Talvi tekee tuloaan – onko kattosi valmis?

Ilmastonmuutos herättää paljon keskustelua − ja aivan syystä. Erilaiset sääolosuhteet ovat tulleet voimakkaammiksi myös meillä Pohjolassa. Talven säätilojen muutokset ovat nykyisin varsin äkkipikaisia. Lämpötilat vaihtelevat nopeasti ja lunta saattaa sataa kerralla eteläisessä Suomessakin jopa 50-60 senttimetriä. Tämä asettaa haasteen myös asumisturvallisuuden kannalta, joka kannattaa ottaa tosissaan. Vesikattojen varusteiden näkökulmasta nyt on oikea hetki suunnata katseet kattoon ja kiinteistön ympäristöön.

Kinosta_katolla_1920x1080

Varmista turvallisuus katolla

Rakennuksen ja sen asukkaiden turvallisuuteen kuuluvat ennen muuta ehjä ja toimiva vesikatto, kiinteät kulkuyhteydet talon huollettaville kohteille, lumiesteet sekä toimiva sade- ja sulavesien poisto rakennuksen välittömästä läheisyydestä. Katon rakenteiden sekä katemateriaalin on oltava kunnossa, sillä kattoturvatuotteet on pystyttävä kiinnittämään vesikatteeseen lujasti ja niiden käyttö täytyy olla turvallista.

Lisäksi huoltotöiden varalta tulee varmistaa, että katolta löytyy, rakennuksen koosta riippuen, yksi tai useampi piste, johon voidaan turvallisesti kiinnittäytyä henkilökohtaisilla putoamissuojaimilla.
 

Tarkasta nämä ennen talvea:

  • Ensimmäisenä kannattaa varmistua siitä, että lumiesteiden mitoitus on kunnossa. Lumiesteitä tulee olla turvaamassa kaikkia alueita missä ihmisiä voi liikkua. Tämän vuoksi suosituksena onkin kiertää lumiesteet läpi koko räystäslinjan. Lisäksi lumiesteillä suojataan nousutikkaita, niiden ollessa räystään puolella sekä sadevesikouruja. Lumiesteillä suojataan myös avonaiset ja kevyin kattein varustetut terassit. Mitoituksen oikeellisuuden varmistamiseen kannattaa pyytää apua ammattilaiselta.
  • Toiseksi on katsottava, että katon huoltoa varten on olemassa turvalliset kiinteät ja katkeamattomat kulkuyhteydet. Nuohooja käy katolla kerran vuodessa ja lumien pudotuksille voi tarve muodostua useamman kerran talvessa. Irtotikkaat ja puiset lapetikkaat tai kattosillat eivät täytä turvallisen kulkuyhteyden tunnusmerkistöä. Jos vahinko sattuu, niin kiinteistön omistaja on niistä täydessä vastuussa ja vakuutusyhtiöt eivät tällaisia vahinkoja korvaa. Kulkuyhteyksien kanssa ei kannata edes miettiä kompromisseja, koska ne vaarantavat ihmisten terveyden ja tulevat ennemmin tai myöhemmin todella kalliiksi.
  • Kolmanneksi on syytä tarkistaa sadevesijärjestelmien tila. Toimivatko kourut ja rännit kuten pitää? Talven jälkeen koittaa sulavesikausi ja tällöin vedenvirtaamat ovat suuria. Talon rakenteiden toimivuuden ja asukkaiden terveyden kannalta on oleellisen tärkeää, että vedet tulee johdettua pois rakennuksesta.

Asenna kiipeilyeste tikkaille

Jokaisesta suomalaisesta pientalosta tulee löytyä kiinteät seinätikkaat, joilla luodaan turvallinen kulkureitti katolle. Toisinaan ne saattavat kiinnostavaa myös henkilöitä, joiden ei tikkailla pitäisi kiipeillä. Erityisesti lapsille kiipeily ja kieppuminen on houkutteleva haaste. Tässä haasteessa piilee kuitenkin vaara, jonka voi torjua etukäteen.

SafeGrip seinätikkaisiin voidaan asentaa Pisko kiipeilyeste, jolla vaikeutetaan merkittävästi tikkaalle nousua. Kiipeilyeste peittää tikkaan viisi alinta askelmaa ja se on lukittavissa esim. pitkällä ABLOY-lukolla numero 340. Aikuisen on helppo asentaa kiipeilyeste ja tarvittaessa nostaa se pois esimerkiksi kun nuohooja suorittaa työtään. Kiipeilyeste on tärkeä turvallisuutta lisäävä elementti kaikkien pientalojen seinätikkaisiin.
 

Muista säännölliset huollot - pidennät katon käyttöikää

Ennen talvea on hyvä tehdä tarvittavat tarkastelut kattovarusteiden kunnon osalta. Piskon laatimat oppaat helpottavat tarkastamista ja huoltoa: Sadevesijärjestelmän huolto-ohjeeseen ja kattoturvatuotteiden huolto-ohjeeseen kannattaa tutustua ja varmistua siitä, että talo on valmis ottamaan talven vastaan.

Mikäli vesikaton varusteiden silmämääräinen tarkastelu antaa aihetta pieneenkään huoleen, on pientaloasujan hyvä ottaa yhteyttä ja keskustella alan ammattilaisen kanssa. Myös nuohoojat arvioivat tarvittaessa kattoturvatuotteiden kunnon vuosittaisen nuohouksen yhteydessä. Suositeltavaa on teettää ammattilaisen suorittama laaja tarkastus vesikaton varusteille vähintään viiden vuoden välein ensimmäisen 20 vuoden aikana niiden asennuksesta. Tämän jälkeen, katon ikääntyessä, tarkastukset on hyvä teettää 2 vuoden välein.
 

Pisko – Terästä sen olla pitää

Kaikki Pisko kattoturvatuotteet ja sadevesijärjestelmät valmistetaan teräksestä. Teräs on materiaalina ainoa oikea valinta, kun vaaditaan kestävyyttä, huollettavuutta ja pitkää käyttöikää. Pisko tuotteille myönnetäänkin 50 vuoden tekninen takuu.

Pisko tuotteet pinnoitetaan laadukkaimmin käytössä olevin pinnoittein. Sadevesijärjestelmissä pinnoitteena on kulutusta, huoltoa ja auringon UV-säteilyä erittäin hyvin kestävä GreenCoat Pural pinnoite. Kattoturvatuotteet pinnoitetaan erityisesti ulko-olosuhteisiin suunnitelluilla Qualicoat 1 luokan maaleilla. Kaikki Pisko tuotteet ovat 100 % kierrätettäviä ja valmistettu Suomessa kotimaisesta teräksestä.

Tutustu Pisko tuotteisiin


 
Päivitetty
11.10.2021