaisin energiansäästön, asumismukavuuden ja kiinteistön arvonnousun kautta.

Swegon CASA R3 -ilmanvaihtokone ja JAZZ-liesikupu asennettuna keittiöön.Swegon CASA R3 -ilmanvaihtokone ja JAZZ-liesikupu asennettuna keittiöön.

Mikä vaihtoehto on paras?

Se riippuu aina asunnosta ja asukkaiden tarpeista. Suunnittelun apuna onkin hyvä käyttää ilmanvaihdon ammattilaista. Valtuutetut Ilmateknikot ovat Swegonin kouluttama asiantuntijoita, jotka osaavat auttaa sinua löytämään oikean ratkaisun. Etsi lähin Ilmateknikko tai jätä yhteydenottopyyntö alla olevista linkeistä:

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön


 
Julkaistu
22.11.2021