Pidä rakennustyömaa lämpimänä – näin valitset oikean lämmittimen

Lämmitin on ehdoton apuväline rakennustyömaalla kylmillä ilmoilla. Se pitää rakentajan lämpimänä, mutta on myös todella tärkeä rakennusmateriaalien kannalta, sillä esimerkiksi valujen kuivuminen nopeutuu. Lämmitin soveltuu myös erinomaisesti teollisuushalleihin, autotalleihin, korjaamoihin ja konesuojiin.

Lämmittimien valikoima on suuri ja valinta voi olla vaikeaa. Olemmekin koonneet IKH:n kanssa muutaman vinkin, miten valitset sinulle sopivan.

    

IKH:n valikoimasta löydät niin infrapuna-, kaasu- kuin hallilämmittimetkin. Infrapunalämmittimet ovat oiva apu isoihin talleihin, halleihin ja korjaamoille, koska niiden lämpö auttaa tehokkaasti sulattamaan huollettaviin koneisiin jääneen lumen. Rakennustyömailla infrapunalämmitin auttaa erityisesti betonin sekä lakattujen tai maalattujen pintojen kuivumisessa. Niitä voidaan käyttää myös esimerkiksi terasseilla, kesäkeittiöissä, teltoissa ja puutarhoissa.

Infrapunalämmitin on tehokas ja nopea lämmönlähde, koska se ei tarvitse esilämmitysvaihetta. Käytössä lämpöä ei mene hukkaan ilmaan, vaan liki 90 % energiasta muuttuu lämmöksi. Lämmittimen käyttö on edullista, koska lämpö siirtyy säteilemällä/hehkumalla ympäröivään tilaan, jolloin tilassa olevat materiaalit ja esineet lämpiävät ja heijastavat lämpöenergiaa takaisin.

Kaasulämmitintä voidaan käyttää niin rakennus-, tuotanto- ja korjaamotilojen lämmitykseen sekä maataloudessa muun muassa karjarakennuksissa, kasvihuoneissa ja varastoissa.

Hallilämmitin on hyvä valinta erityisesti suurempiin tiloihin, kuten rakennustyömaille, varastoihin sekä messutapahtumiin. Se tunnetaan myös nimillä rakennuslämmitin, diesellämmitin tai polttoöljylämmitin. Hallilämmittimien polttoaineena on useimmiten diesel, ja ne ovat helposti siirrettävissä.

Katso IKH:n laaja lämmitinvalikoima >>>

Näin valitset oikean kokoisen lämmittimen

Saat parhaimmat tehot irti lämmittimestä, kun se on oikean kokoinen käytettävään tilaan. Apuna voit käyttää laskukaavaa, jolla pääset laskemaan lämmittimen tehontarpeen.

1. Mittaa ja laske huoneen tilavuus:
Tilavuus V = pituus x leveys x korkeus = m3

2. Määritä sisä- ja ulkolämpötilan välinen ero:
Jos haluttu sisälämpötila on esimerkiksi +15 astetta ja ulkona on -10 astetta. Silloin lämpötilaero on 25 astetta. Lämpötilaeron merkintänä on ∆T.


3. Otetaan huomioon tilan lämpöeristys:

Tilan eristys määrittelee niin kutsutun K-arvon. Alla olevasta listasta voit valita lähinnä tilan eristystasoa olevan arvon.

K = 1: Erittäin hyvin eristetty, vähintään 10 cm eristys katossa ja seinissä.
K = 2: Eristetty, katosta ja seinistä löytyy eriste.
K = 3: Huonosti eristetty, muuratut seinät, katolla ei eristystä.
K = 4: Ei eristystä, katto ja seinät puusta.

Lämmittimen tehontarve = Tilavuus V x Lämpötilaero ∆T x K-arvo = kcal/h
(1 kW = 1 kcal/h / 860)


Muista huomioida!

Dieselkäyttöisen Hipers-infrapunalämmitin on erittäin hiljainen, sillä sen äänitaso ainoastaan 32 dB. Lämmittimet ovat turvallisia käyttää eivätkä ne aiheuta päästöjä lämmitettävään tilaan.Dieselkäyttöisen Hipers-infrapunalämmitin on erittäin hiljainen, sillä sen äänitaso ainoastaan 32 dB. Lämmittimet ovat turvallisia käyttää eivätkä ne aiheuta päästöjä lämmitettävään tilaan.

Lämmittimien turvallisen käytön kannalta on tärkeä muistaa muutama asia. Ensinnäkin käytä aina talvilaadun dieselöljyjä. Vaihda lämmitinkauden alussa uusi polttoneste kesän aikana vanhentuneen tilalle. Tarkasta, ettei polttoaineessa ole vieraita aineita, kuten vettä tai likaa. Moottoridiesel palaa puhtaammin kuin polttoöljy.

Suodattimet kannattaa vaihtaa lämmityskauden alussa. Katso mallikohtaiset ohjeet käyttöohjeesta. Muista varmistaa, että lämmitin on oikean kokoinen kyseiseen tilaan. Varmista myös korvausilman riittävyys. Korkea ilmankosteus saattaa aiheuttaa toimintahäiriöitä palamisessa.

Tärkein! Lue aina huolellisesti lämmittimen käyttöohjeet.

 
Julkaistu
1.11.2021