Vanha tuberkuloosiparantola kunnostettiin talon historiaa ja rakennusajan henkeä kunnioittaen

Villa Ljungbo sijaitsee Hangossa mäntykankaalla hieman keskustan ulkopuolella, kuten aikansa tuberkuloosiparantoloiden pitikin. Pitkään tyhjillään ollut talovanhus oli ehtinyt ränsistyä pahoin ennen kuin Anna Wichmann löysi sen ja suuri kunnostusurakka alkoi vuonna 2020. Kokonaisvaltaisessa remontissa myös talon lämmitysmuoto vaihdettiin öljystä ilma-vesilämpöön, minkä ansiosta 630-neliöisen rakennuksen lämmityskustannukset ovat nykyään hyvin maltilliset.

Anna Wichmann asuu perheineen Villa Ljungbossa, joka rakennettiin yli sata vuotta sitten keuhkotautiparantolaksi. Tilaa on ruhtinaallisesti, joten osa huoneista on vuokrattu.Anna Wichmann asuu perheineen Villa Ljungbossa, joka rakennettiin yli sata vuotta sitten keuhkotautiparantolaksi. Tilaa on ruhtinaallisesti, joten osa huoneista on vuokrattu.

Wichmannien koti Hangossa ei ole tavallisimmasta päästä. Suomen ensimmäisiin naislääkäreihin kuuluva Viva Sofia Lagerborg rakennutti persoonallisen hirsirakennuksen vuosina 1910–1913 Ljungbon tuberkuloosiparantolaksi.

Vuosia tyhjillään ollut rakennus oli päässyt huonoon kuntoon, kun Anna Wichmann löysi sen sattumalta. Talo oli Hangon kaupungin omistuksessa ja purku-uhan alla, mutta Wichmann onnistui tekemään siitä kaupat vuoden 2020 alussa. Kauppahinta ei ollut suuri, mutta rakennuksen korjaamiseen uusi omistaja sai varautua sitäkin enemmän.

Urakka on ollut valtaisa, sillä talossa on 630 neliötä ja 17 huonetta. Julkisivut, katto ja vesivahinkovauriot on täytynyt korjata ja talotekniikka uusia. Myös sisätiloja on pintaremontoitu. Suurimman osan työstä Wichmannit ovat tehneet itse. Ammattilaisten apuun he ovat kääntyneet vain tarvittaessa ja luvanvaraisissa töissä.

Viime vuosisadan alun henkeä ja talon historiaa kunnioittaen tehdyssä remontissa vanhasta parantolasta on kuoriutunut konstailematon, lämminhenkinen ja yhteisöllinen huvila, jonka salissa voi aistia kaikuja menneiltä ajoilta. Wichmanneilla on omassa käytössään neljän huoneen asunto, minkä lisäksi Villa Ljungbossa asuu kymmenen vuokralaista, jotka käyttävät huvilahuoneitaan enimmäkseen kakkosasuntoinaan.

Löydät Villa Ljungbon Instagramista nimellä @villalifefinland.

Tavalliseen omakotitaloon riittää yksi ilma-vesilämpöpumppu ulkoyksikköineen, mutta Villa Ljungbo on niin suuri, että niitä tarvitaan tuplaten. Tavalliseen omakotitaloon riittää yksi ilma-vesilämpöpumppu ulkoyksikköineen, mutta Villa Ljungbo on niin suuri, että niitä tarvitaan tuplaten. 

Öljy vaihtui ilma-vesilämpöön

Talo on todennäköisesti ollut alun perin hiili- ja puukeskuslämmitteinen, mutta sittemmin sitä lämmitettiin öljyllä. Öljykattila sijaitsi kuitenkin viereisessä vanhainkotirakennuksessa, joka oli myös jäänyt tyhjilleen. Kaupan ehtona oli, että taloon tuli hankkia itsenäinen lämmitysjärjestelmä.

Ilma-vesilämmitykseen päädyttiin Anna Wichmannin arkkitehtienon suosituksesta, sillä pohjavesialueella sijaitsevan tontin takia maalämpö ei tullut kyseeseen. Urakoitsijan löytäminen tavanomaista laajempaan hankkeeseen ei osoittautunut aivan helpoksi – varsinkaan, kun Wichmann halusi hyödyntää talon olemassa olevan vesikiertoisen patterijärjestelmän kauniine valurautapattereineen.

Porilaisen LVI-Ilmarinen Oy:n Jouko Lindroos ymmärsi kuitenkin heti, miten asiakkaan haastavatkin toiveet toteutetaan. Taloon valittiin Jäspi Nordic -kiinteistöilma-vesilämpöpumput, sillä ne toimivat loistavasti osana hybridilämmitysjärjestelmää. Suunnitelmissa on liittää järjestelmään tulevaisuudessa aurinkokeräimet tasaamaan kesäisin lämpimän käyttöveden kulutuspiikkiä.

– Villa Ljungbon järjestelmässä on kaksi 16 kilowatin Jäspin Inventer Nordic -ulkoyksikköä rinnan kytkettynä ja yksi viidensadan litran Jäspi Buffer -puskurivaraaja, johon kytkettiin 27 kilowattia sähkövastuksia. Ne toimivat tarvittaessa lisälämmönlähteenä. Käyttövesivaraajien tilavuus on yhteensä tuhat litraa. Käyttöveden tarve mitoitettiin 30 henkilölle, Jouko Lindroos kertoo.

Jäspi Nordic -kiinteistöilma-vesilämpöpumput toimivat loistavasti osana hybridilämmitysjärjestelmää, joten tulevaisuudessa siihen voidaan liittää myös aurinkokeräimet. Jäspi Nordic -kiinteistöilma-vesilämpöpumput toimivat loistavasti osana hybridilämmitysjärjestelmää, joten tulevaisuudessa siihen voidaan liittää myös aurinkokeräimet. 

Sähkölasku pysyi maltillisena paukkupakkasillakin

Lämmitysremontti toteutettiin keväällä 2020, joten Villa Ljungbossa on nyt asuttu läpi eteläsuomalaisittain harvinaisen kylmän talven yli – hyvällä menestyksellä. Hangossa poikkeukselliset pakkaset jatkuivat monen viikon ajan.

Villa Ljungbon energiankulutusta on hankala verrata aikaisempaan, sillä jopa sähkötaulu oli aiemmin naapurirakennuksen kanssa yhteinen. Anna Wichmannin mielestä lämmitettäviin kuutioihin nähden sähkölasku on kuitenkin ollut pieni. Pakkaskuukausinakin sähkölasku (siirto ja käyttö) pysyi noin tuhannessa eurossa.

– Kesäkaudella käyttösähkön osuus on joinain kuukausina jäänyt alle sadan euron, joskin sähkönsiirto tuo kuukausihintaan lisää noin pari sataa euroa.

 
Julkaistu
2.11.2021