• Etusivu
  • Talo

Mökin takka- ja kiuasasiat kuntoon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Päivitetty 27.09.2021
20219_72530.jpg

Älä anna syksyn häätää sinua pois mökiltä.

Lämpömittaria tarkastellessa on pakko myöntää, että kesäinen mökkielämä alkaa olla tämän vuoden osalta taakse jäänyttä aikaa. Siirretäänpä katse tulevaan ja miksi ei samalla päätettäisi jatkaa mökkeilyä myös syksyllä sekä talvella. Jos takka on mökin ainoa lämmitysmuoto ja mökillä oleillaan pitkiä aikoja, niin paras vaihtoehto on yleensä varaava takka. Kevyemmät kamiinat ja kiertoilmatakat ovat parhaimmillaan silloin, kun mökki halutaan saada nopeasti lämpimäksi ja halutaan nauttia tulen tunnelmasta.

Kamiina varalämmönlähteenä ja pikalämmittäjänä

Koska säät viilenevät, viilenee myös ilman peruslämpöä oleva mökkikin nopeasti. Ensiavuksi toki soveltuvat erinomaisesti villasukat ja villapaita, mutta jos lämpöä halutaan aikaansaada nopeasti ja tasaisesti koko mökkiin, ovat siihen ratkaisuna Tulikiven kamiinat.

Kamiinat ovat saavuttaneet suurta suosiota mökkien lämmittäjinä kokonsa sekä nopeutensa ansiosta. Niiden pieni koko on myös sallinut enemmän vapautta sijoitteluun ja keveys sen, että kamiinoita voidaan sijoittaa jopa mökin ylempiin kerroksiin.

Palsa.
Palsa.

Tulikiven uudesta kamiinamallistosta löytyy kuusi harmonisen pelkistettyä ja ovaalinmuotoista kamiinaa. Vuolukivipinnan voi valita useista eri pintakäsittelyistä mallista riippuen ja kamiinamalleja löytyy myös mustalla peltiverhoilulla. Tiesitkö, että Tulikiven kamiinamallit tarjoavat myös vaihtoehtoja ruoanlaittoon?

Kamiinoista löydät lisää tietoa täältä
Kurkista mallit

Lämpöä nopeasti ja pitkään varaavalla kiertoilmatakalla

Olemme tottuneet ajatukseen, että kiertoilmatakat ja pienet kamiinat ovat pikalämmittäjiä, joiden avulla huoneen lämpötila saadaan nostettua pikaisesti mukavuustasolle. Puiden aktiivisen polton jälkeen tulisija alkaakin jo jäähtyä varsin nopeasti. Ohuilla peltikuorilla varustetut kiertoilmatakat ja kamiinat eivät kykene varaamaan itseensä lämpöä varaavan tulisijan tavoin vaan luovuttavat sen kaiken heti ympärilleen tullen samalla pinnaltaan jopa polttavan kuumiksi.

Tulikivi on kehittänyt hybridimallin – nämä kiertoilmatakat nimittäin ovat aidosti varaavia.

Varaavat kiertoilmatakat ovat perinteiseen varaavaan takkaan verrattuna kevyempiä ja sirompia. Vuolukivellä verhoiltujen Pielinen-malliston kiertoilmatakkojen painot vaihtelevat 470 – 770 kilon välillä, eli paino on moninkertainen kevytrakenteiseen kiertoilmatakkaan verrattuna. Kevytrakenteisten kiertoilmatakkojen painot liikkuvat noin 100 – 200 kilon tuntumassa. Erityispaksun kuorensa ansiosta nämä takat varaavat ja luovuttavat lämpöä jopa 13 tuntia. Pinnaltaan vuolukivi on miellyttävän lämmin ja siten turvallinen ratkaisu myös lapsiperheen mökille.

Tutustu tarkemmin varaaviin kiertoilmatakkoihin.

Halutessasi löydät tietoa varaavista takoista täältä

Mella.
Mella.

Kun kiuas ei anna tarpeeksi lämpöä

Hyvän ja pehmeän löylyn antajina ovat Tulikiven kiukaat täydellinen valinta mökkisaunaan. Vuolukivisten puukiukaiden pinta ei nouse polttavan kuumaksi, joten nämä ovat turvallinen ratkaisu myös lapsiperheille.

On olemassa monta syytä, miksi ennen niin lempeät löylyt jäävätkin kalseammiksi. Kiuas ja kiuaskivet nimittäin kuluvat vähitellen käytössä. Vuosien varrella toistuneet useat lämmityskerrat vaikuttavat kiukaiden sisärakenteisiin metallipintojen kuumentuessa ja jäähtyessä. Ajan kanssa kiuaskivet alkavat murentua kiukaan kivitilan pohjalle ja samalla vaikuttaen myös kiukaan metalliosiin. Kiuaskivet tulisikin vaihtaa vuoden tai kahden välein, riippuen siitä miten usein kiuasta lämmitetään. Mitä useammin saunotaan, sitä useammin kiuaskivet kannattaa vaihtaa.

Hyvän ja pehmeän löylyn antajina ovat Tulikiven kiukaat täydellinen valinta mökkisaunaan.
Hyvän ja pehmeän löylyn antajina ovat Tulikiven kiukaat täydellinen valinta mökkisaunaan.

Ympäristön ja käytön vaikutus näkyy erityisesti myös silloin, jos mökkisaunasi sijaitsee meren rannalla. Ympärillä vallitseva suolapitoinen meri-ilmasto sekä meriveden mahdollinen käyttö vaikuttavat kiukaasi käyttöikään.

Vuolukiven ansiosta löylyt ovat pehmeän kosteat ja lisäetuna on saunatilan nopea kuivuminen löylyttelyn jälkeen. Perinteistä puukiuasta suunnittelevan kannattaa tutustua Tulikiven Hile -puukiukaaseen. Tämä siro ja selkeälinjainen kiuas on helppo sijoittaa monenlaisiin löylyhuoneisiin. Luukun kätisyys ei määritä sijoituspaikkaa, sillä kätisyys on helposti vaihdettavissa tarpeen ilmetessä.

Pienen mökin unelmaratkaisu on Kinos-takkakiuas. Saat yhdessä tuotteessa sekä kiukaan saunaan että kotoisan takkatulen mökkisi oleskelutiloihin. Suuren lasiluukun ympärille voidaan asentaa vuolukivestä valmistettu takkakiuasmantteli, jolloin oleskelutilojen puolelle saadaan modernin selkeälinjainen takka.

Kinos-takkakiukaassa saat sekä takan että kiukaan samassa paketissa.
Kinos-takkakiukaassa saat sekä takan että kiukaan samassa paketissa.

Vai haaveiletko tunnelmallisesta savusaunasta? Pehmeä hämärä, veden sihahdus kuumilla kiuaskivillä sekä höyry joka kietoo syliinsä. Tulikiven kiuasmallistoon kuuluu myös savusaunakiukaita, joten voit olla mukana jatkamassa myös suomalaista savusaunaperinnettä. Tulikiven savusaunakiukaiden asennus on helppoa, ja kiukaiden pystytystä voi jollain asteella verrata jopa legojen kokoamiseen elementtejä päällekkäin pinotessa. Savusauna on siis helppo toteuttaa kiuasta myöden.

Voit lukea lisää savusaunan lumosta täältä.

Savusaunassa on täysin oma tunnelmansa.
Savusaunassa on täysin oma tunnelmansa.
Info

Info

Tulikivi tarjoaa nyt takan vaihtajille kiukaat -10% etuhintaan.

Lue aiheesta lisää!

