Led-valaistusremontin toteutus ja hinta - näin teet kaarevat muodot kattoon

Led-nauhoissa on pitkään ollut tarjolla ainoastaan malleja, joita voi taivuttaa pyöreään muotoon vain kaarevaa muotoa pitkin, ei sivuttain. LedStoren uudella NEON led-nauhalla saadaan tehtyä monenlaisia muotoja myös suoralle pinnalle, kuten kattoon ja seinään. Tässä artikkelissa käydään läpi opit ja vinkit led NEON -nauhan asennuksesta ja muotojen tekemisestä kattoon.

IMG_8379 kopio 2

Led NEON -nauhalla saadaan luotua sisustuksellisia muotoja niin sisään kuin ulos. Nauha on itsessään pitävän kumi-silikonikaapelin sisällä, josta valo avautuu yhteen suuntaan tasaisena valonauhana. Nauha on vedenkestävä, eikä vaadi alumiiniprofiilia asennukseen. NEON-nauha kiinnitetään joko kohteeseen ruuvattavilla metallisilla U-kiinnikkeillä, tai upottamalla nauhaa varten työstettyyn uraan.

Valaistusremontin tarve ja kokonaisuuden hinta

LedStorella haluttiin lisätä sisustuksellista ilmettä käytävälle, joka on 4 metrin pituinen ja 170 cm leveä. Tilassa oli jo ennestään minimalistiset yhden värilämpötilan RINKELI-valaisimet, joten värilämpötilasäädettävä (CCT) led NEON nauhasta päätettiin sommitella leikittelevä, värilämpötilasäädettävä muoto kattoon. Valaistuksesta saatiin näin kaksitasoinen. Led-nauhaa voi käyttää erikseen ja riippuvia kattovalaisimia erikseen.

Remonttia varten levytettiin katto uudelleen lisäämällä kipsilevy lautapaneloidun katon pintaan. Led NEON nauhalle sommiteltiin kattoon kaareileva kuvio, johon käytettiin 8 metriä nauhaa. Led NEON nauhaa (24 VDC) voi katkaista 5 cm välein, ja nauhan metrihinta on 39 e/m. Kahdeksan metrin hinta on näin ollen 312 euroa.

Kuva 1. Remontissa käytettiin led NEON -nauhaa, joka on pitävän kumi-silikonikaapelin sisällä. Nauhaa voidaan taivuttaa haluttuun muotoon ja leikata 5 cm välein haluttuun pituuteen. Nauhan käyttämiseen tarvitaan 24 VDC muuntaja, sekä ohjain, jolla nauhaa voidaan himmentää ja valkoisen valon värilämpötilaa säätää. Nauhan ja muuntajan välillä asennus kolminapaisella kaapelilla, jotta värilämpötilasäätö onnistuu. Liitokset tehdään kolvaamalla nauhan kuparipisteisiin. Työn voi tilata LedStoren LedPajalta.Kuva 1. Remontissa käytettiin led NEON -nauhaa, joka on pitävän kumi-silikonikaapelin sisällä. Nauhaa voidaan taivuttaa haluttuun muotoon ja leikata 5 cm välein haluttuun pituuteen. Nauhan käyttämiseen tarvitaan 24 VDC muuntaja, sekä ohjain, jolla nauhaa voidaan himmentää ja valkoisen valon värilämpötilaa säätää. Nauhan ja muuntajan välillä asennus kolminapaisella kaapelilla, jotta värilämpötilasäätö onnistuu. Liitokset tehdään kolvaamalla nauhan kuparipisteisiin. Työn voi tilata LedStoren LedPajalta.

Led-nauhalle haluttiin langaton ohjaus, joka voitaisiin haluttaessa yhdistää älyohjaukseen. Tämän vuoksi valittiin sopivan kokoinen ZigBee-muuntaja. Muuntajan kokoluokista (30W, 50W, 100W ja 200W) valikoitui suurin, sillä led-nauhan metrillä tarvitsema teho on 14,4 W, ja 8 metrillä 115W. 200 wattisella Zigbee-muuntajalla nauhalle jää reilusti kuormitusvaraa. Suosittelemme jättämään noin 15 % kuormitusvaran, eli valitsemaan vähintään 15 % suuremman muuntajan kuin led-nauhan kokonaisottoteho vaatisi. ZigBee-muuntajat käyvät 24 VDC jännitteelle, kuten led NEON nauhakin. Muuntajan hinta on 209 euroa.

Käyttökytkimeksi valittiin langaton painikehimmennin, jolla voi säätää myös värilämpötilaa. Painikkeessa on 3V paristo, joka riittää vuosiksi, ja on luonnollisesti vaihdettavissa. Painike voidaan pariliittää suoraan Zigbee-muuntajaan, jolloin siltaa / hubia ei tarvita. Painike ja muuntaja voidaan yhdistää myös ZigBee käyttöliittymään kuten Philips HUE tai Samsung Smart Things. Painikkeen hinta on 79 euroa.

Valaistuksen hinnaksi tuli 600 euroa. Valaistuksen lisäksi remonttiin kului kipsilevyä, maalia ja reilusti pakkelia.

Remontin vaiheet ja työstämisen haasteellisuus

Remontoitava katto oli lautapaneloitu, joten aluksi siihen lisättiin kipsilevy, jossa led NEON -nauhalla tehty muoto näkyisi. Seinät olivat valkoiset, joten kipsilevy oli helppo saada samaan sävyyn. Muoto hahmoteltiin ensin lyijykynällä kattoon, ja vahvistettiin haluttuun muotoon, jota pitkin alettiin leikata uraa. Jyrsimeen asetettiin uraa varten 10mm uraterä ja 15mm syvyys. Tämän jälkeen alkoi haastava osuus. Käsivaralta jyrsiminen kattoon osoittautui yllättävän hankalaksi. Jos muodon olisi voinut ajaa pöydällä, niin työ olisi ollut ehkä hieman helpompaa.

Kuva 2. Remontti alkoi kipsilevyn kiinnittämisellä ja kaarevan muodon hahmottelulla kattoon.Kuva 2. Remontti alkoi kipsilevyn kiinnittämisellä ja kaarevan muodon hahmottelulla kattoon.
Kuva 3. Sopivan uran löytyminen vaati neuvotteluja.Kuva 3. Sopivan uran löytyminen vaati neuvotteluja.
Kuva 4. Ensimmäinen jyrsintäkierros. Käsivaralta jyrsiminen oli haasteellista.Kuva 4. Ensimmäinen jyrsintäkierros. Käsivaralta jyrsiminen oli haasteellista.

Kun muoto oli valmis, niin se oli paikoin leveämpi kuin oli tarkoitus, ja monesta kohtaa jyrsin oli osunut laudoituksen nauloihin, jotka heilauttivat jyrsintä ikävästi. Tuumaustauon, eli parin päivän jälkeen päätettiin kokeilla tehdä ura uusiksi. Vuorossa työvaihe: reilusti pakkelia peliin ja jyrsitty ura umpeen.

Kuva 5. Muodosta tuli sen verran epätasainen, että päädyttiin pakkeloimaan ensimmäinen ura umpeen.Kuva 5. Muodosta tuli sen verran epätasainen, että päädyttiin pakkeloimaan ensimmäinen ura umpeen.

Toisella jyrsintäkierroksella avuksi otettiin tukinaru, joka ruuvattiin pyöreän muodon keskipisteeseen. Tukinaruna käytettiin rautalankaa, joka antoi hieman tukevuutta kaaren jyrsintään. Suorilla osuuksilla käytettiin tukirimaa, joka ruuvattiin kattoon ja jota vasten jyrsimällä saatiin suora ura. Sotkua ei tullut käytännössä lainkaan hyvän jyrsimen ja imurin yhteispelillä.

