• Etusivu
  • Sisustus

Sälekaihtimet puhtaaksi eri menetelmin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö TTS-Kehitys Oy
Päivitetty 03.10.2022
202110_73107.jpg

Kaihtimia on eri asennusvaihtoehdoilla ja ne luonnollisesti myös likaantuvat eri lailla. Ja jos kaihtimia on erilaisia, on myös erilaisia tapoja saada ne puhtaaksi. TTS Työtehoseura kokeili, miten alumiiniset ja puiset sälekaihtimet saa puhdistettua. Älä päästä pölyä pinttymään kaihtimiisi.

Valitse puhdistusmenetelmä likaisuuden mukaan

Sälekaihdinten puhdistus kannattaa ajoittaa perusteellisemman siivouksen tai ikkunanpesun yhteyteen. Puhdistusmenetelmiä on monia ja toteutukseen vaikuttaa myös kaihdinmateriaali, joka on tavallisesti puuta tai metallia. Mikäli valmistaja on antanut puhdistukseen erityisohjeita, niitä on noudatettava.

Ikkunan päälle asennettujen kaihtimien osalta hyvä lopputulos saavutetaan, kun kaihtimet irrotetaan ja puhdistetaan ulkona tai pesutiloissa, materiaalin ja mahdollisuuksien mukaan. Urakka on työläs, mutta lopputulos on palkitseva. Kevyemminkin konstein hommasta selviää, mikäli kaihtimia ei päästä pinttymään kovin likaisiksi.

Info

Info

TTS kokeili seuraavia puhdistusmenetelmiä:

  • sälekaihtimien imurointi pölynimurilla, pölysuutinta käyttäen
  • sälekaihtimien harjaus Sini-sälekaihdinpuhdistimella
  • sälekaihtimien puhdistus Iisi -sälekaihtimen puhdistimella
  • sälekaihtimien puhdistus lampaanvillaisella Sini-pölyhuiskalla
  • sälekaihtimien puhdistus Sini-mikrokuituliinalla

Imurointi

Kaihdinten imurointi pölynimurin pölysuutinta käyttäen on kohtuullisen nopea menetelmä. Kaihtimet suljetaan ja säleet imuroidaan imurin pienimmällä imuteholla rauhallisin, säleiden suuntaisin vedoin. Yhdellä vedolla puhdistuu 1–2 sälettä. Säleet imuroidaan molemmin puolin, eli kaihtimet käännetään välillä. Pinttynyt lika ja tahrat eivät imuroiden irtoa, mutta kevyt pöly lähtee.

202110_73108.jpg

Sälekaihdinten pesin

Sini-sälekaihdinpuhdistin sopii irtopölyn poistoon sälekaihtimista ja valmistajan mukaan sillä voi puhdistaa myös pieniä likatahroja ja ikkunanpieliä. Pesimen harjakset asettuvat sälekaihtimien väliin, joten säleet puhdistuvat niitä vaakasuorassa harjatessa molemmin puolin.

Puhdistinta käytetään kuivana ja sillä voidaan puhdistaa jopa 4–5 sälettä kerrallaan, kun harjakset asettelee huolellisesti säleiden väliin. Vaihtoehtoisesti säleet voidaan kääntää alaspäin, jolloin puhdistaminen on vielä nopeampaa. Harjan voi pestä vedellä ja miedolla pesuaineella.

Mikrokuituinen puhdistin

Iisi- sälekaihdinpuhdistin sopii sekä pölyn poistoon että tahrojen puhdistamiseen. Mikrokuituisella pesinosalla voi puhdistaa kerrallaan kaksi sälettä molemmin puolin, säleiden suuntaisesti pesintä vetäen.

Kevyesti likaantuneet, pölyiset kaihtimet puhdistetaan kuivalla pesimellä, joka varautuu staattisesti ja kerää pölyn itseensä. Pesin kostutetaan, jos kaihtimissa oleva lika ei lähde kuivalla pesimellä. Mikrokuitupesimen voi pestä pyykinpesukoneessa 40 asteessa. Pesussa ei saa käyttää huuhteluainetta.

Lampaanvillainen puhdistin

Lampaanvillainen Sini -pölyhuiska sopii kevyesti pölyyntyneiden sälekaihtimien puhdistamiseen. Kaihtimet suljetaan ja pölyhuiskaa liu’utetaan kaihdinpinnalla pyörittävin liikkein ylhäältä alaspäin. Kaihtimet puhdistetaan molemmin puolin.

Huiskaa käytetään kuivana ja se puhdistetaan käytön jälkeen imuroimalla tai ravistelemalla ulkona.

