Näin toteutat turvallisen kulun portaisiin
Katso projektin toteutus ja hinta askel askeleelta

Onko teillä pimeä portaikko, jossa kulkeminen tuntuu vaikealta tai turvattomalta? Tiesithän, että portaikon valaiseminen ei ole hankalaa? Tyypillisesti puuportaisiin ei tarvitse tehdä mitään muutoksia, vaan led-valonauhan asentaminen voidaan tehdä helposti. Kiskon kiinnittämistä varten tarvitsee ainoastaan ruuvata kaksi ruuvia per askelma, askelman alapintaan. 

Sisäportaikot jäävät monesti pimeiksi, jolloin jälkikäteen tarvitaan valaistuksen lisäämistä. Jos seinä- tai kattovalopisteiden paikkoja ei ole, niin yksi tehokas tapa on valaista portaiden askelmat. (Kuva: Shutterstock)Sisäportaikot jäävät monesti pimeiksi, jolloin jälkikäteen tarvitaan valaistuksen lisäämistä. Jos seinä- tai kattovalopisteiden paikkoja ei ole, niin yksi tehokas tapa on valaista portaiden askelmat. (Kuva: Shutterstock)

LedStoren erään asiakkaan itse tekemä portaikon valaistus valmistui ripeästi ja asiakas oli lopputulokseen erittäin tyytyväinen.

Kuluttaja voi tehdä koko remontin täysin itse, jos muuntajaa varten on pistokerasia valmiina, ja muuntaja liitetään siihen. Leditehoa saadaan 12 metrillä 86W, ja luumeneita portaikkoon noin 4 800.

Osien hinnaksi tuli alle 600 euroa.

Portaikkoon heikkotehoista 7,2 W/m Helmeile led-nauhaa

Portaikon valaisuun käytettiin 24V 7,2 W/m tehoista, 500 luumenia / m valaisevaa Helmeile-led-nauhaa. Valon värisävyksi valittiin 4000K neutraalin valkoinen. Profiiliksi valittiin matala pinta-asennettava 8x17x2500 profiili, harjattu alumiini, joka leikattiin oikeisiin mittoihin. Virtalähteeksi langattomaan ohjaukseen sopiva 24V tasajännite RF 100W muuntaja, ja himmenninpainikkeiksi VaLO-sarjan yksiosaiset painikkeet.

Kuva1: Portaiden valaistukseen tarvittiin led-nauhaa, alumiiniprofiilia, tinakolvi, tinaa ja heikkovirtakaapelia. Nauhaliitoksia ja nauhan leikkaamista varten tarvittiin myös sakset, kuorintapihdit ja katkoteräveitsi. Kokonaisuus liitettiin virtalähteeseen ja langattomaan himmennykseen.Kuva1: Portaiden valaistukseen tarvittiin led-nauhaa, alumiiniprofiilia, tinakolvi, tinaa ja heikkovirtakaapelia. Nauhaliitoksia ja nauhan leikkaamista varten tarvittiin myös sakset, kuorintapihdit ja katkoteräveitsi. Kokonaisuus liitettiin virtalähteeseen ja langattomaan himmennykseen.

Työvaiheet tiivistettynä olivat seuraavat:

  1. Alumiiniprofiilien leikkaaminen oikeisiin pituuksiin.
  2. Led-nauhojen leikkaaminen sopiviksi profiileihin.
  3. Liitosjohtojen kolvaaminen led-nauhoihin.
  4. Led-nauhojen kiinnittäminen profiileihin.
  5. Toimivuuden testaus.
  6. Led-kiskojen kiinnittäminen paikoilleen.
  7. Runkolinjan kolvaaminen muuntajalle.
  8. Virrat muuntajaan ja pariliitos langattomiin painikkeisiin.
  9. Painikkeiden kiinnittäminen haluttuun paikkaan.
  10. Käyttö voi alkaa!

Alumiiniprofiilien työstäminen ja led-nauhojen kolvaaminen

Alumiiniprofiilit leikattiin oikean mittaisiksi pöytäsirkkelillä. Pöytäsirkkelin puuttuessa alumiini katkeaa myös metallisahalla. Profiilit voi katkaista muovikansineen. Leikkaamisen jälkeen metallipurut on siivottava profiilin sisältä, jotta led-nauhan voi kiinnittää puhtaaseen metallipintaan.

Led-nauhan työstämisessä tulee ottaa huomioon led-nauhan leikkauspisteet, jotka ovat 7,2 W/m nauhassa 5 cm välein. Leikkauskohdat voidaan tunnistaa kuparipisteistä, jotka toimivat myös kolvauspisteinä. Kolvaustyön voi heikkovirtatuotteen kyseessä ollen tehdä myös kuluttaja itse. Led-nauhan pinnassa on läpinäkyvä, ohut ja kellastumaton silikonipinta, joten terävällä veitsellä on syytä kuoria kolvauskohdasta myös silikonipinta pois. Silikoni ei ole kiinni nauhassa, joten se lähtee nätisti irti.

Led-nauha ja kaapeli ovat kevyitä, joten hyvä keino on kiinnittää jompi kumpi, kuvassa kaapeli, teipillä alustaan, jotta pisteisiin kohdistus onnistuu vakaammin.

Kuva 2: Led-profiilit voidaan leikata oikeisiin mittoihin sirkkelillä. Rautasahakin käy, alumiini on pehmeä metalli. Sopivan mittaiset liitosjohdot kolvataan led-nauhoihin ennen kuin ne liimataan alumiiniprofiiliin.Kuva 2: Led-profiilit voidaan leikata oikeisiin mittoihin sirkkelillä. Rautasahakin käy, alumiini on pehmeä metalli. Sopivan mittaiset liitosjohdot kolvataan led-nauhoihin ennen kuin ne liimataan alumiiniprofiiliin.

Led-kiskojen asentaminen askelmiin

Kun led-nauhoihin oli liitetty johdot, niin kaikki yksittäisten askelmien valot testattiin liittämällä ne virtalähteeseen yksi kerrallaan. Kaartuvien rappusten leveydet vaihtelivat, joten askelmien valokiskot myös numeroitiin, jotta ne saatiin helposti oikeaan järjestykseen.

Kiskojen kiinnittämisvaiheessa tarkistettiin vielä kiskojen järjestys. Kiinnittämisessä käytettiin profiilien mukana tulevia muoviklipsejä. Klipsit ruuvattiin kiinni noin puolen metrin välein, ja kiskot asettuivat niihin nätisti. Led-kiskot johtoineen ovat kevyitä, joten kiinnityksestä tulee hyvin pitävä, vaikka kiinnikkeitä käytettäisiin vain kaksi per askelma.

Kuva 3: Liitosjohdotetut led-nauhat kiinnitetään alumiiniprofiileihin led-nauhan pohjassa olevalla liimapinnalla. Yksittäiset porrasvalot testataan ennen paikoilleen asennusta. Led-kiskot kiinnitetään askelmien alapintaan. Kiinnikkeet ruuvataan ensin, ja kisko napsahtaa paikoilleen niihin.Kuva 3: Liitosjohdotetut led-nauhat kiinnitetään alumiiniprofiileihin led-nauhan pohjassa olevalla liimapinnalla. Yksittäiset porrasvalot testataan ennen paikoilleen asennusta. Led-kiskot kiinnitetään askelmien alapintaan. Kiinnikkeet ruuvataan ensin, ja kisko napsahtaa paikoilleen niihin.

Liitosjohtona käytettiin kaksijohtimista heikkovirtakaapelia, johon kolvattiin kaikkien kiskojen johdot. Tämä työvaihe on projektin työläin, sillä kolvaaminen pitää tehdä paikalla portaiden välistä tai portaiden alta. Kun kolvaukset on tehty, liitokset eristettiin sähköteipillä ja listoitettiin valkoisella johtokourulla.

Kuva 4: Liitosjohtojen pituus määräytyi kunkin portaan syvyyden mukaan. Oikean mittaiset johdot ylettyivät kolvattavaksi runkolinjaan portaiden taakse. Kiskoilta tulevat kaapelit on piilotettu johtokouruun. Runkolinja yhdistää kaapelit virtalähteeseen.Kuva 4: Liitosjohtojen pituus määräytyi kunkin portaan syvyyden mukaan. Oikean mittaiset johdot ylettyivät kolvattavaksi runkolinjaan portaiden taakse. Kiskoilta tulevat kaapelit on piilotettu johtokouruun. Runkolinja yhdistää kaapelit virtalähteeseen.

Muuntaja kytkettiin virtaan ja himmenninpainikkeet pariliitettiin muuntajaan. Himmenninpainikkeet sijoitettiin portaiden alku- ja loppupäihin. Näin käyttö ja himmennys toimivat molemmista suunnista. Painikkeet kiinnitettiin pakkauksen mukana tulevan kehysteipin avulla, sillä ei haluttu tehdä ylimääräisiä ruuvin reikiä seinään. Yhteen RF-muuntajaan voidaan pariliittää jopa neljä langatonta himmennintä tai kaukosäädintä.

Portaiden välistä ja heijastuksena seinien kautta led-askelmien valaisu nostaa koko porraskäytävän valotasoa reilusti. Kuvassa valot ovat kirkkaimmillaan. Tunnelman ja tarpeen mukaan valaistusta voi myös himmentää portaattomasti ja helposti. Himmentimessä on sisäinen muisti, joten se syttyy siihen kirkkaustasoon, johon se on sammutettaessa jätetty.

Lopputuloksesta tuli hyvin onnistunut ja tyylikäs. Valot eivät häikäise alhaaltakaan päin katsottaessa, sillä led-kiskot jäävät askelmien etuylityksen taakse.

Kuva 5: Koko portaikko valaistuu tehokkaasti ja valaistus lisää portaiden erottuvuutta. Portaiden käyttäminen helpottuu, kun valon tuoma kontrasti askelmien välillä kasvaa.Kuva 5: Koko portaikko valaistuu tehokkaasti ja valaistus lisää portaiden erottuvuutta. Portaiden käyttäminen helpottuu, kun valon tuoma kontrasti askelmien välillä kasvaa.
Kuva 6: Valo ei häikäise myöskään alhaaltapäin katsottaessa. Portaikko valaistuu kauniisti ja valo siivilöityy portaiden välistä myös alaspäin.Kuva 6: Valo ei häikäise myöskään alhaaltapäin katsottaessa. Portaikko valaistuu kauniisti ja valo siivilöityy portaiden välistä myös alaspäin.

Jos kiinnostuit portaiden valaisemisesta led-kiskolla, voit ottaa yhteyttä LedStoreen verkkosivujen kautta, ledstore.fi, chattaamalla tai soittamalla myymälän numeroon 045 251 4510. Myymälässä palvelee aina vähintään kaksi led-ammattilaista. Myymälä, jossa myös varasto sijaitsee, löytyy Vantaan Koivuhaasta osoitteesta Mesikukantie 16, 01300 Vantaa. LedStoren LedPajalla tehdään myös asennusvalmiita led-nauhavalaistuksia.


Tutustu myymälään alla olevan videon avulla:

Kiinnostuitko? Jäikö jokin askarruttamaan?


 
Julkaistu
9.11.2021