Lämpö- ja ilmanvaihtoremontilla energiansäästöä

Rakennusalalla työskentelevän Mika Airakselan omakotitalo Espoossa kulutti energiaa lämmitykseen enemmän kuin mitä oli tarpeen. Vanha poistoilmalämpöpumppu oli tullut käyttöikänsä puolesta tiensä päähän ja lisäksi se oli alimitoitettu 176 neliöiseen taloon. Kone toimi pakkasjaksoilla koko ajan ja kulutti sähköä lisätehoksi. Energiankulutuksen pienentämiseksi oli aika miettiä järjestelmän uusimista.

Vallox_Referenssi_Airaksela


Vanhan poistoilmalämpöpumpun tilalle Airaksela valitsi Viessmannin ilma-vesilämpöpumpun ja Valloxin 110 MV -ilmanvaihtokoneen. Uuden yhdistelmän avulla talo lämpenee ja sen ilmanvaihto toimii kustannustehokkaasti.
 

Päätös valita Vallox oli helppo

Airakselan päätös valita ilmanvaihtokoneeksi Vallox ei syntynyt sattumalta. Rakennusliike Arkta Reposen toimitusjohtajana työskentelevä Airaksela tuntee työnsä kautta talotekniikan tarjonnan ja vaihtoehdot. Energiankulutuksen ja muiden ominaisuuksien puolesta hän pitää Valloxin ilmanvaihtotuotteita markkinoiden parhaimpina.

Airaksela arvostaa Valloxin koneiden energiatehokkuutta, ohjausta ja sisäänrakennettua automatiikkaa. Toimiva ilmanvaihto parantaa asumismukavuutta.

- Asumisessa ehkä tärkein asia on sisäilma ja sitä ei mielestäni saavuteta millään muulla kuin hallitulla, koneellisella ilmanvaihdolla. Tuloilman suodatus on tosi tärkeää, ja Valloxin ilmanvaihtokoneiden suodattimet toimivat hienosti. Niistä ei pääse sisäilmaan keväiset siitepölyt.
 

Energiansäästö syntyy, kun kulutus tippuu

Ennen remonttia Airakselan omakotitalo kulutti energiaa taloussähköineen oli noin 24 000 - 25 000 kWh. Uuden järjestelmän energiatehokkuus syntyy sekä ilmanvaihdon hyvän vuosihyötysuhteen että ilma-vesi-lämpöpumpun COP-arvon (Coefficient Of Performance) yhteissummana. COP-arvo kertoo, kuinka tehokkaasti kulutettu sähköenergia saadaan muutettua lämpöenergiaksi.

Ilmanvaihdon vuosihyötysuhde puolestaan kertoo, kuinka paljon keskimäärin läpi vuoden lämmöntalteenotto pystyy hyödyntämään poistoilman lämpöä tuloilman lämmittämiseen. Airaksela arvioi, että energiaremontin myötä kulutus tippuu puoleen.

- Halusin järkevimmän ja kustannustehokkaimman ratkaisun, ja koska työn puolesta olen tutkinut näitä energia-asioita paljon, niin tämä on paras vaihtoehto. Hyvän hyötysuhteen ansiosta laitteet pystyvät tekemään kaiken tarvitsemamme lämmön ja veden.

Katso video espoolaisen omakotitalon lämmitysjärjestelmän ja ilmanvaihdon remontista.
 

 
Päivitetty
26.10.2021