• Etusivu
  • Rakentaminen

Selvitys: Näin asuinrakennusten energiatodistusten hinnat ovat muuttuneet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.11.2023
202110_72881.jpg

Rakennuksen energialuokka (A–G) tulee esittää myynti- ja vuokrausilmoituksessa.

Motivan tekemän selvityksen mukaan asuinrakennusten energiatodistusten hinnoissa ei ole tapahtunut suurta muutosta verrattuna vuoteen 2017, jolloin hintatasoa selvitettiin edellisen kerran. Vaikka hinnat ovat pysyneet liki ennallaan, erot matalimman ja korkeimman hinnan välillä ovat kasvaneet.

Uudispientalon energiatodistus maksaa keskimäärin 290 euroa, kun taas vanhaan pientaloon energiatodistuksen saa noin 350 eurolla. Nousua aiempaan verrattuna on 10–20 euroa.

Isommat asuinrakennukset olivat mukana selvityksessä nyt toista kertaa. Vuoteen 2017 verrattuna rivitalojen energiatodistukset ovat kallistuneet hieman, mutta kerrostalojen energiatodistusten hinta on pysynyt liki ennallaan. Uudisrivitalon energiatodistus maksaa keskimäärin 450 euroa ja olemassa olevan 510 euroa. Kerrostalossa vastaavat hinnat ovat keskimäärin 860 ja 650 euroa.

Hintatiedot kysyttiin energiatodistusten laatijoilta kokonaishinta-arviona, joka sisältää arvonlisäveron. Tämän vuoksi hinta saattaa vaihdella sen mukaan, laskutetaanko esimerkiksi matkakustannukset erikseen. Kerros- ja rivitaloissa hintaan vaikuttaa myös kohteen koko ja rakennusten määrä. Myös energiatodistuksen laatiminen muun selvityksen, kuten kuntotarkastuksen, yhteydessä voi vaikuttaa hintaan.

Energiatodistuksen laatimiseen käytettävä yleisin havainnointiaika oli pientaloissa 1–2 tuntia. Kerros- ja rivitaloissa aikaa käytettiin hieman vähemmän.

Toimenpide-ehdotukset ovat tärkeä osa energiatodistusta

Energiatodistuksen toimenpide-ehdotuksien avulla voidaan parantaa rakennuksen energiatehokkuutta ja siten E-lukua. Toimenpide-ehdotuksia annetaan myös rakennuksen käyttöön ja kunnossapitoon liittyen.

Selvityksen mukaan lämpöpumppujen asennus oli yleinen toimenpide-ehdotus rakennuksen energiatehokkuuteen liittyen
Selvityksen mukaan lämpöpumppujen asennus oli yleinen toimenpide-ehdotus rakennuksen energiatehokkuuteen liittyen

Pien- ja rivitaloille ehdotettiin yleisimmin yläpohjan lisäeristämistä, lämmitysmuodon sekä ikkunoiden ja ovien vaihtoa, ilmalämpöpumpun asentamista ja ilmanvaihdon energiatehokkuuden parantamista.

Kerrostaloissa yleisimpiä parannusehdotuksia olivat ikkunoiden ja ovien vaihto, poistoilmalämpöpumpun asentaminen, lämmitysmuodon vaihtaminen ja ilmanvaihdon energiatehokkuuden parantaminen.

Kunnossapitoon liittyen ehdotettiin lämmitysjärjestelmän säätämistä, ilmanvaihdon toiminnan parantamista, huoltoa ja säätöä, huonelämpötilojen muutosta sekä ikkunoiden ja ovien tiivistämistä.

Energiatodistusten hintakysely toteutettiin 18.3.–1.4.2021, ja siihen vastasi yhteensä 87 energiatodistusten laatijaa. Energiatodistusrekisterissä oli vuoden 2020 lopussa 1 008 rekisteröitynyttä energiatodistuksen laatijaa, joista noin 350 toimii aktiivisesti (laatii enemmän kuin 15 todistusta vuodessa). Kyselyn piirissä oli noin 4,5 prosenttia uudisrakennuksista ja 10,5 prosenttia olemassa olevista rakennuksista, joilla on voimassa oleva energiatodistus.

