Omakotitalon lämmitysmuoto vaihtui öljystä kaukolämpöön

Porilainen Markku Stenberg vaihtoi kotinsa öljylämmityksen kaukolämpöön syksyllä 2020. Parimetrisen ”Högforssin rouvan” korvaa pannuhuoneessa nyt puolta pienempi lämmönvaihdin. Koko muutostyö hoitui sujuvasti ja nopeasti, ja valtion 4 000 euron tukiraha lämmitti sekin mukavasti.

– Öljykattila oli vuodelta 1982, joten sen toimintavarmuus alkoi viime vuosina mietityttää. Otin selvää erilaisista vaihtoehdoista, lähipiirissäkin on monta vertailukohtaa. Pojalla on maalämpö Kielokadulla ja tyttärellä Turussa ilma-vesilämpöpumppu. Kaukolämpö vei lopulta voiton. Lopullisen sinetin päätökselle löi valtion avokätinen vastaantulo, Stenberg taustoittaa.

Markku Stenberg selvitti erilaiset vaihtoehdot ja päätyi lopulta kaukolämpöön.Markku Stenberg selvitti erilaiset vaihtoehdot ja päätyi lopulta kaukolämpöön.

Ilmoita kodin sijainti, koko ja kulutus – saat tarjouksen

Stenberg yllättyi prosessin nopeudesta iloisesti, sillä yhteydenotosta kaivuutöiden aloitukseen kului alle kuukausi.

– Valtaosa tekee tarjouspyynnön verkkosivuillamme, jossa on selkeä laskuri, jonka kautta voi jättää tarjouspyynnön. Tarjousta varten tarvitaan myös muutamia lähtötietoja, kuten talon koko ja sijainti, valaisee Pori Energian kaukolämmön asiantuntija Antti Lehtonen.

Pori Energian kaukolämmön asiantuntija Antti Lehtonen kertoo tarjouspyynnön jättämisen olevan helppo asia kenelle tahansa.Pori Energian kaukolämmön asiantuntija Antti Lehtonen kertoo tarjouspyynnön jättämisen olevan helppo asia kenelle tahansa.

Tärkeimmät valintakriteerit: paikallisuus ja huoltovarmuus

Hinta luonnollisesti vaikuttaa valintaan. Markku Stenberg varmisteli, etteivät hinnat pompsahda tulevina vuosina kattoon. Pori Energia uudisti omakotitalojen hinnoittelua muutama vuosi sitten ja asiakkaat ovat olleet siihen tyytyväisiä. Paineita hintojen muutokseen ei ole.

Stenberg arvostaa kotikaupungin omaa energiayhtiötä ja luottaa sen toimivuuteen. Suomen ilmasto-oloissa lämmitysjärjestelmältä vaaditaan paljon.

– Kaukolämpöön siirryttäessä ei tarvitse huolehtia öljyn loppumisesta eikä järjestelmän toimivuudesta, Lehtonen kuvailee.

Kaukolämpö on puhdasta energiaa

Energian puhtaus kiinnostaa asiakkaita entistä enemmän.

– Uusittu Aittaluodon laitokseksemme toimii valtaosin biopolttoaineella, josta suurin osa on viereisen sahan ylijäämähaketta. Lisäbonuksena on, ettei kuljetinlinjaa voimalaitokselle kulkevasta hakkeesta synny kuljetuspäästöjä, Antti Lehtonen kertoo.

Satakunnassa tilanne on aivan toinen kuin Helsingissä, jossa iso osa kaukolämmöstä tuotetaan hiilellä.

– Meillä kivihiilen ja öljyn osuus kaukolämmön tuotannosta ovat yhteensä alle prosentti. Tulevaisuudessa pystymme lisäämään biopolttoaineiden osuutta entisestään, Lehtonen toteaa.

Kaivuutyömaa puutarhassa eli kaukolämpöputkelle kaivettu ura nurmikon poikki taloon. Kaukolämpökanavan tuominen taloon ei vaadi suurta tilaa.Kaivuutyömaa puutarhassa eli kaukolämpöputkelle kaivettu ura nurmikon poikki taloon. Kaukolämpökanavan tuominen taloon ei vaadi suurta tilaa.

”Siistiä hommaa – pensasaitakin palautuu ennalleen”

Pieni kaivinkone raivaa Markku Stenbergin talon päätyyn 20 metriä pitkän ja 70 senttiä syvän uran kaukolämmön liittymisputkille. Stenberg kehuu kaivurimiesten siistiä työn jälkeä.

– Tonttia rajaavasta tuhkamarjapensasaidasta kaivinkone haukkasi pienen palan, mutta sekin nostettiin siististi irti yhtenä palana juurineen, joten työn päätyttyä aita istutetaan ennalleen.

Stenberg teki avaimet käteen -sopimuksen, joten 50 vuotta ammatikseen rakentanut ammattilainen sai kerrankin vain katsella päältä. Liitännän ja lämmönvaihtimen asentamisen lisäksi urakoitsija purki pannun ja kuljetti jätteen viimeistä kivenmurenaa myöten pois.

Kaukolämpöön liittyminen käy helposti, "avaimet käteen" -periaatteella.Kaukolämpöön liittyminen käy helposti, "avaimet käteen" -periaatteella.

Valtio jakaa tukirahaa öljylämmityksestä luopuville

Merkittävän 4 000 euron tuen saa ympärivuotisessa asuinkäytössä olevaan pientaloon, jonka öljylämmitys vaihdetaan uusiutuvaan, esimerkiksi kaukolämpöön. Avustusta voi hakea niin kauan kuin avustukseen osoitetut määrärahat riittävät. Pirkanmaan ELY-keskus käsittelee koko maan avustushakemukset saapumisjärjestyksessä.

Lisätietoja löytyy ELY-keskuksen verkkosivulta >


Rahanarvoinen vinkki: hyödynnä naapurietu!

Pori Energia tarjoaa öljylämmityksestä kaukolämpöön vaihtaville lisäporkkanan. Samaan aikaan muutostyön tilanneet naapurukset saavat liittymämaksusta vielä 25 prosentin alennuksen. Eli ei muuta kuin naapurin ovikelloa rimpauttamaan!

Pori Energian kaukolämmön yhteystiedot

 
Julkaistu
30.9.2021