Viikon sisustusidea: Messinki sisustuksessa – vaikea materiaali?

Messinkiset nupit ja kahvat, messinkinen hana ja allas, messinkiä asennuskalusteissa. Messinki on tehnyt paluun, vaikka moni sitä aikoinaan niin vihasi. Messinkiä on ehkä totuttu pitämään myös vaikeana ja eritoten kalliina materiaalina, josta käytännöllisyys on kaukana. Mikä on totuus messingin takana?

Messinki on materiaalina melko pehmeä. Messinkiin syntyy ajan patinaa, ja altaissa se saattaa raapeutua ja kolhiintua käytössä. Jos et siedä yhtään ajan hampaan jälkeä, messinki ei ehkä ole sinun juttusi. Päällystämätön messinki hapettuu ja tummuu. Tämäkin on toisille patinaa ja toisille kauhistus. Ota sekin huomioon.

Tom Dixon -valaisimia. Kuva: ShutterstockTom Dixon -valaisimia. Kuva: Shutterstock

Naarmuuntumisen pelkoon on ratkaisuna esimerkiksi ”taottu pinta”. Jos taas kaipaat vain messingin väriä, mutta materiaali itsessään ei ole pääasia, voit valita teräksisen mutta messingin värisen altaan. Viime aikoina kysyntä ruostumattomasta teräksestä valmistettuja värillisiä altaita kohtaan on kasvanut.

Näin voit tuoda messinkiä sisustukseen:

 • Laattalistat
 • Koristelaatat
 • Messinkilevyt esimerkiksi keittiön välitilaan
 • Messinkireunat esimerkiksi työtasoon
 • Messinkiset tai messingin väriset kukkapurkit
 • Messinkilautaset seinäkoristeina
 • Katto- ja jalkalamput
 • Kalusteiden jalat
 • Peilien ja taulujen kehykset
Messinkilevyistä tehty hyllykkö sopii hienosti yhteen pyöreän peilin kanssa. Naantalin asuntomessut kohde 11 Kultaranta. Messinkilevyistä tehty hyllykkö sopii hienosti yhteen pyöreän peilin kanssa. Naantalin asuntomessut kohde 11 Kultaranta. 

Naantalin asuntomessuilla messinkisiä yksityiskohtia näkyi paljon valaisimissa, ovenpainikkeissa sekä keittiöissä ja kylpyhuoneissa.

Betoniviidakon (kohdenro 8) valokatsijoiden painikkeet olivat messinginväriset.Betoniviidakon (kohdenro 8) valokatsijoiden painikkeet olivat messinginväriset.
Kohteessa 5 Knaapi ovenpainikkeet olivat messinkiset. Pieniä yksityiskohtia löytyi myös muun muassa henkareista.Kohteessa 5 Knaapi ovenpainikkeet olivat messinkiset. Pieniä yksityiskohtia löytyi myös muun muassa henkareista.
Naantalin asuntomessujen kohteessa 21 Lounatuulen Tiiran makuuhuoneen värit oli otettu seinällä olevasta taulusta. Taulun värit toistuvat vuodevaatteissa sekä sängyn molemminpuolin roikkuvissa valaisimissa.Naantalin asuntomessujen kohteessa 21 Lounatuulen Tiiran makuuhuoneen värit oli otettu seinällä olevasta taulusta. Taulun värit toistuvat vuodevaatteissa sekä sängyn molemminpuolin roikkuvissa valaisimissa.

Messinki on tullut jäädäkseen

Messinkiset tuotteet ovat hintavia, joten messinki on tullut sisustukseen jäädäkseen. Messinki on erityisesti arkkitehtien ja suunnittelijoiden suosiossa juuri aitoutensa ja arvonsa takia.

Messingin kiiltävä pinta ja lämmin väritys luovat yllättävääkin luksusta esimerkiksi keittiöön. Messinkinen hana, allas tai kaapinovien nupit tuovat tilaan ylenpalttista ylellisyyttä. Wc- ja pesutiloihin löytyy messinkisiä yksityiskohtia aina huuhtelulaitteiden painikkeista valaisimiin.

Messinki toimii hyvänä kontrastina mustan tai tumman värin kanssa sekä yhdistettynä luonnonmateriaaliin, kuten puuhun tai kiveen. Naantalin asuntomesskohteiden suunnittelijat olivat hyödyntäneet kauniisti messingin arvokkuutta erityisesti keittiöissä.

Pukkilan talossa ( kohdenro 12) keittiön välitilalaatan värit sopivat täydellisesti yhteen hanan ja altaan kanssa. Pukkilan talossa ( kohdenro 12) keittiön välitilalaatan värit sopivat täydellisesti yhteen hanan ja altaan kanssa. 
Musta ja messinki on täydellinen yhdistelmä. Messukohde 9 Auroran Ruusu.Musta ja messinki on täydellinen yhdistelmä. Messukohde 9 Auroran Ruusu.
Asuntomessujen kohde 5 Knaapi keittiö. Valaisimet, vetimet ja keittiönhana tuovat tummaan keittiöön lämpöä.Asuntomessujen kohde 5 Knaapi keittiö. Valaisimet, vetimet ja keittiönhana tuovat tummaan keittiöön lämpöä.

Messingin huoltaminen

Huolla messinkipintoja säännöllisesti, jos haluat pitää ne kiiltävinä. Messinki on korroosionkestävä materiaali.

Messinkiä löytyy monenlaisilla eri koostumuksilla, joten ennen huoltoa on hyvä varmistaa, onko messingin seassa myös muita metalleja. Tämä voidaan selvittää magneetin avulla, sillä magneetti ei tartu puhtaaseen messinkiin.

Messingillä pinnoitetut tuotteet kannattaa puhdistaa varovasti ja välttää turhaa hankaamista.

Kotikonsteja messingin kiillottamiseen:

 • Sitruunamehusta ja suolasta tehdään tahna, joka levitetään messinkiesineelle. Annetaan vaikuttaa 5 minuuttia ja huuhdellaan lämpimällä vedellä.
 • Seos sitruunamehusta ja ruokasoodasta tai leivinjauheesta. Käsittely samalla tavalla kuin edellisessä.
 • Seos suolasta, vehnäjauhoista ja etikasta, joita kaikkia laitetaan saman verran. Tahna levitetään messinkiesineelle, annetaan kuivua ja pyyhitään pois.
 • Tahna etikasta ja suolasta tai etikasta ja ruokasoodasta, molempia aineita saman verran. Sekoitaan aineet ja odotetaan, että sihinä lakkaa. Tahna hierotaan esineeseen ja hangataan. Lopuksi huolellinen huuhtelu ja kuivaus.
 • Ketsuppia hierotaan messinkiesineen pintaan ja annetaan vaikuttaa vähintään 30 minuuttia. Lopuksi ketsuppi pyyhitään pois ja pinta huuhdellaan.
 • Kynsilakanpoistoainetta voi käyttää vanhan lakan poistamiseen messinkiesineen pinnasta.

Lue sisustusvinkkejä

Kurkista kaikki viimeaikaiset sisustusideamme ja -juttumme. Mukana on mm. sisustussuunnittelija Eeva Hauta-Heikkilän ohjeita, miten kalustaa hankalan mallinen olohuone tai miten tuunata keittiö pienellä rahalla.

Lisää sisustusartikkeleita


 
Julkaistu
28.9.2021