Mikrokuituliina

Mikrokuituliinalla puhdistuvat sekä pöly että tahrat. Sälekaihtimet voidaan pyyhkiä niiden ollessa kiinni tai auki. Säleiden molemmat puolet saadaan puhdistettua samanaikaisesti, kun kaihtimet ovat auki. Menetelmällä saavutetaan hyvä tulos, mutta yksitellen tapahtuva säleiden puhdistus vie aikaa.

Suljetut, alas lasketut kaihtimet puhdistetaan ylhäältä alas pyyhkien, joka sujuu nopeasti, mutta puhdistustulos ei ole edellisen veroinen. Kuivana mikrokuituliina varautuu sähköisesti ja sitoo pölyä. Nihkeäksi kostutettuna liina puhdistaa myös muuta likaa ja rasvaa, jopa ilman pesuaineita.

Info

Info

TTS kouluttaa eri alojen ammattilaisia. TTS on yleishyödyllinen yhdistys, joka tarjoaa valtakunnallisesti koulutus- ja kehittämispalveluja. TTS Työtehoseura on yksi maamme suurimmista ja vanhimmista yksityisistä ammatillisen koulutuksen järjestäjistä, joka kouluttaa vuosittain noin 7 000 opiskelijaa eri alojen ammattilaisiksi ja osaajiksi.

Tutustu TTS:n koulutustarjontaan.

TTS-Kehitys Oy
Sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Työntekijät työmaalla
Työtehoseura kouluttaa rakentamaan
TTS (Työtehoseura) tarjoaa monipuolista koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin. Monipuolisesta koulutustarjonnasta myös yksittäiset henkilöt löytävät ammatillista koulutustarjontaa. TTS:llä on rakentamiseen ja siihen läheisesti liittyvään sisustamiseen sekä puutarhan rakentamiseen ja hoitoon liittyvää koulutustarjontaa. Lisäksi TTS tutkii, testaa, kehittää ja suunnittelee asumiseen ja toimivaan arkeen liittyviä ratkaisuja.Lisää koulutuksesta ja tutkimustoiminnasta
20107_22620.jpg
Viilennä vihreällä, pidä pörssi plussalla
Helteisen sään nostaessa asuntojen sisälämpötiloja nousee myös sähkönkulutus. Huoneisiin tuodaan tuulettimia ja jäähdyttäviä ilmastointilaitteita. Ilman lisälaitteittakin sähkönkulutus nousee; kylmälaitteet joutuvat tekemään rankasti töitä pitääkseen ruuat viileinä ja pakasteet jäässä.Kuumalla säällä kylmälaitteen sähkönkulutus voi nousta huomattavasti. Kun käyttöympäristön lämpötila nousee 25 asteesta 32 asteeseen, kasvaa kylmälaitteen sähkönkulutus 25 - 40 prosenttia. Helteellä myös laitteiden käyttöhäiriöt lisääntyvät, kun lämpötilaero laitteen sisällä verrattuna ympäristön lämpötilaan on normaalia suurempi.
Seinän tasoitus
Koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin
TTS on vuonna 1924 perustettu valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio. TTS:n toiminta-ajatuksena on parantaa asiakkaiden osaamista, tuottavuutta ja hyvinvointia.TTS:n monipuolinen koulutustarjonta palvelee sekä yksittäisten henkilöiden ammatillista kouluttautumista että yritysten kanssa räätälöityä henkilöstökoulutusta. TTS kouluttaa noin 200 henkilön voimin vuosittain yli 7000 henkilöä yhä paremmiksi ammattilaisiksi vaativiin tehtäviin asiakasyrityksissämme.Lisää TTS koulutuksesta..
20225_78463.jpg
"Sininen on uusi musta" - nämä trendit näkyvät nyt kylpyhuoneissa
Tutustu stylisti Katrine Rougin analyysiin vuoden 2022 suurimmista kylpyhuonetrendeistä ja poimi inspiroivat ideat oman kylpyhuoneesi suunnitteluun.
20181_51255.jpg
Milloin on paras aika hankkia terassilasit?
Lasitettu terassi tuo kotiin kaivattua lisätilaa. Keväisin terassilla on ihana viettää aikaa ystävien ja perheen kesken, kun taas talvisin sen voi sisustaa lämpöiseksi pesäksi. Talvella terassi taipuu myös säilytystilaksi, jossa kalusteet tai vaikkapa polkupyörä säilyvät moitteettomina läpi kylmän kauden. Mutta milloin terassilasit kannattaa hankkia? Entä miten terassilasien talviasennus eroaa kesästä?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Kosteuseristys keittiökaapiston taakse?
Kysymys:Tarvitseeko nykyään mitään kosteuseristystä keittiökaapiston taakse? Välitilaan ei ilmeisesti tarvitse laittaa. Entä tarvitseeko työtason alapuolelle tai muualle? Riittääkö pelkkä kaukalo tiskikoneen alle?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton