Miten uuden talon lämmitysratkaisu valitaan? – Tutustu esimerkkikohteeseen

Uuden talon taloteknisiä ratkaisuja valittaessa kannattaa huomioida, ettei lämmitys olekaan välttämättä merkittävin kuluerä. Järvin ratkaisu voi olla miettiä lämmitys, viilennys, ilmanvaihto lämmöntalteenottoineen sekä lämmin käyttövesi kokonaisuutena, jossa mahdollisimman suuri osa energiasta hyödynnetään, samalla kun sisäilman lämpötila ja kosteus pyritään pitämään yhtä viihtyisänä kaikkina vuodenaikoina.

Ei lämmitys- vaan talotekniikkaratkaisu

Vanhemmissa taloissa lämmitys sekä viilennys, jos sellainen talossa edes on, muodostaa yleensä suurimman kuluerän. Toinen merkittävä kuluerä on käyttöveden lämmitys. Viimeisen kymmenen vuoden aikana talojen energiatehokkuus on parantunut ja vastaavasti lämmityskulujen osuus kuluista pienentynyt. Käyttöveden osuus kuluista onkin vastaavasti suurentunut ja voi olla jopa yhtä suuri, kuin lämmityksen osuus. Tämä kannattaa huomioida valittaessa taloteknisiä ratkaisuja. Uutta taloa rakennettaessa alkaa olla myös vaatimuksena, että lämpö pysyy tasaisena ympäri vuoden. Tämä käytännössä edellyttää viilennystä kesällä.

nilan-compactpcmlp-lto-maalampo-1_inkku_p

Compact PC MLP – viimeisintä talotekniikkaa ja huipputehokkuutta

Compact PC MLP on sisäänrakennetulla maalämpöpumpulla varustettu lämmitys-, ilmanvaihto- ja käyttövesiratkaisu nykyaikaisiin omakotitaloihin. Compact PC MLP:n avulla hoituu myös talon viilennys eli lämpötila voidaan pitää tasaisena läpi vuoden.

Kaksi lämpöpumppua ja kaksinkertainen LTO

Laitteen Inverter-maalämpöpumppu lämmittää asuntoasi vain tarpeen mukaisesti säätyvällä teholla ja on siksi energiatehokkaampi kuin perinteinen on/off-maalämpöpumppu. Maalämpöpumpun lisäksi laitteessa on myös poistoilmalämpöpumppu, jonka avulla saat asuntosi poistoilman lämmön talteen, jota hyödynnetään tuloilman sekä käyttöveden lämmityksessä.

Nilanin kaksinkertainen LTO koostuu poistoilmalämpöpumpusta (aktiivinen) sekä vastavirta-LTO:sta (passiivinen).
 

Toimintaperiaate on suhteellisen yksinkertainen

Tekniset termit ja Compact PC MLP:n monipuolisuus saattavat kuulostaa monimutkaiselta, mutta toimintaperiaate on lopulta suhteellisen yksinkertainen.

Asunnon lämmintä ja kosteaa sisäilmaa imetään ilmanvaihdon poistokanavista ja johdetaan vastavirtakennoon, joka siirtää lämpöenergian ulkoa tuotavaan ilmaan. Tämän jälkeen poistoilma johdetaan lämpöpumpulle, joka kerää vielä loputkin lämpöenergiat talteen ja hyödyntää sitä käyttöveden ja/tai tuloilman lämmityksessä.
Näin poistoilmasta saadaan hyödynnettyä kaikki sen sisältämä lämpöenergia, ja lämmöntalteenoton energiatehokkuus kasvaa huomattavasti.

Nilanin ilmanvaihdolla varustetut poistoilmalämpöpumput pystyvät tuottamaan myös viileää ilmaa asuntoon. Viilennys tapahtuu Nilanin ainutlaatuisella lämpöpumppuratkaisulla, joka kykenee kääntämään lämmöntalteenoton poistoilmasta tuloilmaan. Viilennysominaisuus tuottaa kesällä noin 6 – 8 astetta ulkoilmaa viileämpää tuloilmaa.

Malliesimerkki uudiskohteesta

Katso selkeyttävä video esimerkkikohteesta, jonka kokonaisenergiankulutus on pieni ja lämmityksen osuus esitetty eriteltynä.

Katso esimerkkivideo kulutuslukemineen

 
Julkaistu
11.10.2021