Miten suojaan hormin, kun vaihdan öljykattilan lämpöpumppuun?

Olet vaihtamassa öljykattilaa esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppuun ja vanha pannuhuoneen savupiippu jää tarpeettomaksi. Vanha hormi pitäisi varmaankin suojata, mutta voisiko sinne laittaa esimerkiksi vanerista tai styroxista tulppaa? Näin voisi ajatella ehkäistäkseen pakkasilman vapaan pääsyn tekniseen tilaan. Mutta mitä sanovat asiantuntijat?

hormin suojaaminen-750x422

Hormi ja sen kosteusvauriot nuohoojan silmin

Nuohousalan keskusliiton teknisen valiokunnan puheenjohtaja ja nuohousalanyrittäjä Marko Davidsson neuvoo, ettei hormia kannata lähteä tukkimaan tutkimatta asiaa tarkemmin. Lähtökohtaisesti hormi tulisi pitää auki, vaikka öljykattila olisikin poistettu käytöstä.

– Jos esimerkiksi talon tiilipiippuun on asennettu teräksinen sisäpiippu, on tärkeää pitää huolta siitä, ettei piippuun sada vettä. Teräksinen pinta valuttaa veden vauhdilla hormin pohjalle ja sitä kautta myös rakenteisiin. Tästä saattaa helposti kehittyä kosteusvaurioita talon rakenteisiin. Tähän tarkoitukseen on erinomaisena apuna piipunhattu.

Tiilipintainen piippu ei taas valuta vettä hormin pohjalle, joten sen suojaamisella ei ole valtava kiire. Toki tämäkin hormityyppi hyötyy piipunhatun suojasta. Moni onkin ottanut vanhan hormin ilmastointihormikäyttöön.

Raumalainen nuohooja Jouko Lehtimäki vinkkaa, että hormin alapäähän kannattaa asentaa venttiili, jolla hormi saadaan tukkoon ja hormia voidaan käyttää myös ilmanvaihtona. – Ja jos joskus haluaa laittaa tilaan uuden tulisijan, on se helppo asentaa venttiilin tilalle.

Vältä tee se itse niksejä hormeissa

Tee se itse niksi, esimerkiksi piipun täyttämisestä kevytsoralla, on Davidssonin mukaan ehdottomasti huono ajatus. – Kevytsora on kuitenkin melko painavaa ja hormikanavan pituudesta riippuen hormiin mahtuu melko paljon tavaraa. Tämä paine aiheuttaa sen, että alemmat ”pavut” alkavat murskautua ja kevytsoraa saa olla jatkuvasti lisäämässä.

Myöskään ideaa hormin tukkimista styroxilla tai muulla ilmaa läpäisemättömällä ei Davidsson pidä hyvänä. Ilman pitäisi päästä kiertämään hormissa, jotta se pysyy kuivana. Jos hormi suljetaan, kun se on vielä kostea, jää kosteus hormiin eikä poistu rakenteista.

Davidsson on nähnyt kaikenlaista hormia toimiessaan jo yli 20 vuotta nuohoojana omassa yrityksessään. Hormeja on sekä suojattu että tukittu monella tapaa.

– Naakat huolehtivat hormin sulkemisesta kuitenkin automaattisesti, naurahtaa Davidsson.

nuohooja katolla 422x500

Viranomaisten kanta hormin peittämiseen

Porin pelastuslaitoksen palotarkastajan Tuomas Klimoffin mukaan paloviranomaisilla ei ole hormien käytöstä poiston suhteen mitään suurempaa huomioitavaa. Klimoff neuvoi kääntymään kuitenkin paikkakunnan rakennustarkastuksen puoleen, jos on aikeissa muuttaa hormien käyttötarkoitusta.

Pelastuslaitokselle tulee tehdä ilmoitus öljylämmitysjärjestelmästä luopumisesta ja lämmitysmuodon vaihtumisesta tulee tehdä ilmoitus rakennusvalvontaviranomaiselle. Näin ainakin on käytäntönä Porin alueella, kertoo Porin kaupungin tarkastusinsinööri Jukka Ojanen.

piipunhattu hormin suojana-422x500

Kun taas hormin käytöstä poistoon ei ole mitään yleispätevää ohjetta. Huomioitavaa kuitenkin on, että täysin avonaisiksi molemmista päistään niitä ei kuitenkaan tule jättää kertoo Ojanen.

– Jokainen hormi ja tapaus on erilainen jo rakennusteknisistäkin syistä. Ojanen neuvoo olemaan yhteydessä rakennusalan ammattilaiseen ja keskustelemaan heidän kanssaan siitä, mikä on rakennusteknisesti oikea ratkaisu kyseiseen kohteeseen.

Käyttämättömien hormien suojaamiseen ei siksi ole täysin yksiselitteistä vastausta, eikä jokaiseen kohteeseen päde täysin samankaltainen ohjeistus.

Mikäli savuhormi aiotaan ottaa uudelleen savuhormikäyttöön, sen kunto tulee tarkastaa ja soveltuvuus uudelle tulisijalle varmistaa.

Ojanen toteaa kuitenkin, että – Jotain kannattaa varmasti tehdä ja muistuttaa että lämmitysjärjestelmän muutoshankkeessa mahdollisesti tarvittavat lupa-asiat kannattaa varmistaa oman paikkakunnan rakennusvalvontaviranomaisilta.

Ota selvää!

Teknisessä tilassa tapahtuvat muutokset edellyttävät joissain tapauksissa luvan hankkimista. Luvan hankkiminen kannattaa varmistaa aina tapauskohtaisesti. Jos teknisessä tilassa ei tapahdu mitään muita muutoksia, kuin lämmityskattilan poisto ja uuden yksikön tilalle asentaminen, lupaa ei useinkaan tarvita. Mutta jos uusi lämmitysjärjestelmä sijoitetaankin viereiseen tilaan, tilaa laajennetaan, tai muuta sellaista, tulee eteen tilan käyttötarkoituksen muutos. Tämä on jo luvanvarainen asia.


Ota huomioon myös säiliö ja luvat

Jos öljysäiliö aiotaan jättää maahan, täytyy se Tukesin hyväksymän urakoijan toimesta ensin tyhjentää, puhdistaa ja todeta ehjäksi. Maahan jättämiselle tulee hakea ympäristöviranomaiselta lupa. Näin ainakin edellytetään Porin alueella.

Kaupunkien ja kuntien ympäristövalvonnalta löytyy yleensä ohjeet paikkakuntakohtaisesti.

Lisäksi jos säiliö aiotaan jättää maahan, on se syytä täyttää – maassa olevat täyttämättömät ja ankkuroimattomat säiliöt saattavat ajan myötä nousta pintaan. Vanhoista ankkuroiduista säiliöistä monesti normi raudasta tehdyt ankkurointiketjut ja kiinnikkeet ovat usein ajan saatossa merkittävästi heikentyneet tai jopa kokonaan ruostuneet pois, toteaa Ojanen.

Piipunhatut verkkokaupasta

Kestävät ja kotimaiset Kikka-piipunhatut saat kätevästi ostettua myös luotettavasta Rakentaja -verkkokaupasta.

Hanki helposti
 


 
Julkaistu
15.11.2021