Öljyllä lämmittäminen alkoi tuntua liian riskialttiilta

Patrick Hellström halusi vaihtaa kotinsa vanhan öljylämmityksen luotettavaan ja ympäristöystävälliseen lämmitysmuotoon. ELY-keskuksen tuki sinetöi päätöksen siirtyä öljystä ilma-vesilämmitykseen.

Hellströmin kotitalossa öljylämmittämisen aikakausi päättyi viime kesänä.Hellströmin kotitalossa öljylämmittämisen aikakausi päättyi viime kesänä.

Kun syksyllä 2020 uutisoitiin, että moni on hakenut ELY-keskuksen hankintatukea öljystä luopumiseen, myös sipoolainen Patrick Hellström päätti toimia. Hellström asuu lapsuudenkodissaan, 70-luvun omakotitalossa, joka oli lämmennyt aina öljyllä.

Lämmitystavan vaihto oli ehtinyt hautua mielessä jo joitakin vuosia, sillä maahan upotetun öljysäiliön tarkastusväliä oli jouduttu lyhentämään säiliön ikääntymisen vuoksi. Kasvavan öljyvahinkoriskin lisäksi huolta aiheuttivat öljylämmitykseen liittyvät paloturvallisuushaasteet.
 

Maahan upotetun öljysäiliön tarkastusväliä oli jouduttu lyhentämään säiliön ikääntymisen vuoksi.

Tukihakemuksen laatiminen sujui nopeasti, sillä jo aiemmin oli tehty alustavat laskelmat ja vertailut, joiden perusteella uudeksi lämmitysmuodoksi valikoitui ilma-vesilämmitys.

Päätös 4 000 euron tukirahasta tuli maaliskuussa 2021, jolloin alkoi tarkempi selvitystyö hankittavasta järjestelmästä.

Maahan upotettu vanha öljysäiliö aiheutti huolta. Lämmitysremontin valmistuttua säiliö tyhjennettiin, puhdistettiin, kaivettiin ylös ja hävitettiin.

Maahan upotettu vanha öljysäiliö aiheutti huolta. Lämmitysremontin valmistuttua säiliö tyhjennettiin, puhdistettiin, kaivettiin ylös ja hävitettiin.

NIBE Polar nousi suosikiksi tehokkuutensa ja tekniikkansa ansiosta.

– Ensin tutkin netistä eri foorumeista muiden kokemuksia ja mielipiteitä eri vaihtoehdoista. Sen jälkeen perehdyin eri valmistajien malleihin. NIBE Polar nousi suosikiksi tehokkuutensa ja tekniikkansa ansiosta. Se on selvästi Suomen olot kestäväksi tehty, Hellström toteaa.

Lämmitysremontti sujui suunnitellusti neljässä päivässä

Koko urakasta vastasi Vesi-Masa Oy. Vanhan järjestelmän purkamiseen, ulos kantamiseen, pannuhuoneen siistimiseen, uusien laitteiden sisään kantamiseen, asentamiseen ja käyttöönottoon meni kahdelta asentajalta yhteensä neljä päivää.

– Asentajat perehtyivät huolellisesti projektiin kokonaisuutena ja tarvittaessa tarkistivat asioita NIBEn teknisestä tuesta. Kuulin heidän kehuvan asennuksen helppoutta. Projekti onnistui juuri niin kuin piti ja koko ajan oli luottavainen olo, Hellström kuvailee.

Lämpöpumpun ulkoyksikkö seisoo tukevasti betonilaatan päällä. Hellström otti omaksi projektikseen betonilaatan valun, joka valmistui jo hyvissä ajoin ennen asennusta.Lämpöpumpun ulkoyksikkö seisoo tukevasti betonilaatan päällä. Hellström otti omaksi projektikseen betonilaatan valun, joka valmistui jo hyvissä ajoin ennen asennusta.

Ilma-vesilämpöpumppu tuo säästöä ekologisesti

128-neliöisen talon öljynkulutus oli suunnilleen 2 500 litraa vuodessa. Patrick Hellström laskeskelee, että varovaisestikin arvioituna säästöä tulee jatkossa vähintään 1 500 euroa vuodessa, todennäköisesti enemmän.

– Lämmintä käyttövettäkin on riittänyt. Ja onhan se mukavampi lotrata vedellä, kun tietää että se on lämmitetty uusiutuvalla ja halvalla energialla, hän toteaa.

Entisestä pannuhuoneesta vapautui sopiva paikka uuden ilma-vesilämmitysjärjestelmän sisäyksikölle ja puskurivaraajalle.

Entisestä pannuhuoneesta vapautui sopiva paikka uuden ilma-vesilämmitysjärjestelmän sisäyksikölle ja puskurivaraajalle.

KOHDE

  • 1970-luvulla rakennettu omakotitalo, jossa asuvat kaksi aikuista, teini ja kissa. Asuinneliöitä on 128.
  • Öljylämmitys vaihdettiin NIBE POLAR -ilma-vesilämpöjärjestelmään ja NIBE UKV 40 -puskurivaraajaan kesällä 2021. Käytössä on MyUplink-sovellus, jolla järjestelmää voi valvoa kätevästi myös etänä.
  • Aiempi öljynkulutus oli noin 2 500 litraa vuodessa. Uuden lämmitysjärjestelmän arvioidaan säästävän lämmityskuluissa vuosittain vähintään 1 500 euroa.

Haluatko lisätietoa? Jätä NIBElle yhteydenottopyyntö!

 
Julkaistu
4.10.2021