Kuva 6. Uudella jyrsintäkierroksella käytettiin apuna kaaren keskikohtaan kiinnitettyä sädenarua ja suorilla osilla tukirimaa.Kuva 6. Uudella jyrsintäkierroksella käytettiin apuna kaaren keskikohtaan kiinnitettyä sädenarua ja suorilla osilla tukirimaa.

Kun urasta saatiin riittävän tasainen, niin katto maalattiin. 10 mm ura oli juuri sopiva led NEON nauhalle, joka istahti mukavasti paikoilleen, ilman liimaa tai muuta kiinnikettä. Nauhan liitosjohto muuntajalle työnnettiin katon sisään, jossa muuntajalla oli valmis paikka, sillä viereisessä huoneessa oli myös led-nauhaa. Muuntajat käyttävät samaa huoltoluukkua.

Kuva 7. Led NEON nauha oli helppo asentaa tukevasti 10 mm uraan.Kuva 7. Led NEON nauha oli helppo asentaa tukevasti 10 mm uraan.
Kuva 8. Led NEON nauhan kiinnitykseen ei tarvita liimaa eikä muuta kiinnitystä.Kuva 8. Led NEON nauhan kiinnitykseen ei tarvita liimaa eikä muuta kiinnitystä.

Mitä voidaan oppia NEON nauhan asentamisesta?

Led NEON -nauha on oivallinen erilaisten muotojen tekemiseen, mutta kattoon jyrsittävien muotojen tekeminen on haastavaa. Kaarevien muotojen tekemiseen suosittelemme tekemään kaarevan muotin esimerkiksi vanerista, jota seuraamalla jyrsiminen tuottaa varmasti tasaisen muodon. Kaarevassa muodossa tukinaru tai rautalanka on myös melko toimiva keino. Haasteeksi tosin tulee langan kireänä pitäminen, ja langan kiinnittäminen jyrsimeen niin, että jyrsiessä etäisyys säilyy koko ajan oikeana ja kaari tasaisena. Eli toivottavasti opit näistä yllä mainituista virheistä. 

LedStoressa on suunnitteilla teettää asiakkaille eri kokoisia kaarimuotteja / sapluunoita, joilla NEON -nauhan urat olisi helpompi ajaa. Jos sinulla on suunnitteilla NEON nauhan käyttö muotovalaisussa, ole yhteydessä LedPajaan.

Kuva 9. Valmis NEON nauha-asennus. Lopputuloksesta tuli onnistunut. Esimerkkinä nauhan kylmä ja lämmin värilämpötila. Ohjaimella värilämpötilaa ja nauhan kirkkautta säädetään liukuvasti.Kuva 9. Valmis NEON nauha-asennus. Lopputuloksesta tuli onnistunut. Esimerkkinä nauhan kylmä ja lämmin värilämpötila. Ohjaimella värilämpötilaa ja nauhan kirkkautta säädetään liukuvasti.

Tule tutustumaan led-valaistukseen myymälään

Led NEON nauha on esillä LedStorella, kuten muutkin led-valaisimet. Myymälässä on ideoita ja toteutuksia moniin eri tiloihin kuten olohuoneen, keittiön, kylpyhuoneen ja saunan valaisuun. Myymälä sijaitsee Vantaan Koivuhaassa osoitteessa Mesikukantie 16, 01300 Vantaa. 

LedStore on avoinna ma, pe klo 8.30‒15.30, ti-to klo 8.30‒17.00, sekä lauantaisin klo 10.00‒14.00. Myymälässä pääset tutustumaan kaikkiin tuotteisiin asennettuna. Samassa tilassa myös LedPaja, jossa tehdään päivittäin mittojen mukaan led-nauhatoteutuksia. Sähköposti on myynti@ledstore.fi ja myymälän puh. 045 251 4510 vastataan aina aukioloaikoina. Tutustu verkossa ledstore.fi


Jäikö jokin askarruttamaan? Haluatko, että asiantuntija on sinuun yhteydessä?


 
Julkaistu
16.10.2021