• Etusivu
  • LVI

Kolme uutta vaihtoehtoa vanhan talotuulettimen tilalle

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Swegon ILTO Oy
Päivitetty 28.01.2022
202111_73653.jpg

Talotuuletin on yleinen 80- ja 90-luvun asunnoissa käytetty ilmanvaihtoratkaisu. Se on keittiöön sijoitettu liesikuvun ja puhaltimen yhdistelmä, joka poistaa likaista ja kosteaa ilmaa keittiöstä ja WC-/kylpytiloista. Poistetun ilman tilalle virtaa raikasta ulkoilma ulkoseinissä olevien raitisilmaventtiilien kautta.

Vanhat talotuulettimet saattavat aiheuttaa harmaita hiuksia hankalan uusittavuutensa vuoksi. Niitä ei ole enää laajasti saatavilla, joten laitteen rikkoutuessa sopivan vaihtolaitteen löytäminen voi olla hankalaa. Mikäli uusitaan koko keittiö, vanhahtavat mallit eivät välttämättä sovi uuteen ilmeeseen. Houkuttelevampia liesikupuja löytyy sisustus- ja elektroniikkaliikkeiden hyllyitä, mutta ne eivät pysty korvaamaan talotuuletinta ilmanvaihtojärjestelmänä. Talotuulettimen vaihtamisen yhteydessä onkin ensisijaisen tärkeää huolehtia, että asunnon ilmanvaihto ei missään tilanteessa vaarannu. Taloyhtiöissä tulee olla ensimmäisenä yhteydessä isännöitsijään ennen muutosten tekemistä.

Moderni talotuuletin TWIST

TWIST-puhallinyksikön avulla voit tehdä Swegon CASA Smart -liesikuvusta modernin talotuulettimen. TWIST asennetaan suoraan liesikuvun päälle keittiön yläkaappiin vanhan talotuulettimen tavoin, jolloin vanhat kanavat sopivat siihen suoraan. Nykyaikaiset puhaltimet kuluttavat vähemmän sähköä, mutta muuten laite toimii aivan kuten vanhakin. Mikä parasta, liesikuvun paikalle on valittavissa laaja valikoima sisutukseen sopivia nykyaikaisia liesikupumalleja.

202111_73655.jpg

Katso video Twist-talotuulettimesta

Huippuimuri ja Smart-liesikupu

Talotuuletin voidaan korvata myös asentamalla erillinen kattopuhallin eli huippuimuri asunnon katolle. Huippuimuri poistaa ilmaa kuten talotuuletin, mutta koska puhallin on katolla, ääni sisätiloissa on hiljaisempi. Myös huippuimuria voidaan ohjata millä tahansa Swegon CASA Smart-liesikuvulla, jolloin sitä varten ei tarvita erillistä säätökytkintä. Talotuulettimen korvaaminen huippuimurilla vaati kuitenkin muutoksia kanavistoon, sähkötöitä sekä vesikatolla suoritettavan asennuksen.

Keittiökaapin sisään integroidulla Tango-liesikuvulla voidaan ohjata katolle asennettua poistopuhallinta eli huippuimuria.
Keittiökaapin sisään integroidulla Tango-liesikuvulla voidaan ohjata katolle asennettua poistopuhallinta eli huippuimuria.

Lämmöntalteenottava ilmanvaihtojärjestelmä

Talotuuletin voidaan siis korvata uudella poistoilmalaitteella ja nykyaikaisella liesikuvulla, mutta jos haluat parantaa asunnon ilmanvaihtoa ja säästää energiaa sinun kannattaa harkita päivittämistä lämmöntalteenottavaan ilmanvaihtokoneeseen. Talotuulettimet ja huippuimurit nimittäin hukkaavat lämpöä puhaltaessaan poistoilman pihalle. Tilalle virtaava korvausilmakin on kylmää, aiheuttaen vedon tunnetta ja kasvattaen energiankulutusta. Ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenoton avulla voidaan hyödyntää jopa 86% poistoilman lämmöstä. Tyypillisessä 100 m² sähkölämmitteisessä asunnossa se vastaa n. 6000 kWh:n säästöä vuodessa.

Ilmanvaihtokoneen avulla sekä tulo- että poistoilmaa ohjataan puhaltimilla. Näin varmistetaan, että asunnossa on aina riittävästi suodatettua ja terveellistä hengitysilmaa. Ilmanlaatua mittaavien antureiden ja älykkään automatiikan avulla ilmanvaihdon voimakkuus säätyy automaattisesti asunnon ja asukkaiden tarpeiden mukaan.

Ilmanvaihtokone voidaan yhdistää liesikupuun ja asentaa talotuulettimen tavoin lieden yläpuolelle, mutta se voidaan sijoittaa myös muualle asuntoon kuten tekniseen tilaan, kylpyhuoneeseen tai vaikkapa ullakolle. Tämä kuitenkin edellyttää uuden ilmanvaihtokanaviston asentamista. Keittiöasennuksessa voidaan hyödyntää olemassa olevia poistokanavia, mutta raitis- ja tuloilmaa varten on silti aina rakennettava uusi kanavisto. Siksi tämä vaatii vaihtoehdoista eniten muutostöitä ja on myös investointina arvokkain. Panostus hyvään sisäilmaan kuitenkin maksaa itsensä takaisin energiansäästön, asumismukavuuden ja kiinteistön arvonnousun kautta.

Swegon CASA R3 -ilmanvaihtokone ja JAZZ-liesikupu asennettuna keittiöön.
Swegon CASA R3 -ilmanvaihtokone ja JAZZ-liesikupu asennettuna keittiöön.

Mikä vaihtoehto on paras?

Se riippuu aina asunnosta ja asukkaiden tarpeista. Suunnittelun apuna onkin hyvä käyttää ilmanvaihdon ammattilaista. Valtuutetut Ilmateknikot ovat Swegonin kouluttama asiantuntijoita, jotka osaavat auttaa sinua löytämään oikean ratkaisun. Etsi lähin Ilmateknikko tai jätä yhteydenottopyyntö alla olevista linkeistä:

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Swegon ILTO Oy
LVI
ilmanvaihto
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20226_78900.jpg
Asuinmukavuutta uudella ilmanvaihdolla - tutustu esimerkkikohteeseen
As Oy Radiopuisto 1 sijaitsee suositussa Vasaramäen kaupunginosassa muutaman kilometrin päässä Turun keskustasta. Perheasuntoja on alueella harvoin tarjolla, ja asukkaat viihtyvätkin taloyhtiössä pitkään, toisinaan vain vaihtaen isompaan kotiin perheen kasvaessa. Siksi osakkaat olivat motivoituneita parantamaan asuinmukavuuttaan entisestään ilmanvaihtoremontin avulla.
201812_55748.jpg
Swegon CASA ilmanvaihto - raikasta sisäilmaa ja energiatehokkuutta
Ilmanvaihto pitää asunnon sisäilman raikkaana ja samalla poistaa haitalliset käryt ja hajut sisätiloista. Ilmanvaihdon kautta asunnon sisään tuleva ilma on aina suodattua ja hengittäminen sisätiloissa on mukavaa ja terveellistä.
20193_56818.jpg
10 hyvää syytä vaihtaa vanha ilmanvaihtolaite uuteen
Monessa kodissa on yhä käytössä vanha 2000-luvun alkupuolelta tai viime vuosituhanneltaperäisin oleva ilmanvaihtolaite. Joskus uskollisimmankin ilmanvaihtolaitteen elinkaari tuleekuitenkin tiensä päähän. Hyvä uutinen on, että ilmanvaihtolaitteet ovat kehittyneet valtavasti viimevuosien aikana. Päivittämällä ilmanvaihtosi uuteen tekniikkaan voit säästää enemmän energiaa,saavuttaa paremman ilmanlaadun ja nauttia älykkään automatiikan tuomasta käyttömukavuudesta.
20184_52555.jpg
Saunan ilmanvaihdon remontti koneellisesti
Vanhaa taloa remontoidessa unohtuu usein ilmanvaihdon osuus. Etenkin pesutiloissa saattaa tulla vastaan hajua, jotka eivät kuulu ilmanvaihdoltaan toimivaan taloon. Toimiva pesutilojen ilmanvaihto estää rakenteiden ruostumisen ja lahoamisen, varmistaa miellyttävän sisäilman löylyteltäessä ja kuivattaa tilat käytön jälkeen. Näiden puolien lisäksi koneellinen tulo- ja poistoilmajärjestelmän ansiosta myös pesutiloihin saadaan hallittu, vedoton ja energiataloudellinen ilmanvaihto.Tuloilmaventtiilin paikka saunassa on vähintään puoli metriä kiukaan kivien yläpuolella seinässä tai katossa. Poistoilma-aukko pitää olla lauteiden alapuolella. Pienissä saunoissa poisto tapahtuu saunan oven alta kylpyhuoneen poiston kautta.Pesutilojen tuloilma on saunan siirtoilmaa. Jos pesuhuoneessa on ikkuna, tuloilman pitäisi osua siihen, jotta ikkunan pinta pysyy kirkkaana.Monet pitävät mahdottomana ajatusta vanhaan taloon asennettavasta koneellisesta ilmanvaihdosta. Tiiviiksi remontoitu omakotitalo tarvitsee kuitenkin riittävän ilmanvaihdon, sillä puutteellisen ilmanvaihdon seurauksia ovat rakenteiden kostuminen ja homevauriot. Remontoitavaan kohteeseen soveltuu erinomaisesti nopeasti asennettava Vallox BlueSky -ilmanjakojärjestelmä, joka mahtuu hyvin pieneenkin tilaan.Lue lisää talotuuletinilmanvaihdon muuttamisesta energiaystävälliseksi ilmanvaihdoksiTilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20161_45202.jpg
Terve sisäilma uuteen ja vanhaan taloon
Sisäilman kosteustason hallinta on tärkeääIlmanvaihdon tärkeitä tehtäviä ovat:- Sisäilmassa olevan kosteuden poistaminen – 4 henkinen perhe tuottaa toimillaan sisäilmaan vuorokaudessa keskimäärin 7-10 litran kosteuskuorman. Asunnon kosteuslähteitä ovat mm. ruoanlaitto, astianpesu, peseytyminen, saunominen, pyykinpesu, huonekasvit ym.- Rakennus- ja sisustusmateriaaleista tulevien päästöjen poistaminen sisäilmasta.- Hiilidioksidipitoisuuden pitäminen riittävän alhaisena. Jos sisäilmassa ei ole riittävästi happea, voi se aiheuttaa mm. väsymystä ja päänsärkyä.- Puhtaan, suodatetun ja oikean lämpöisen ilman sisääntuonti, joka on merkittävä tekijä asumismukavuudelle. Mitä puhtaampaa sisäilma, sitä paremmin asukkaat voivat ja jaksavat. Lämmittämällä tuloilmaa vältetään myös vedon tunne.
20203_63217.jpg
Hyvä ilmanvaihto toimii asukkaan elämänrytmin mukaisesti
Hyvä sisäilma on jokaiselle asukkaalle terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkeää siinä missä ruoka ja vesi. Hyvä sisäilma on hajuton, pölytön, vedoton ja miellyttävän lämpöinen. Toimiva ilmanvaihto tunnistaa sisäilmasta kosteus- ja hiilidioksidipitoisuuksia sekä orgaanisia epäpuhtauksia. Hyvä ilmanvaihto toimii myös asukkaiden asumisrytmin ehdoilla!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton