Vuotovahinkoja sattuu eniten omakotitaloissa – kustannus keskimäärin yli 8 000 euroa

Putkiremonttia kannattaa harkita hyvissä ajoin, sillä vakuutus ei korvaa täysimääräisesti ikääntyneistä putkista aiheutuneita vahinkoja, muistuttaa Pohjola Vakuutus. Pahimmillaan vahingosta aiheutuvat kulut voivat nousta yli 100 000 euroon.

Ikääntyneiden putkien vaihto uusiin kannattaa tehdä ajoissa.
Vakuutus ei välttämättä korvaa täysimääräisesti vanhoja putkia ja niistä
aiheutuneita vahinkoja.

Ikääntyneiden putkien vaihto uusiin kannattaa tehdä ajoissa. Vakuutus ei välttämättä korvaa täysimääräisesti vanhoja putkia ja niistä aiheutuneita vahinkoja.

Putkien ja laitteiden vuotovahingot ovat vuodesta toiseen yleinen kodin harmi. Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan vuotovahingoista jopa 55 prosenttia sattuu omakotitaloissa ja lähes 70 prosenttia 1980-luvulla tai sitä aiemmin rakennetuissa taloissa. Omakotitalon vuotovahingosta aiheutuu keskimäärin 8 300 euron kustannus, mutta suurimmillaan se voi nousta jopa yli 100 000 euroon.

Noin 60 prosenttia omakotitalojen korvatuista vuotovahingoista aiheutuu käyttövesiputkistosta ja laitteista, kuten pesukoneista ja hanoista. Noin viidennes vuotovahingoista on viemäriputkiston aiheuttamia ja noin 15 prosenttia johtuu rakennuksen kiinteän LVI-laitteen, tyypillisesti lämminvesivaraajan, rikkoutumisesta.
 


Riskit kasvavat putkien iän myötä, eikä vakuutus välttämättä korvaa täysimääräisesti ikääntyneitä putkia ja niistä aiheutuneita vahinkoja. Itse putkista tehdään ikävähennys niiden toisesta käyttövuodesta alkaen. Jos yli 35 vuotta vanhat putket aiheuttavat vahinkoa ympärillä oleviin rakenteisiin, tehdään lisäksi erillinen vuotovähennys. 35–49 vuotta vanhojen putkien kohdalla vahingon määrästä vähennetään 30 prosenttia ja 50 vuotta tai sitä vanhempien putkien kohdalla 60 prosenttia.

– Kannattaa tarkistaa omista vakuutusehdoista ikä- ja vuotovähennyksistä kertova kohta ja lukea se tarkasti läpi. Jos talon putket lähestyvät käyttöikänsä loppua, niiden vaihtamista kannattaa harkita, Pohjola Vakuutuksen korvauspalveluiden johtaja Sari Styrman kertoo.

Astianpesukone on yleinen vuotovahingon aiheuttaja

Astianpesukoneet aiheuttavat omakotitaloissa kuukausittain kymmeniä vahinkoja. Tyypillinen syy on pesukoneen tulo- tai poistoletkun irtoaminen, vuotaminen tai rikkoutuminen. Niin ikään pyykinpesukoneissa on vastaavia ongelmia, mutta ne aiheuttavat vahinkoja astianpesukoneita harvemmin.

Myös pesukone tulisi uusia ajoissa ennen käyttöiän loppua. Riski laitteen rikkoutumiseen kasvaa jo neljän vuoden kohdalla, mutta erityisen riskialttiita ovat seitsemän vuotta ja sitä vanhemmat koneet. Vahinkoja voidaan ennaltaehkäistä myös koneen oikeanlaisella asennuksella ja valvotulla käytöllä.

– Astian- tai pyykinpesukonetta ei saa koskaan jättää yksin pyörimään, sillä kone voi mennä rikki pesun aikana, jolloin vedet valuvat lattialle. Jos vahinko sattuu pesukoneen ollessa päällä ilman valvontaa, saatetaan vakuutuskorvauksia alentaa tai pahimmillaan niitä ei voida maksaa ollenkaan, Styrman muistuttaa.

Astianpesukonetta ei kannata jättää yksin pyörimään. Vesivahingon sattuessa ilman valvontaa, vakuutuskorvauksia voidaan alentaa tai niitä ei jopa voida maksaa ollenkaan.Astianpesukonetta ei kannata jättää yksin pyörimään. Vesivahingon sattuessa ilman valvontaa, vakuutuskorvauksia voidaan alentaa tai niitä ei jopa voida maksaa ollenkaan.
 
Julkaistu
5.10.2021