Näillä vinkeillä suojaat kotisi asuntomurroilta lomasi aikana

Lomakausi on täydessä vauhdissa, ja moni viettää loman kodin ulkopuolella mökillä tai matkoilla. Asuntomurtojen määrät ovat kasvaneet viime vuosina erityisesti loma-aikoina. Yale Smart Living -tuoteryhmäpäällikkö Markku Ryynänen Abloy Oy:sta antaa vinkit, joiden avulla asuntomurroilta voi suojautua.
 

Suomalaisista pientaloasujista 33 % murehtii poissa ollessaan, onko oma koti kunnossa.* Eikä ihme, sillä vuoden 2018 elokuussa asuntomurtojen määrän uutisoitiin kasvaneen jopa 20 prosentilla. Asuntomurtoja tehdäänkin tyypillisesti juuri kesälomakaudella, asukkaiden ollessa pitkiä aikoja poissa kotoa.

Älylukon myötä talovahdille voi antaa loman ajaksi oman koodin tai avata oven etänä.Älylukon myötä talovahdille voi antaa loman ajaksi oman koodin tai avata oven etänä.

Miten oman kodin tai loma-asunnon voi suojata murtoyrityksiltä?

1. Varmista, että asunnossasi on toimiva lukko.

Lukitus on suuressa roolissa asuntomurtojen ehkäisyssä. Tarkista lukkosi: jos se ei avaudu helposti tai kiinnitys on löystynyt, saattaa se kaivata huoltoa tai uusimista.
 

Jos lukon vaihto on ajankohtaista, kannattaa harkita Yale Doorman -älylukkoa. Älylukko hälyttää murtoyrityksistä. Lisäksi puhelimella on helppo tarkistaa, että ovi on varmasti lukossa, vaikkei itse olisi kotona.

Tutustu älylukkoon


2. Älä piilota avainta kynnysmaton alle.

Iso osa pientaloasujista säilyttää kotinsa vara-avainta piilossa tontillaan – mökeistä puhumattakaan! Tähän liittyy kuitenkin riski, sillä harva onnistuu olemaan piilotuksessaan ennalta-arvaamaton. Varkaat osaavat kyllä etsiä avaimen. Jos haluat, että kukkien kastelijalla on pääsy kotiisi lomasi aikana, anna avain suoraan hänelle.
 

Älylukot auttavat välttämään avainten jakamisen ongelmaa. Talovahdille voi antaa oman koodin tai oven voi avata etänä mobiililaitteella.

Näin älylukko toimii


3. Pidä koti asutun näköisenä.

Lähtiessäsi lomalle, pyydä tuttavaa tyhjentämään postilaatikko, leikkaamaan nurmikko ja kastelemaan ulkokukat. Erityisen tehokas suoja varkaita vastaan on valo.
 

Liiketunnistukseen perustuvat pihavalot vaikeuttavat varkaan työtä. Myös sisävaloja voi ohjata etäpistorasioilla mobiililaitteen avulla. Näin talo näyttää asutulta.

Etäohjattava pistorasia mahdollistaa sähkölaitteiden hallinnoinnin


4. Kerro hälytysjärjestelmän olemassaolosta.

Varkaat kiertävät todennäköisemmin kohteet, joiden ovissa ja seinissä on ilmoitettu valvonnasta. Siksi hälytysjärjestelmästä kertovat tarrat kannattaa laittaa hyvin näkyville. Kodin tarkkailun voi hoitaa itse omavalvontaisella Yale Smart Home -hälytysjärjestelmällä.
 

Suomalaiset olettavat, että kodinturvalaitteiden hankinta tulee todella kalliiksi, ja moni jättää sen takia kodin turvaamatta. Todellisuudessa älykkään turvajärjestelmän voi hankkia noin 400 euron kertahintaan.

Kokonaisvaltainen hälytysjärjestelmä kodin turvaksi


Voit hallinnoida kotisi turvallisuutta kännykkäsovelluksella.Voit hallinnoida kotisi turvallisuutta kännykkäsovelluksella.

5. Muista kodin takaosa.

Usein takapiha on huonommin valaistu ja piilossa naapureiden katseilta. Takapihan puolella talossa on yleensä myös suuremmat ikkunat.
 

Valvontakameroita olisi hyvä sijoittaa kuvaamaan etukuistin tai autopaikan lisäksi talon suojaisaa takaosaa. Liiketunnistuksesta valon sytyttävä kamera voi olla omiaan myös takapihalla. Muista tarkistaa myös takaoven lukitus ja huolehtia valaistuksesta.

Valvontakamera valolla


Valvontakamera sytyttää valon tunnistaessaan liikettä.Valvontakamera sytyttää valon tunnistaessaan liikettä.

6. Älä kerro lomamatkastasi sosiaalisessa mediassa.

Moni päivittää innostuneena lomamatkastaan sosiaalisen median palveluihin. Varkaat voivat kuitenkin päätellä päivityksesi perusteella, milloin kotisi on tyhjillään. Turvallisin vaihtoehto on julkaista lomasta kertovat fiilistelypostaukset vasta kotiin palattuasi.


*Dagmar Oy:n toteuttama, Abloy Oy:n helmikuussa 2019 tilaama kyselytutkimus, johon vastasi yhteensä 732 pientalossa asuvaa tai loma-asunnon omistavaa suomalaista.

 
Julkaistu
15.7.2019