• Etusivu
  • LVI

Pidä rakennustyömaa lämpimänä – näin valitset oikean lämmittimen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö IKH
Päivitetty 02.11.2021
202111_73388.jpg

Lämmitin on ehdoton apuväline rakennustyömaalla kylmillä ilmoilla. Se pitää rakentajan lämpimänä, mutta on myös todella tärkeä rakennusmateriaalien kannalta, sillä esimerkiksi valujen kuivuminen nopeutuu. Lämmitin soveltuu myös erinomaisesti teollisuushalleihin, autotalleihin, korjaamoihin ja konesuojiin.

Lämmittimien valikoima on suuri ja valinta voi olla vaikeaa. Olemmekin koonneet IKH:n kanssa muutaman vinkin, miten valitset sinulle sopivan.

IKH:n valikoimasta löydät niin infrapuna-, kaasu- kuin hallilämmittimetkin. Infrapunalämmittimet ovat oiva apu isoihin talleihin, halleihin ja korjaamoille, koska niiden lämpö auttaa tehokkaasti sulattamaan huollettaviin koneisiin jääneen lumen. Rakennustyömailla infrapunalämmitin auttaa erityisesti betonin sekä lakattujen tai maalattujen pintojen kuivumisessa. Niitä voidaan käyttää myös esimerkiksi terasseilla, kesäkeittiöissä, teltoissa ja puutarhoissa.

Infrapunalämmitin on tehokas ja nopea lämmönlähde, koska se ei tarvitse esilämmitysvaihetta. Käytössä lämpöä ei mene hukkaan ilmaan, vaan liki 90 % energiasta muuttuu lämmöksi. Lämmittimen käyttö on edullista, koska lämpö siirtyy säteilemällä/hehkumalla ympäröivään tilaan, jolloin tilassa olevat materiaalit ja esineet lämpiävät ja heijastavat lämpöenergiaa takaisin.

Kaasulämmitintä voidaan käyttää niin rakennus-, tuotanto- ja korjaamotilojen lämmitykseen sekä maataloudessa muun muassa karjarakennuksissa, kasvihuoneissa ja varastoissa.

Hallilämmitin on hyvä valinta erityisesti suurempiin tiloihin, kuten rakennustyömaille, varastoihin sekä messutapahtumiin. Se tunnetaan myös nimillä rakennuslämmitin, diesellämmitin tai polttoöljylämmitin. Hallilämmittimien polttoaineena on useimmiten diesel, ja ne ovat helposti siirrettävissä.

Katso IKH:n laaja lämmitinvalikoima >>>

Näin valitset oikean kokoisen lämmittimen

Saat parhaimmat tehot irti lämmittimestä, kun se on oikean kokoinen käytettävään tilaan. Apuna voit käyttää laskukaavaa, jolla pääset laskemaan lämmittimen tehontarpeen.

Info

Info

1. Mittaa ja laske huoneen tilavuus:
Tilavuus V = pituus x leveys x korkeus = m3

2. Määritä sisä- ja ulkolämpötilan välinen ero:
Jos haluttu sisälämpötila on esimerkiksi +15 astetta ja ulkona on -10 astetta. Silloin lämpötilaero on 25 astetta. Lämpötilaeron merkintänä on ∆T.


3. Otetaan huomioon tilan lämpöeristys:

Tilan eristys määrittelee niin kutsutun K-arvon. Alla olevasta listasta voit valita lähinnä tilan eristystasoa olevan arvon.

K = 1: Erittäin hyvin eristetty, vähintään 10 cm eristys katossa ja seinissä.
K = 2: Eristetty, katosta ja seinistä löytyy eriste.
K = 3: Huonosti eristetty, muuratut seinät, katolla ei eristystä.
K = 4: Ei eristystä, katto ja seinät puusta.

Lämmittimen tehontarve = Tilavuus V x Lämpötilaero ∆T x K-arvo = kcal/h
(1 kW = 1 kcal/h / 860)

Muista huomioida!

Lämmittimien turvallisen käytön kannalta on tärkeä muistaa muutama asia. Ensinnäkin käytä aina talvilaadun dieselöljyjä. Vaihda lämmitinkauden alussa uusi polttoneste kesän aikana vanhentuneen tilalle. Tarkasta, ettei polttoaineessa ole vieraita aineita, kuten vettä tai likaa. Moottoridiesel palaa puhtaammin kuin polttoöljy.

Suodattimet kannattaa vaihtaa lämmityskauden alussa. Katso mallikohtaiset ohjeet käyttöohjeesta. Muista varmistaa, että lämmitin on oikean kokoinen kyseiseen tilaan. Varmista myös korvausilman riittävyys. Korkea ilmankosteus saattaa aiheuttaa toimintahäiriöitä palamisessa.

Tärkein! Lue aina huolellisesti lämmittimen käyttöohjeet.

IKH
LVI
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20214_65417.jpg
Rakennusteline ei ole vain uudisrakentajan apuri - 5 vinkkiä telineiden käyttöön
Rakennusteline voidaan helposti mieltää vain uudisrakentajan apuvälineeksi isoissa tai pienissä kohteissa. Esimerkiksi piharakennuksen katon kasaus onnistuu helpommin telineiltä tai sisäkaton kipsilevyjen asennus, mutta rakennustelineillä voi tehdä paljon muutakin. Olemme koonneet 5 vinkkiä telineiden käyttöön.
202010_67217.jpg
Huomiovaatteissa näyt työssä ja vapaa-ajalla
Hi-vis työvaatteet on suunniteltu parantamaan käyttäjänsä näkyvyyttä päivänvalossa ja ulkoisen valolähteen valaisemana pimeällä. Varsinkin liikenteessä ja rakennustyömailla käyttäjän on oltava hyvin havaittavissa, joka suunnasta katsottuna. Huomiovaatteen tärkein tehtävä onkin onnettomuusriskien vähentäminen. Ammattikäyttöön tarkoitetun työvaatteen tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluu kuitenkin myös kestävyys ja käyttömukavuus. Kovassa työssä vaatteita kuluu, mutta jotta työvaatteissa jaksaa koko päivän tehdä tehokkaasti töitä, on käyttömukavuuden oltava kohdillaan!
202011_67457.jpg
Oikeanlaiset suojaimet takaavat turvallisen työskentelyn
Asianmukaiset suojaimet ovat pakollisia rakennustyömaalla, mutta tärkeitä myös kotona tehtävissä remonteissa ja huoltotöissä. Suojaimet suojaavat työntekijää ja takaavat turvallisen työskentelyn. Tärkeää on käyttää tyyppihyväksyttyjä ja standardit täyttäviä suojaimia. IKH:n valikoimasta löydät oikeanlaiset suojaimet jokaiseen työtehtävään.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton