Kannattaako lainarahalla tehty remontti asuntoa myytäessä?

70-luvulla rakennettu asunto alkuperäisessä kunnossaan ei ole kovinkaan monen ostajaehdokkaan unelmakoti. Siksi tällaisen kohteen myyminen voi kestää kuukausia, eikä hinta todennäköisesti nouse korkeaksi. Remontoimalla asunnon hinta-arvioita on mahdollista kohottaa merkittävästi, kunhan urakka toteutetaan harkiten ja sen aikana pitäydytään tarkasti budjetissa.

Remontti voi nostaa asunnon myyntihintaa merkittävästi kustannuksiaan enemmän.Remontti voi nostaa asunnon myyntihintaa merkittävästi kustannuksiaan enemmän.

Moni pelkää remontoinnin kustannuksia, eikä siksi uskaltaudu kunnostamaan myyntiä odottavaa taloa tai asuntoa. Pelko on kuitenkin useimmiten turha, sillä tyypillisesti remontti nostaa asunnon arvoa suuremmalla summalla kuin mitä siihen on kulutettu. Vastikään remontoitu kohde menee myös helpommin kaupaksi ja lyhentää näin myyntiin kuluvaa aikaa.

Koska remontilla on mahdollista saavuttaa huomattavakin arvonnousu, tarvittavan rahasumman lainaamista ei kannata turhaan pelätä. Urakan budjetti ja odotetut vaikutukset myyntihintaan tulee kuitenkin arvioida realistisesti jo etukäteen, jottei ikäviä yllätyksiä ilmene myöhemmin.

Vältä remontin turhat riskit huolellisella pohjatyöllä

Vaikka asunnon arvo harvoin putoaa remontin seurauksena, laajaan kunnostusurakkaan ei kannata syöksyä suin päin. Suunnittelu ja yllättäviin tilanteisiin varautuminen ovat tärkeässä roolissa, kun remontilla halutaan saavuttaa mahdollisimman suuri arvonnousu turhia riskejä välttäen.

Näillä vinkeillä remontoit asunnon onnistuneesti myyntikuntoon:

  • Tutustu alueen kiinteistömarkkinoihin. Myynti-ilmoituksia selailemalla ja välittäjän kanssa keskustelemalla kannattaa selvittää, millainen on realistinen hintapyyntö asunnolle sen nykyisessä kunnossa ja remontin jälkeen.
  • Laadi realistinen budjetti ja aikataulu. Materiaalien hinnat saattavat nousta, rakenteista voi paljastua ikäviä yllätyksiä tai urakka saattaa venähtää, kun remontointi ei maistukaan työviikon päätteeksi. Vastaaviin epävarmuustekijöihin on syytä varautua jo suunnitteluvaiheessa.
  • Mieti, miten suuren osan töistä saat tehtyä itse. Remontin hinta pysyy paremmin hallinnassa, kun työt hoitaa mahdollisimman pitkälti itse tai oman perheen voimin. Vähintään sähkö- ja vesityöt täytyy kuitenkin aina teettää ammattilaisella.
  • Keskity toiminnallisuuteen ja vältä liian ainutlaatuisia ratkaisuja. Ostajalle on todennäköisesti tärkeää, että keittiö ja kylpyhuone ovat siistissä kunnossa. Sen sijaan erikoisemmat sisustusratkaisut, kuten värikkäät pintamateriaalit, saattavat karsia ostajaehdokkaita.

Milloin remontti ei kannata?

Aivan kaikissa tilanteissa huolellisinkaan remontti ei nosta asunnon arvoa riittävästi, jotta sen avulla voisi olettaa saavuttavansa voittoa. Tärkein asunnon hintaa määrittävä tekijä on sijainti, joten muuttotappiokunnan perukoilla sijaitsevaa suurta omakotitaloa ei todennäköisesti saa kunnostettua voitokkaasti.

Myös erittäin huono lähtökunto – etenkin keskinkertaiseen sijaintiin yhdistettynä – voi kasvattaa remontin kustannuksia niin suuriksi, ettei riskiä kannata ottaa. Jo tämän takia olisi tärkeää tehdä tarvittavia korjauksia ajan mittaan, eikä jättää kaikkea myyntihetkeen.

Talo myyntikuntoon remonttilainalla

Kun remonttiprojektia aletaan suunnittella, lisärahoitusta täytyy hakea usein joko perinteisestä pankista tai netissä toimivilta rahoituslaitoksilta. Vakuudellisen pankkilainan korko on rahoitusvaihtoehdoista edullisempi, mutta toisaalta sen hakuprosessi on vaativampi ja ehdot tiukemmat. Niinpä vakuudeton remonttilaina kohtuullisella, vajaan 10 prosentin korolla voi hyvinkin olla sopiva ratkaisu.

Jos asunto saadaan myytyä suunnitellusti muutaman kuukauden sisällä remonttilainan ottamisesta, korkokustannuksia ei ehdi kertyä kovin pitkältä ajalta. Lainan saa maksaa kokonaisuudessaan takaisin milloin vain, joten kun asunto on myyty, remonttilainan loppusumman voi kuitata kerralla.

Esimerkkilaskelma remonttilainalla saavutetusta arvonnoususta:

  • Asunnon arvioitu myyntihinta alkuperäiskunnossa: 150 000 €
  • Vakuudeton remonttilaina: 20 000 €
  • Lainan kulut: 800 € (8 %:n todellinen vuosikorko, peritty 6 kuukauden ajalta)
  • Asunnon toteutunut myyntihinta: 185 000 €
  • Voittoa: 14 200 €
Kilpailuta remonttilaina >>>

Kuten laskelmasta huomataan, remonttilaina ei kasvata projektin hintaa huomattavasti, sillä korkoa kertyy vain muutaman kuukauden ajalta. Rahoitusvaihtoehtojen kartoittamista tärkeämpää onkin keskittyä realistisiin arvioihin remontoinnilla saavutettavasta arvonnoususta ja itse urakan kustannuksista.
 

Kun kaikki laskelmat ovat kohdillaan, asunnon remontointi lainarahalla kannattaa, kunhan saavutettu arvonnousu on suurempi kuin lainasumma ja lainan kustannukset.

Sopiva remonttilaina löytyy helposti VertaaEnsin.fi-palvelusta, jossa kilpailutat yli 20 rahoituslaitoksen vakuudettomat lainavaihtoehdot yhdellä hakemuksella. Saat henkilökohtaiset lainatarjoukset yhteistyökumppaneilta vain minuuteissa, ja valitsemasi laina maksetaan useimmiten tilillesi jo 1–3 arkipäivän kuluessa.

 
Julkaistu
27.9.2021