Info

Info

Energiatodistus antaa ostajalle ja vuokralaiselle riippumatonta tietoa

  • Energiatodistus tarvitaan uusille rakennuksille rakennuslupaa haettaessa ja vanhoille rakennuksille myynnin tai vuokrauksen yhteydessä.
  • Todistus on oltava nähtävillä myytävien ja vuokrattavien rakennusten tai huoneistojen näytöissä, ja se on annettava ostajalle ja vuokralaiselle.
  • Rakennuksen energialuokka (A–G) tulee myös esittää myynti- ja vuokrausilmoituksessa.
  • Energialuokan alaviite (2013 tai 2018) kertoo, minkä säännösten mukaan energiatodistus on laadittu.
  • Todistuksen laatii pätevöitynyt energiatodistuksen laatija Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn ylläpitämässä Energiatodistusrekisterissä.
  • Energiatodistus antaa mahdollisuuden vertailla rakennuksia riippumattomasti. Ostaja tai vuokraaja saa energiankulutuksesta tietoa, joka ei ole riippuvainen talon nykyisistä käyttäjistä, vaan perustuu rakennuksen ominaisuuksiin.
  • Energiatodistus sisältää myös tiedon rakennuksen sen hetkisten käyttäjien toteutuneesta ostoenergiankulutuksesta.

Lähde: Motiva

Rakentaminen
talopaketit
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20219_72664.jpg
Sano ei hukkaneliöille ja rakenna oma kompakti unelmatalosi
Nykyisin omaa kotia suunnittelevat ja rakentavat rakastavat kompakteja tilaratkaisuja, luonnonläheisyyttä, ekologisia materiaaleja sekä fiksuja säilytysratkaisuja. Asunnon ei tarvitse olla suuri, ollakseen paras mahdollinen omalle perheelle. Kukaan ei halua tuhlata kotinsa neliöitä hukkaneliöiksi, vaan kompakteilla tilaratkaisuilla saadaan asuntoon samanaikaisesti sekä tilantuntua, että järkeviä ja toimivia säilytysratkaisuja.
20231_80569.jpg
Tehtaan suojissa on mahdollista rakentaa huippulaadukas omakotitalo
Voidaanko omakotitalo todella rakentaa näin? – Sateelta suojassa, hyvässä järjestyksessä ja vain kolmessa viikossa. Kiiruna Talojen talotehtaalla rakennetaan muuttovalmiita omakotitaloja. Rakentamisen vakaat olosuhteet mahdollistavat valmiiden kotien tasaisen korkean laadun.
201510_44579.jpg
Uusi EasyIN-kotikonsepti, helppo hankkia ja asua
Kastelli-talot Oy, joka on ollut jo yli 20 vuotta pientalojen markkinajohtaja Suomessa, tuo markkinoille uuden EasyIN –asumiskonseptin. EasyIN–konseptilla Kastelli rakentaa täysin valmiita, asunto-osakeyhtiömuotoisia pientaloasuntoja, jotka on helppo hankkia ja, joissa on helppo asua. Ensimmäiset 58 EasyIN–kotia rakennetaan Vantaan Vaaralaan ja Ilolaan.
20183_52367.jpg
Hurrja huhtikuu alkaa taas!
Kastelli on tehnyt viisi talomuunnosta suosituimmista malleistaan. Uutuusmallit on tehty asiakkaiden toiveiden pohjalta ja ne tulevat pysyväksi osaksi Kastellin mallistoa – uusia talomalleja on myös testattu käytännössä ja ne on todettu toimiviksi ja toivotuiksi. Tutustu Kastellin uutuuksiin sekä Hurrja huhtikuu -kampanjaan!
Kuvassa lasketaan yhtä Aulis Lundell Oy:n moduulitalon elementtiä rekan kyydistä valmiille perustukselle
Moduuliratkaisut tulevat esille Helsingin keskustaan – Aulis Lundell Oy avaa showroomin Runeberginkadulle
Aulis Lundell Oy avaa showroomin Helsingin keskustaan. Esille on saatu kattavasti koko Aulis Lundell Oy:n tuotanto. Uusissa tiloissa tutustut muun muassa Liune-ovituotteisiin sekä aivan uusiin moduulirakentamisen ratkaisuihin.Showroom avataan Autotaloon, entiseen Rakennustiedon tilaan Runeberginkatu 5:ssä. Showroom on auki maanantaista perjantaihin ja halutessasi voit sopia myös henkilökohtaisen tapaamisen.
Ahola-transportin_moduuleidta_tehty_rakennus-Aulis_lundell_oy
Nopeaa ja turvallista rakentamista moduulien avulla
Esivalmistetut teräsmoduulit ovat erinomainen mahdollisuus urakoitsijoille ja asentajille, jotka haluavat nopeuttaa rakennusprojekteja ja vähentää rakentamisen kustannuksia. Esivalmistetut moduulit valmistetaan kuivissa tiloissa tehtaalla, jossa niiden tarkkuus ja laatu voidaan varmistaa ennen toimittamista rakennuspaikalle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton