Akkurunkonaulain pääsi testiin omakotitalotyömaalla sekä terassin laajennusprojektissa

HiKOKI-akkutyökalutesti / Akkurunkonaulain / Roope Naasko

Sain testiin HiKOKIn NR1890DBCL-akkurunkonaulaimen, jota pääsin käyttämään terassin laajennusprojektissa sekä omakotitalotyömaalla kattotöissä ja väliseinärunkojen teossa. Ammatiltani olen kirvesmies ja tottunut käyttämään erimerkkisiä ammattikoneita. Olen aina ollut kiinnostunut laadukkaista ammattityökaluista, tutkin paljon uutuuksia ja luen työkaluarvosteluja.

HiKOKI akkurunkonaulain naulaamassa

Kaksi akkua mahdollistaa keskeytymättömän työskentelyn

Naulain toimitettiin kahden 5/2.5 ampeeritunnin 36v/18v Multi Volt -akun ja pikalaturin kera kovassa säilytyslaukussa. Laukkuja pystyy pinoamaan päällekkäin useampia, ja ne kiinnittyvät yhteen myös muiden valmistajien Systainer-tyylisien laukkujen kanssa.

Mukana tulleet Multi Volt -akut toimivat sekä 18 volttisten sekä 36 volttisten HiKOKI-työkalujen kanssa, ja akku vaihtaa voltti- ja ampeerimääränsä sen mukaan, kummassa rungossa se on paikallaan.

HiKOKI lupaa jopa 700 laukausta yhdellä latauksella, ja akun latausaika tyhjästä täyteen on reilut 30 minuuttia mukana tulevalla laturilla.

Laturissa on myös USB-portti esimerkiksi puhelimen lataamiseen työmaalla. Kun toinen akku on laturissa työskentelyn aikana, töitä voidaan jatkaa keskeytymättä.

Testissä oleva akkurunkonaulain >>

HiKOKI akkurunkonaulain paketti

Testijakso todisti riittävän tehon

Naulain on täysin akkutoiminen ja se ei tarvitse säännöllistä huoltoa, kuten impulssinaulaimet, mikä näkyy käyttökustannuksissa pitemmällä aikavälillä. Naulaimessa on hiiliharjaton moottori ja sisäänrakennettu paineilmamekanismi, joka mahdollistaa jopa 2 naulaa/sekunti -naulausnopeuden.

Naulain ei ole kovaääninen, ja se myös ampuu liipaisinta painettaessa lähes saman tien eikä jää mietiskelemään. Rekyyli on kohtuullinen. Testijakson aikana naulain ei jumittunut kertaakaan.

Naulain ampuu 50–90 mm pitkiä 34-asteisia kampanauloja, joita mahtuu lippaaseen 47 kappaletta eli yksi kampa kerrallaan. Olisi hyvä, jos lisävarusteena olisi saatavilla pidempi lipas, johon mahtuisi kaksi kampaa kerrallaan. Esimerkiksi kattotöitä ajatellen, jolloin nauloja tulee ammuttua paljon eikä naulainta tarvitsisi ladata niin usein. Toisaalta lyhyt lipas on kompaktimpi ahtaissa paikoissa. Viimeisen naulan ammuttuaan naulain lukittuu eikä ammu tyhjiä laukauksia.

Naulaimen iskuvoima on 120 joulea ja se ampuu 90 mm liimanaulat pohjaan asti ongelmitta, mikä on omien kokemuksieni mukaan ollut akku- ja impulssinaulaimille vaikea tehtävä.

HiKOKI akkurunkonaulain

Kahvassa on varmistinpainike ja kahvan etupuolella paneeli, josta kytketään naulain päälle, vaihdetaan kerta- tai kontaktilaukaus ja tarkistetaan akun varaustila. Mukana tulleissa akuissa on myös 4-pykäläinen varaustilan näyttö, josta sen voi tarkastaa helpommin. Naulain sammuu itsekseen 30 minuutin käyttämättömänä olon jälkeen.

Naulaimen etuosassa on säädettävä syvyydensäätö ja kärjen sivupiikit ovat tarpeeksi terävät, joten naulain tarttuu hyvin runkotolpan kylkeen vinoon naulattaessa.

Kahvassa on hyvä pito ja naulain on muutenkin kestävän ja jämerän oloinen, vaikka runko onkin muovia.

Naulaimessa oleva ripustuskoukku kääntyy molemmille puolille ja oikealla puolelle käännettynä se on niin iso, että naulaimen saa roikkumaan melkeinpä mistä vain. Sen puolta pystyy myös vaihtamaan, jolloin se on oikealla puolella myös vasenkätisille käyttäjille. Koukku kuitenkin pyörii aivan liian kevyesti eikä ole käytössä hyvä.

Laite on hiukan etupainoinen ja merkittävästi painavampi kuin paineilma- ja impulssinaulaimet. Pitempään ylöspäin työskennellessä paino alkaa vääjäämättä tuntumaan käsissä.

HiKOKI akkurunkonaulain väliseinän teko

Yhteenveto:

Naulain vastasi odotuksiani hyvin. Se on tarpeeksi tehokas runkotöihin ja yksinkertainen sekä selkeä käyttää. Akun kesto ja naulausnopeus ovat hyviä. Se ei vielä täysin pärjää paineilmanaulaimille nopeudessa ja ergonomiassa, mutta se on omiaan esimerkiksi sähköttömille työmaille ja pienemmissä projekteissa aikaa säästyy, kun kompressoria ei tarvitse raahata mukana. Letkuihin kompastelu on myös työturvallisuusriski varsinkin kattotöissä. Hikoki myöntää laitteelle 3 vuoden takuun rekisteröimättä.

Plussat:
+ Naulausvoima
+ Naulausnopeus
+ Akun kesto


Miinukset:
-Paino
-Ripustuskoukku
-Lippaan koko


 
Päivitetty
12.10.2021