• Etusivu
  • Sisustus

Viikon sisustusidea: Säväytä sängynpäädyllä

Kun sängynpääty ajatellaan uudelleen

Sari Nieminen
Julkaistu 12.10.2021Päivitetty 02.11.2023
202110_73024.jpg

Tee sängynpäädystä koko seinän levyinen ja näyttävä säilytysjärjestelmä.

Sängynpäätyä ei aina pidetä edes tarpeellisena makuuhuoneen kalusteena, mutta silläkin on yllättäviä sisustuksellisia ja käytännöllisiä tarkoituksia. Sängynpäädyllä pystyt muuttamaan sisustustasi yllättävän monella tavalla. Tässä muutamia vinkkejä.

Sängynpäätyjä alettiin muinoin käyttää suojana viimalta. Korkea-arvoiset ovat käyttäneet sängynpäätyjä myös statussymboleina ja varakkuuden merkkeinä. Nykyään sängynpäätyä käytetään luomaan tunnelmaa ja trendikkyyttä huoneeseen.

Kierrätetyt sängynpäädyt

Antiikkinen ovi, vanhat heinäseipäät tai ladon seinä toimivat uudelleen kierrätettynä mainiosti rustiikin tunnelman luojina sängynpäädyssä. Myös vanhat ikkunat ja peilit toimivat – yhdistele molempia samaan sängynpäätyyn. Ota käyttöösi kodin remontista jäänyt OSB- tai liimapuulevy. Pinnat voit käsitellä joko värittömällä tai sävytetyllä lakalla.

202110_73028.jpg
202110_73026.jpg

Uusia ja yllättäviä materiaaleja

Älä rajoita ajatusta sängynpäädystä vain puuhun ja kankaaseen, vaan hae uusia tuulia ja tunnelmaa. Ota rohkeasti erilaiset materiaalit haltuun. Jos et satu olemaan allerginen, käytä kuivattua heinää ja kuivakukkia. Puno itse luonnonmateriaaleista näyttävä sängynpääty boho-tyyliin.

202110_73029.jpg

Sängynpääty suojaa seinää

Samalla kun suojaat tapettisi naarmuilta, rajaat myös kauniisti sängyn paikan. Jos tapettisi on yksivärinen saat lisättyä takaseinään mielenkiintoa sängynpäädyn avulla. Päädyn voi aina maalata tai päällystää helpostikin uudelleen.

202110_73034.jpg

Säilytä sängynpäädyssä

202110_73030.jpg

Jos tila makuuhuoneessa on riittävä, laita sängynpäädyksi vanha tai uusi hyllykkö. Hyllykkö saa olla reilun kokoinen, sillä siitä menee osa hukkaan sängyn taakse. Kokeile kahta samanlaista lipastoa vierekkäin. Lipaston tai hyllykön päällä on paljon tilaa esimerkiksi rakkaille valokuville tai pöytälampulle.

Kiinnitä hyllyt tai yöpöytä sängynpäätyyn

Kiinnitä hylly sängyn yläpuolelle ja kiinnitä hyllyn alareunaan esimerkiksi puutarhatuolin päälliset roikkumaan. Näin saat mukavan pehmeän nojan sänkyysi lukemiseen tai tv:n katseluun.

Koolla on väliä

Tilaan kannattaa valita oikean kokoinen ja tilaan sopiva sängynpääty. Jos haluat luoda luksusta ja näyttävyyttä, anna sängynpäädyn jatkua kuninkaallisesti kattoon asti. Valitse suuria kuvioita tai tee valoilla upeita ratkaisuja. Anna sängynpäädyn loistaa ja valitse ympärille neutraaleja värejä.

Korkea sängynpääty toimii myös pienessä huoneessa. Hyvä nyrkkisääntö matalissa huonetiloissa on laittaa sänkyä kaksi kertaa korkeampi sängynpääty. Korkeassa huoneessa voi sängynpääty ylettyä kattoon asti.

202110_73031.jpg

Valaise sängynpääty

Käytä erilaisia valaistuksia ja lamppuja sängynpäädyn korostamiseen ja tunnelmavalaistukseksi. Valaisinten ei tarvitse välttämättä olla yksittäisiä pöytä- tai seinävalaisimia. Kokeile jouluvaloja tai teollista roikkavalaisinta.

202110_73032.jpg

Maalaa tai tapetoi

202110_73033.jpg

Sängynpäädyn voit myös maalata tai tapetoida sänkysi taakse. Maalatun tai tapetoidun kohdan käsittelet helposti uudelleen ja vaihdat nopeasti, kun värimaailma makuuhuoneessa vaihtuu.
Vinkki! Toimii loistavasti lastenhuoneissa.

Artikkelin kuvat: Shutterstock.

Info

Info

Lue sisustusvinkkejä

Kurkista kaikki viimeaikaiset sisustusideamme ja -juttumme. Mukana on mm. sisustussuunnittelija Eeva Hauta-Heikkilän ohjeita, miten kalustaa hankalan mallinen olohuone tai miten tuunata keittiö pienellä rahalla.

Sisustus
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
20123_29933.jpg
Nyt lähtee! Humoristisen hauska Huussi-kirja vain 10 €/kpl!
Ulkohuussi on ihmisen oloinen. Se on harvoja rakennuksia, jotka ihminen pystyy käsittämään yhdellä istumalla. Akropolis tuntuu tutulta rakennukselta, mutta huussi on tutumpi. Vaikka huussi on pieni, sieltä näkee kauas. Lapsuuden huussipolku tuntuu paljaissa jalkapohjissa. Pimeiden pakkasaamujen huurteiset täysistunnot muistaa. Puut puhuvat yhä kesämökin pikkulassa istujalle. Huussi tulee taas.
201911_61071.jpg
Ilmanvaihto osaksi remonttisuunnitelmaa
Asunnon perusparannusten yhteydessä valitettavan monelta unohtuu ilmanvaihto. Sen sivuuttaminen johtaa kuitenkin ennen pitkää sisäilmaongelmiin. Ilmanvaihdon sudenkuopat olisikin yksinkertaista välttää huomioimalla ilmanvaihto jo ennen remontin toteuttamista.
BMI Ormax asennus
Betonitiilikaton asennusohje: Ruoteiden mitoitus ja asentaminen
Ruoteiden etäisyydetYlimmän ruoteen yläreunan etäisyys harjalaudasta on 25-40 mm katon kaltevuudesta riippuen ja se saa olla enintään kattotiilien yläreunan korokkeen vaatiman tilan suuruinen. Etäisyyden alaräystään ulkoreunasta toisen ruoteen yläreunaan tulee olla 350 mm (Huom! räystäslaudan vaatima tila kuvassa).

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton