Viikon sisustusidea: Kierrätettyä sisustusta ja mielikuvitusta maalien käyttöön

Uusi, halpa ja kertakäyttöinen vai vanha ja uudistettu. Kierrätys ja tuunaus lisäävät huonekalun tai esineen arvoa ja antaa sille samalla lisäaikaa. Tuunatessa saattaa jopa keksiä ja kehittää uuden trendin. Kertakäyttöinen ei ole muodikasta – tavarat tarvitsevat sekä ansaitsevat saada lisää käyttöikää. Tarvitset vain vähän mielikuvitusta ja muutamia työvälineitä.

Löydä inspiraatiosi täältä!

huonekalujen ja esineiden tuunaus-750x422

Uskallanko koskea perintöhuonekaluun?

Jos olet epävarma huonekalun arvosta, käy arvioittamassa se asiantuntijalla. Arvokkaat huonekalut kannattaa mieluimmin entisöidä taidokkaasti kuin lätkäistä pintaan valkoista akrylaattimaalia.

Huonekalut, joilla katsot, ettei ole kuin tunnearvoa voi aivan huoletta tuunata uudelleen. Jos vaikka esineen tai huonekalun muotokieli puhuttelee, mutta väri on väärä, saat väriä vaihtamalla tai päällystämällä sisustukseesi sopivan komistuksen.

Hyllykkö kahdella tapaa

Kertakäyttöisiä lavoja löytyy erilaisista kaupoista joskus vaivaksi asti. Pienistä lavoista voit tehdä esimerkiksi hyllykön työpöydällesi. Maalaa lava tai jätä se puunväriseksi lakkaamalla pinta.

Löytyykö pari metriä köyttä ja vanha, kauniisti patinoitunut laudan pätkä? Niistä saat kauniin hyllyn.

lavasta hylly työhuoneen pöydälle-422x500
hylly narusta ja laudasta-422x500

Banaanilaatikoista hyllykkö

Puiset laatikot toimivat loistavasti hyllykkönä. Niitä voi maalata eri värein ja yhdistää ”kirjahyllyysi” eri kokoisia laatikoita. Värejä voit käyttää joko hillitysti tai uskaliaammin.

värikäs hyllykkö puulaatikoilla-422x500
hyllykkö puisista laatikoista-422x500

Maalaa yllätys

Jos et pidä räikeän värisistä kalusteista, voit silti kokeilla uskaliaita sävyjä maalaamalla esimerkiksi lipaston ulkopuolen neutraalilla ja sisäpuolelta vaikka kirkkaan vihreällä. Yllätyt aina kun avaat oven.

Kun siveltimellä maalaaminen ei kiinnosta, vaihda spraymaaliin.

Älä maalaa kokonaan

Kuka määrää, että koko esine tai huonekalu on maalattava samalla värillä? Jätä joku osuus maalaamatta – saat hieman lisää uutta väriä, mutta hillitymmin.

puoliksi tuunatut tuolit-422x500
lipasto maalattu kahdella värillä-422x500

Maalin valinta

Huonekaluissa monet maalit kaipaavat alleen pohjamaalia, jotta pinnasta tulee riittävän kestävä. Kysy rautakaupastasi maalien kestävyydestä. Jos sinulla on kiireisempi projekti, valitse maali, joka ei tarvitse pohjamaalia. Tällaisia ovat esimerkiksi niin sanotut kalkkimaalit.

Tapetoi kaappi sisäpuolelta

Saat uutta ilmettä vanhaan kaappiin tapetoimalla sen sisäpuolelta. Jätä näkyville myös maalattua pintaa kehystämään tapettia.

tapetoi vaatekaappi sisäpuolelta-422x500
raastinrauta lamppu-422x500

Keksi uusi tarkoitus tavaralle

Vanhoille ja patinoituneille tavaroille kannattaa keksiä uusia käyttötarkoituksia. Näin saat kauniit esineet esille ja varmasti myös heräteltyä hyviä puheenaiheita. Esimerkiksi raastinraudasta saa kauniin pikku valaisimen.

Lemmikille taiot vanhasta lipastosta upean nukkumasopen.Lemmikille taiot vanhasta lipastosta upean nukkumasopen.
Rakentajan toimituskin laittoi vanhat koneensa uusiokäyttöön.Rakentajan toimituskin laittoi vanhat koneensa uusiokäyttöön.

Artikkelin kuvat: Shutterstock.

Lue sisustusvinkkejä

Kurkista kaikki viimeaikaiset sisustusideamme ja -juttumme. Mukana on mm. sisustussuunnittelija Eeva Hauta-Heikkilän ohjeita, miten kalustaa hankalan mallinen olohuone tai miten tuunata keittiö pienellä rahalla.

Lisää sisustusartikkeleita


 
Päivitetty
13.10.2021