Remonttipäiväkirja: Näin Timo teki kuistista talviasuttavan

Tässä jutussa Saimaan rannalla sijaitsevaa sukumökkiä remontoinut Timo kertoo oman kuistiremonttinsa etenemisestä ja antaa vinkkejä siihen, mitä kaikkea mökin muutostöissä tulee ottaa huomioon.

Mökin kuistin voi muuttaa talviasuttavaksi parantamalla eristystä ja vaihtamalla ikkunat ja ovet uusiin.

Mökin kuistin voi muuttaa talviasuttavaksi parantamalla eristystä ja vaihtamalla ikkunat ja ovet uusiin.

Timo päätyi mökille etätöihin koronapandemian myötä ja huomasi nopeasti, ettei kesäkäyttöön suunniteltu perustason mökki ollut kaikilta osin toimiva. Hän päätti parantaa mökin asumismukavuutta eristämällä kuistin sekä uusimalla ikkunat ja lämmitysjärjestelmän. Samalla syntyi lisää lämpimiä neliöitä ympärivuotiseen käyttöön.

Lupa-asiat ajoissa kuntoon

Kun mökille suunnitellaan isompia rakenteellisia muutoksia, tarvittavat luvat tulee hankkia kunnan rakennusvalvonnasta. Timon kokemuksen mukaan prosessi voi viedä noin 1–2 kuukautta, joten siihen kannattaa varata reilusti aikaa.

– Myöhäinen syksy tai alkutalvi on hyvä aika laittaa lupaprosessi käyntiin, sillä itse remontin ehtii sitten hyvin aloittaa tulevana keväänä tai kesänä, hän toteaa.

Timo ei tarvinnut kuistin uudistukseen erillistä lupaa, sillä mökin pinta-ala ei muuttunut, vaikka lisää lämpimiä neliöitä syntyikin. Tulevana kesänä mökkiä on kuitenkin tarkoitus laajentaa uudella WC- ja suihkuosastolla, jonka lisääminen vaatii niin poikkeusluvan, rakennusluvan kuin viemäröintisuunnitelman. Lupa-asiat Timo aikoo hoitaa kuntoon hyvissä ajoin ennen remontin aloittamista.
 

Muista! Rakennusprojektia suunnitellessa lupien tarve kannattaa aina varmuuden vuoksi tarkistaa kunnan rakennusvalvonnasta.

Näin kuistiremontti eteni

1970-luvulla rakennetun perintömökin parannustyöt aloitettiin purkamalla ulkoverhous ja vaihtamalla eristeet. Lisäksi Timo lisäsi ullakolle eristevillaa, jonka sijoittelu ahtaaseen välitilaan oli hänen mukaansa projektin raskain osuus.
– Olihan siinä hellesäällä tekemistä, hän naurahtaa.

Eristeiden vaihtamisen päätteeksi mökin verhous ruuvattiin takaisin paikoilleen.
– Naulojen sijaan kannattaa aina käyttää ruuveja, jolloin tulevat huoltohommat ja muutostyöt sujuvat helpommin, Timo neuvoo.

Seuraavana vuorossa olivat vanhojen ikkunoiden ja oven poisto sekä uusien asennus. Hanslankariksi saapui opiskeluaikainen kaveri, jonka avulla energiatehokkaat kolmikerroksiset ikkunat saatiin paikoilleen muutamassa päivässä.
– Yksin suurten ikkunalasien siirtely olisi käynyt turhan hankalaksi, Timo toteaa.

Myös kuistin lämmitysjärjestelmä kaipasi uudistusta, joten Timo vaihtoi huoneen nurkassa sijaitsevaan takkaan uuden luukun lämmönvarausta kohentamaan. Lisäksi hän tilasi mökille kaksi ilmalämpöpumppua, jotka odottavat parhaillaan asennusta.

Ilmalämpöpumput odottavat vielä asennusta.

Ilmalämpöpumput odottavat vielä asennusta.

Lämpöpumppujen asennus on kuistiremontin ainoa osuus, johon tarvitaan ehdottomasti ammattilaisen apua. Muuten projektista on mahdollista selvitä kokonaan itse ja talkoovoimin.

– Kun remontin tekee mahdollisimman pitkälti itse, säästää kustannuksissa pitkän pennin. Säästyneet rahat voi sitten laittaa esimerkiksi laadukkaisiin koneisiin, joilla tulevatkin remontit saa helposti hoidettua, Timo sanoo.

Kuistiremontin kesto, kustannukset ja rahoitusvaihtoehdot

Kesäkäyttöön rakennetun kuistin muuttaminen talviasuttavaksi on iso urakka niin ajallisesti kuin rahallisesti. Timon kohdalla remonttiin kului aktiivista työaikaa käytännössä koko kesäloman verran, eli noin viitisen viikkoa. Urakointiin hujahtanut aika ei kuitenkaan harmita, sillä Timon mukaan rakentaminen on korona-aikana mukavaa ajanvietettä.

Rakennustarvikkeiden hintoja ja saatavuutta hän selvitteli jo hyvissä ajoin ennen remontin aloittamista.

– Omatoimirakentajalle löytyy netin kautta hyviä vinkkejä ja myös rakennustarvikkeiden hintatasoa on hyvä selvitellä netissä, Timo vinkkaa.

Jos remonttia varten tarvitsee rahoitusta, vaihtoehdot on hyvä kilpailuttaa.

Timon kuistiremontin kustannukset:

  • Energiatehokkaat kolmikerroksiset ikkunat (8 kpl), ovi sekä lukitus: 6 000 €
  • Ovien ja ikkunoiden toimitus rakennuspaikalle: 5 050 €
  • Lasinen takkaluukku, kaksi ilmalämpöpumppua, toimitus ja asennus: 5 340 €
  • Eristeet ja muut rakennustarvikkeet: 1 000 €
  • Yhteensä: 17 390 €

Timo sai kuistiremontin kustannukset katettua säästöillään. Jos lähemmäs 20 000 euron remonttibudjettia ei kuitenkaan löydy omasta takaa, rahoitusvaihtoehtoja voi vertailla kätevästi netissä. VertaaEnsin.fi-palvelussa vakuudettomat remonttilainat on helppo kilpailuttaa 60 000 euroon asti. Täyttämällä vain yhden lainahakemuksen saat henkilökohtaiset lainatarjoukset jopa yli 20 pankilta ja rahoituslaitokselta.

Lue myös: Pankki ei myönnä remonttilainaa – mitkä ovat vaihtoehdot?

Näin haet lainaa kuistiremonttiin:

1. Täytä lainahakemus vertailupalvelun sivuilla. Varaudu antamaan tiedot tuloista, menoista ja olemassa olevista lainoista.
2. Lisää hakemukseen mahdollinen rinnakkaishakija. Yhdessä avo- tai aviopuolison kanssa haetulle lainalle voi olla mahdollista saada matalampi korko.
3. Saat lainatarjoukset VertaaEnsin.fin yhteistyökumppaneilta parissa minuutissa. Valitse kokonaiskustannuksiltaan edullisin laina ja siirry rahoituslaitoksen sivuille allekirjoittamaan sopimus verkkopankkitunnuksilla.
4. Lähetä rahoituslaitokselle hakemusta tukevat asiakirjat. Tulotaso täytyy yleensä todistaa joko kolmen edellisen kuukauden palkkakuiteilla tai eläkepäätöksellä.
5. Kun asiakirjat on hyväksytty, saat lainan tilillesi noin 1–2 arkipäivän kuluessa.


 
Julkaistu
11.10.2021