Arjen luksusta – pala Lappia omaan saunaan

Löylyvesi sihahtaa kivisen kiukaan kylkeen ja päästää ilmaan kostean pehmeät löylyt. Seinän kokoisesta ikkunasta näkyy takkahuoneen valkokangas ja jenkkifutiksen selostus kuuluu lauteille. Ruotsalaisen perheen saunakokemus nousi uusiin ulottuvuuksiin saunaremontin myötä. Miten Lappi-fiilis tuotiin kotisaunaan ja millaisista lähtökohdista saunaremonttiin lähdettiin?

Jussin kiuas 1920x1080 kuva1

Nopea purku ja aikalisä

Jussi Ruotsalaisen perheen saunatiloista löydettiin nelisen vuotta sitten homekoiran merkkaama paikka.

– Kyllä harmitti. Itse asiassa niin paljon, että purin saunan saman tien. Mutta sitten remontti tyssäsi ja sauna oli pitkään pressutettuna. Pohdimme kaikessa rauhassa, mitä saunaan haluamme, millaisia saunojia olemme ja mikä juuri meille olisi hyvä, Ruotsalainen kertoo.


– Olen intohimoinen amerikkalaisen jalkapallon seuraaja. Siksi halusin, että saunaan voisi näkyä takkahuoneen valkokangas. Toisaalta olemme innokkaita Lapin kävijöitä ja halusimme jotain fiilistä sieltäkin.

Saunatila_takkahuone_nakyma_1020x1080


– Olin löytänyt Mondexin kotimaisen kivikiukaan jo valmiiksi ja sen ympärille saatiin hyvin Lapin tuntua. Kyseisessä kiukaassa ei ole ollenkaan teräskehikkoa, vaan patentoitu ratkaisu kivien kokoamiselle, hän kertoo.

Tässä vaiheessa mukaan astui sisustussuunnittelija Eeva Hauta-Heikkilä.

Saunaosasto kokonaan uusiksi

– Lähdimme aluksi tutkimaan tilaratkaisua, johon lopulta tehtiin isot muutokset pesuhuoneen ja saunan vaihtaessa paikkaa. Kulku takkahuoneen kautta saunaan muutettiin ja näin takkahuone ei enää toimi läpikulkutilana, Hauta-Heikkilä kuvailee taustoja.

– Yhdessä pohdimme saunan tunnelmaa ja värimaailmaa Lappi-teeman ympärillä. Kivinen kiuas antoi hyvää osviittaa ja tuppeen sahattu kelo sopii sen kaveriksi loistavasti. Keloa saunassa on nyt sekä seinissä, että katossa. Lauteet ovat lämpökäsiteltyä haapaa, josta tulee lämpimän sävyjä saunatilaan.

– Pesuhuoneen seinään rakennettiin pesuaineille ja muille tarvikkeille seinän mittainen syvennys ja kullanhuuhdonnan hengessä siihen asennettiin kullansävyinen mosaiikkilaatta.

Jussin kiuas 1920x1080 kuva3

Kun saunaremontin aloittamista suunnittelee pitkään, kypsyy ajatus pikkuisen paremmasta.

– Me ajattelimme, että laitetaan nyt kun kerran laitetaan, Ruotsalainen pohtii rahallista panostusta.

– Tässä huomaa hyvin sen, että arkeen tulee ihan erilaista iloa, kun tästä voi nauttia monta kertaa viikossa. Nelihenkisen perheen nuorimmainen saunoisi vaikka joka päivä.

Tilaan sopivalla kiukaalla täydelliset löylyt

Kiuas on Jussi Ruotsalaisen mukaan erinomainen.

– Itse asiassa meidän saunatilamme on melko iso ja sen kokoisen tilan lämmittämiseen pitää todellakin katsoa oikean kokoinen kiuas. Sain hyvää palvelua Mondexilta jo valintavaiheessa.


Mondexin verkkosivuilta löytyy myös kiuasvalitsin, jonne saunatilan mitat ja materiaalit syöttämällä selviää valikoiman parhaat kiuasvaihtoehdot. Ruotsalaisten valitsema Rakka E2 on ainut suomalainen kiuas, jossa kivipinta on suoraan esillä.

Jussin kiuas 1920x1080 kuva2

– Ulkokehällä on 100 kiloa ja sisällä toiset 100 kiloa kiviä, Ruotsalainen kertoo ja naurahtaen muistelee, että se koottiin varmuuden vuoksi kahteen kertaan.

– Meillä oli siinä ensin korotuspala alla, mutta totesimme, että parempi on ilman sitä ja niin kiuas sitten purettiin ja kasattiin uudelleen hieman matalammalle.

– Ulkokehältä tulee lempeä lämpö, kun taas keskeltä nousee topakampi höyry.

Jussi Ruotsalainen huomioi myös yhden ääneen liittyvän ominaisuuden.

Kun kiukaassa ei ole peltikuorta, se ei ollenkaan lämmetessään pauku.

Rakka kiukaita saa usealla eri teholla, joten se soveltuu hyvin erikokoisiin tiloihin. Kiukaat suunnitellaan ja valmistetaan Ylivieskassa.

Vuosia vanha kiuas vaihtoon

Ajan saatossa kiuas menettää teränsä eikä löylyissä viihdytä enää kuin ennen. Kiukaan uusimisella on siten merkittävä vaikutus rentouttaviin löylyihin ja saunomishetkeen sekä arjen kiireistä palautumiseen.

Saunaremontti käyntiin: Design-kiukaat nyt kampanjahinnoin Rakentaja.fi-verkkokaupassa!

Mondex_2021_syksy_1920x1080
 
Päivitetty
7.10.2021