Näin teet keittiöstä käytännöllisemmän

Käytännöllisen keittiön peruspilareita ovat riittävä työskentely- ja säilytystila, optimaalisesti sijoitetut paikat vesipisteelle, tärkeimmille kodinkoneille, pistorasioille ja valaistukselle sekä oikein valitut materiaalit, jotka on helppo pitää puhtaina. Kun varaat kunnolla aikaa keittiön toiminallisuuden suunnitteluun, säästät aikaa myöhemmin.

Toimivan keittiön suunnittelussa puhutaan työskentelykolmiosta, joka muodostuu vesipisteen, liesitason ja jääkaapin välille.Toimivan keittiön suunnittelussa puhutaan työskentelykolmiosta, joka muodostuu vesipisteen, liesitason ja jääkaapin välille.

Monesti suurimmat haasteet keittiön käytännöllisyydessä liittyvät työskentely- ja säilytystilan puutteeseen, erityisesti jos keittiö on pieni ja käyttäjiä useampia. Keittiötä remontoitaessa ongelmat ovat kuitenkin yleensä ratkaistavissa, kun säilytysratkaisuja tehostetaan ja toiminnot sijoitetaan järkevämmin.

Lue myös: Vältä pienen keittiön suuret ongelmat

Keittiön tärkeiden elementtien sijoittamisessa on hyvä pitää mielessä työskentelykolmio, jonka tarkoitus on sujuvoittaa keittiössä toimimista. Kolmio muodostuu liedestä, vesipisteestä ja jääkaapista, ja se voidaan mukauttaa kaikenlaisiin keittiöihin. Työskentelykolmion enimmäispituus on kuusi metriä.

Nykyaikaiset kodinkoneet ratkaisevat usein monta keittiön käytännöllisyyteen ja toiminnallisuuteen liittyvää pulmaa, sillä laitteiden sijoittamiselle tarjoutuu enemmän vaihtoehtoja. Esimerkiksi tasoon integroitu liesituuletin mahdollistaa keittopisteen sijoittamisen suoraan ikkunan eteen tai saarekkeeseen ilman näköestettä.

Lue myös: Näin hyödynnät keittiösaarekkeen koko potentiaalin

Monipuolinen saareke voi olla erittäin käytännöllinen ratkaisu, jos keittiö on pinta-alaltaan riittävän suuri. Liian ahtauden välttämiseksi saarekkeen ja kaapistojen väliin tulisi jäädä tilaa vähintään 120 cm. 

Monipuolinen saareke voi olla erittäin käytännöllinen ratkaisu, jos keittiö on pinta-alaltaan riittävän suuri. Liian ahtauden välttämiseksi saarekkeen ja kaapistojen väliin tulisi jäädä tilaa vähintään 120 cm. 

Huomioi, että liesituuletintyypin vaihto tai muut remontin yhteydessä tehtävät muutokset voivat vaikuttaa myös keittiön valaistustarpeeseen. Esimerkiksi perinteinen liesituuletin voi toimia myös yhtenä keittiön työskentelyvalona, mutta jos siitä luovutaan, puuttuva valonlähde on korvattava jotenkin.

Lue myös: Tarkista nämä 5 asiaa, kun valitset liesituuletinta

Pistorasioiden määrä kannattaa myös päivittää remontin yhteydessä riittäväksi, sillä valaistuksen ohella tällä saattaa olla yllättävänkin suuri vaikutus keittiön käytännöllisyyteen. Pistorasiat on mahdollista asentaa vaikkapa upottamalla tasoon, joten isompikin määrä pistorasioita saadaan sulautumaan keittiöön huomaamattomasti.

Sormenjäljet, värjäymät ja pienet naarmut eivät erotu yhtä helposti kuvioidussa kuin tasaisen yksivärisessä työtasossa. Siksi esimerkiksi lapsiperheen keittiöön kuvioitu tasomateriaali voi olla fiksu valinta. Sormenjäljet, värjäymät ja pienet naarmut eivät erotu yhtä helposti kuvioidussa kuin tasaisen yksivärisessä työtasossa. Siksi esimerkiksi lapsiperheen keittiöön kuvioitu tasomateriaali voi olla fiksu valinta. 

Myös keittiömateriaalien käytännöllisyyteen on hyvä kiinnittää huomiota. Erityisesti työtasot ovat jatkuvassa käytössä, joten on tärkeää valita tasomateriaali, jonka ominaisuudet vastaavat omiin tarpeisiin ja toiveisiin. Eri materiaalien välillä on paljon eroja niin helppohoitoisuuden, kestävyyden kuin hinnankin suhteen, joten vertailu kannattaa tehdä huolella.

Muista, että koko keittiöön ei tarvitse laittaa samanlaista tasoa, vaan esimerkiksi kuumuutta kestävän materiaalin voi valita vaikka vain lieden ympärille.

Lue myös: Näin valitset keittiöön sopivan työtason

Työtaso on huono säilytyspaikka – kiinnitä huomiota toimiviin säilytysratkaisuihin

Keittiön työtasoille alkaa helposti kertyä tavaraa, mikäli säilytystilaa ei ole tarpeeksi. Ilman riittäviä säilytysratkaisuja keittiössä on siis harvoin myöskään riittävästi tyhjää tasotilaa, mikä heikentää oleellisesti keittiön toimivuutta. Älä siis aliarvioi säilytysratkaisujen merkitystä osana keittiön käytännöllisyyttä.

Vinkkejä säilytystilan lisäämiseen:

  • Hyödynnä tilan koko korkeus jatkamalla yläkaapistoa katonrajaan saakka tai lisää kaappien päälle säilytyslaatikoita harvemmin käytössä oleville keittiötarvikkeille.
  • Asenna seinälle reelinkitanko, jonka koukkuihin voi ripustaa esimerkiksi joitakin päivittäisessä käytössä olevia keittiötarvikkeita, maustepurkkeja, keittiöpyyhkeitä ja patalappuja.
  • Asenna seinälle siro avohyllykkö kauneimmille astioille ja yrttiruukuille.
  • Ota sokkelilaatikoilla hyötykäyttöön sokkelissa oleva hukkatila.
  • Lisää laatikostoihin sisusteet. Esimerkiksi lokerikot, tilanjakajat, aterinlaatikot ja maustetelineet helpottavat järjestyksen ylläpidossa.

Voit hyödyntää oman käytännöllisen keittiösi suunnittelussa Powerin Parma-keittiöasiantuntijan apua. Maksuton keittiösuunnittelu on mahdollista tehdä joko myymälässä tai etänä.

Varaa suunnitteluaika

 
Päivitetty
19.1.2023