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Tulikivi Oyj
Talo
rakennukset
sauna
hormit
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20228_55005.jpg
Herkullista ruokaa leivinuunissa
Varaava tulisija on varma lämmönlähde ja moderni ruoanlaittaja. Tulikiven uudet tulisijat on varustettu nykyaikaisella tulipesällä ja ilmansäätöjärjestelmällä, joka polttaa puun puhtaasti ja tehokkaasti, jolloin puuta kuluu vähemmän kuin vanhoissa tulisijoissa. Ekologinen kokkaaja säästää sähköä tekemällä ruokaa, paistamalla sämpylät ja pullat leivinuunissa. Leivinuunin lämmössä hautuu niin pataruoat kuin paistitkin mureiksi ja maukkaiksi. Puulämmitys antaa oman arominsa ruokaan.Lämmönlähteenä varaava tulisija antaa lämpöä pitkään ja on aina valmiina käyttöön sähkökatkoksista huolimatta, koska se on ainoa sähköstä riippumaton lämmönlähde. Lisäksi tulisijalla lämmitettäessä säästää sähköä huomattavasti.
20223_65173.jpg
Muutamia syitä miksi takkaremontti kannattaa tehdä
Haaveiletko uudesta takasta ja katseletko takkakuvastoja? Oletko jo löytänyt unelmiesi takan? Syystä tai toisesta takkaremonttisi ei ole kuitenkaan edennyt. Takan vaihto mietityttää ja monenlaiset kysymykset pyörivät mielessä kuten, onko se iso ja työläs prosessi, mitä kaikkea joutuu tekemään itse ja maksaako remontti takan hinnan lisäksi jotain ylimääräistä? Takkaremontissa asiantuntijan kotikäynti säästää aikaasi ja lompakkoasi sekä pääset nauttimaan takkatulen loimusta nopeammin kuin uskotkaan.
20213_69412.jpg
Oletko valmis mökkikauteen? Mökki lämpimäksi nopeasti
Mökkikausi alkaa mahdollisimman aikaisin keväällä ja kesällä se on kuumimmillaan. Peruslämmöllä tai kylmillään olleelle mökille kaivataan pikaista lämpöä. Tulikiven tehokkaiden ja näppärien pikalämmittäjien ja kiertoilmatakkojen ansiosta mökin saa nopeasti lämpimäksi.Vaikka kesä on vilkkainta mökkeilyaikaa niin tulisijan valintaa kannattaakin miettiä koko vuotta silmällä pitäen. Oikealla valinnalla mökkeilykautta voidaan jatkaa pitkälle syksyyn tai alkutalveen saakka. Myös talvella kamiina tai kiertoilmatakka antaa lämmön nopeasti ja vaivatta.
20202_62775.jpg
Poikkeuksellisen varaava kiertoilmatakka kotiisi
Tulikiven Pielinen-takkamallisto koostuu useammasta pienikokoisesta kiertoilmatakasta, jotka sopivat monipuoliseen lämmittämiseen – myös mökille. Toisin kuin perinteisissä kamiinoissa niiden paksu vuolukivikuori varaa lämpöä pitkään hiilloksen sammuttua. Lisäksi etuna on kevytrakenteisuus, minkä vuoksi takan voi sijoittaa helposti lähes mihin tahansa.
20153_42577.jpg
Mökki lämpimäksi nopeasti ja helposti
Myrsky heitti pihapuut pitkin pientaretta, sähköt ovat poikki kuinkahan monetta tuntia ja kylmä alkaa hiipiä pirttiin sisään. Talveakin pitäisi ajatella helteistä huolimatta; suurten tulisijojen lämmittäminen vie aikaa ja kylmä nipistelee sillä välin varpaita. Ja kukahan sitä mökkiä lämmittää sen ollessa tyhjillään? Avuksi ovat Tulikiven nopeat lämmittäjät, kiertoilmatakat ja kamiinat, sekä tulisijoihin sijoitettavat sähkövastukset. Tehokkaiden ja näppärien pikalämmittäjien ansiosta mökin saa lämpimäksi nopeasti.
20235_70717.jpg
Yhdeksän ohjetta sekä vinkkiä kodin ja mökin pikkukorjauksiin
Aurinkoinen sekä kuiva sää houkuttelevat puuhastelemaan pihalle. Kevät, kesä sekä syksykin, ovat hyvää aikaa huolehtia kodin ja mökin pienet kunnostustyöt pihamaalla. Toisinaan remppapuuhat eivät rajoitu vain ulos, vaan myös sisätilat kaipaavat ehostusta.Kokosimme tähän muutamia vinkkejä, ohjeita sekä videoita yleisimpiin kunnostustarpeisiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton